VersloSavaite.lt   
2019 12 18, 17:14
Kalbos mokymasis – galimybė tobulėti kaip lyderiui

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Užsienio kalbos įgūdžiai praverčia ne tik kelionių metu ar žiūrint filmus originalo kalba. Mokėdami dvi, tris ar dar daugiau kalbų galite pagerinti savo smegenų veiklą, padidinti karjeros galimybes ir netgi tapti laimingesniais. Be to, užsienio kalbos mokymosi procesas padeda tobulėti kaip lyderiui.

 

Bendravimo įgūdžių gerinimas

 

Lyderis tiesiog privalo žinoti, kaip bendrauti su žmonėmis – išklausyti, įkvėpti, atskleisti jų stipriąsias savybes ir t.t. Kartais tai gali būti išties nelengva, o ką jau kalbėti apie tinkamą užduočių paskirstymą ir terminų nustatymą. Itin svarbu informaciją perteikti taip, kad ji būtų kuo geriau suprantama ir liktų kuo mažiau vietos nesusikalbėjimui.

 

Užsienio, pavyzdžiui, anglų kalbos kursai – tai galimybė patobulinti komunikavimo įgūdžius. Jų metu tiek gimtoji, tiek užsienio kalba analizuojama iš įvairių perspektyvų, todėl tampa lengviau atrasti jų skirtumus ir panašumus. Šių aspektų perpratimas leidžia užtikrinti efektyvesnį bendravimą, kuris yra vienas iš pagrindinių gero lyderio įgūdžių. Užsienio kalbos mokėjimo privalumai dar labiau atsiskleidžia dirbant su tarptautine komanda. Geri įgūdžiai padeda lengvai komunikuoti su visais jos nariais, suprasti iškilusias problemas ir greičiau jas išspręsti.

 

Didesnis produktyvumas

 

Daugelis lyderių vienu metu dirba prie keleto projektų, kuriuos vykdant iškyla skirtingų klausimų, į kuriuos būtina atsakyti. Svarbu greitai rasti efektyviausią sprendimą – juk nuo to dažniausiai priklauso projekto sėkmė. Daugeliu atvejų pakaitomis pereinama nuo vienos prie kitos užduoties, o laiko atsikvėpti lieka labai nedaug. Anglų kalbos kursai (ar kitų kalbų) padeda išvystyti tam reikalingus įgūdžius, todėl tai tampa kur kas paprasčiau.

 

Be taip vadinamo „multitaskinimo“, mokantys keletą kalbų dažniausiai turi itin gerus prioritetų skirstymo ir organizavimo įgūdžius. Be viso to, kursų lankymas gali padėti gerinti atmintį. Todėl pasidaro lengviau ilgesniam laikui susikoncentruoti ties viena užduotimi. Taip pat lengviau ir adaptuotis prie besikeičiančių sąlygų. Gebėjimas valdyti savo veiklą leidžia komandos nariams pateikti aiškesnes užduotis. Dėl šios priežasties jos gali būti įvykdomos greičiau.

 

Geresnių sprendimų priėmimas

 

Lyderio vaidmuo ypač išryškėja, kai reikia priimti sprendimus. Nuo tinkamos el. svetainės spalvos parinkimo iki konkrečių įrankių, padedančių pagerinti produktą – jo nuomonė visuomet svarbi. Užsienio kalbos mokymasis gali padėti priimti racionalesnius sprendimus, t. y. labiau remtis analitiniu mąstymu, o ne emocijomis. Todėl į susidariusią situaciją pažvelgiama kitu kampu.

 

Anglų kalbos kursai atveria naujas perspektyvas ir leidžia pasiekti daugiau galimybių. Natūralu, kad taip susidaroma objektyvesnė nuomonė. Dėl šios priežasties lengviau atskirti teisingą turinį ir pasirinkti tai, kas išties aktualu. Mokėdami užsienio kalbą, turite daugiau galimybių atrasti novatoriškus sprendimus ir įveikti iškilusius iššūkius.

 

Stipresnių tarptautinių ryšių mezgimas

 

Daugiakalbiai be didelių pastangų gali bendrauti su gimtakalbiais. Tai atveria kelią megzti ryšius su žmonėmis, kurie galbūt nepasitiki savo užsienio kalbos žiniomis. Pavyzdžiui, verslas Kinijoje smarkiai grįstas asmeniniais santykiais. Taigi, jei mokate kinų kalbą ir gerai pažįstate šalies kultūrą, turite daugiau galimybių užmegzti stiprią partnerystę. Beje, tai galioja ir bendraujant su kitų kultūrų atstovais.

 

Jei anglų kalbos kursai jau išbandyti, kodėl gi nepasirinkus kitų variantų, pavyzdžiui, norvegų, portugalų ar vokiečių kalbos? Kalbų mokyklose šiandien taikomi pažangūs mokymo metodai padeda visapusiškai tobulėti. Geri užsienio kalbos įgūdžiai leidžia komunikuoti be tarpininkų, o tai – reikšmingas pranašumas siekiant karjeros.

 

Augantis intelektas ir kūrybiškumo lavinimas

 

Moksliškai nustatyta, kad kalbos mokymasis gerina smegenų veiklą ir juose esantys tinklai tampa lankstesni. Tai padeda lengviau atrasti ryšius tarp skirtingų dalykų, o tai reiškia, kad jūs tampate protingesni. Išmokus suprasti naujus žodžius ir atpažinti netiesiogines reikšmes, smegenų pilkoji medžiaga tankėja, todėl gerėja atmintis, tampa lengviau valdyti emocijas.

 

Kiekviena nauja kalba lavina mus kaip asmenybę, suteikia galimybę atpažinti ir suprasti naujus dalykus. Tampa paprasčiau išlaikyti balansą tarp darbo ir laisvalaikio, suvaldyti stresą. Teigiami pokyčiai ir emocijos tarsi savaime persiduoda komandos nariams.

 

Užsienio (pvz., vokiečių, švedų, ispanų, anglų) kalbos kursai – puiki galimybė tobulėti. Intelektualumas, kūrybiškumas, gebėjimas vienu metu atlikti keletą užduočių – vienos iš svarbiausių lyderio savybių, vedančios link aukštų asmeninių ir darbo pasiekimų.

 

Užs. nr. 20191218-01

 

Verslosavaite.lt