VersloSavaite.lt   
2019 11 04, 11:41
Draugiškos aplinkai pakuotės sulaukia vis daugiau verslininkų dėmesio

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Šiuo metu viena iš didžiausių ekologinių problemų – plastiko ir kitų sunkiai suyrančių atliekų patekimas į aplinką. Bet visuomenės sąmoningumas auga, o besikeičiantį požiūrį Lietuvoje pastebi ir prekybininkai.

 

Vis daugiau žmonių prieš pirkdami vieną ar kitą daiktą renkasi tuos variantus, kurie yra draugiškesni aplinkai.

 

Popierinės pakuotės – mažiau žalingos

reklama

 

Ypač aktualus yra pakuočių klausimas, bet padėtis gerėja ir čia. Kauno prekybos miestelyje „Urmas“ veikia keletas parduotuvių, kur galima nusipirkti tiek vienkartinių indų, tiek indelių uogoms, kiaušiniams, šaldymui, įvairiausių dydžių maišelių.

 

„Tikrai pastaruoju metu prekybininkai jaučia, didesnį susidomėjimą gamtai palankesnėmis pakuotėmis. Ieško popierinių maišelių, kartoninių dėžučių, daugkartinių šiaudelių. Daugelis dabar stengiasi nenaudoti vienkartinių indų visai, bet gyvenime būna įvairių situacijų.

Tad jei prisireikia žiūri, kad jie būtų iš natūralių, lengvai suyrančių medžiagų – iš kartono ar medienos padaryti įrankiai, lėkštės, puodeliai. Toks augantis žmonių sąmoningumas labai džiugina, nes augant paklausai ir prekybininkai savo ruožtu siūlo vis daugiau tokios produkcijos“, - sakė prekybos miestelio „Urmas“ marketingo vadovas Jonas Plenta.

 

Svarbu įvertinti visą prekės gyvavimo ciklą

 

Didėjant visuomenės sąmoningumui atsiranda ir parduotuvių, kurios prekiauja vien tik gamtai palankesne produkcija. Viena iš tokių – Vilniuje įsikūrusi „Urban Earth Lovers“. Jos atstovė Laura Prievelytė–Juknė teigia, kad stengiantis saugoti aplinką leistis į kraštutinumus nereikia. Svarbiausia – atkreipti dėmesį į praktiškus, aplinką tausojančius veiksmus.

 

„Savo veikloje vadovaujamės „low impact“ požiūriu. Stengiamės įvertinti visą prekės gyvavimo ciklą. Užduodame sau pagrindinius klausimus: kas pagamino produktą? Kaip jis buvo gaminamas? Kokie resursai tam buvo naudojami?“, - teigia pašnekovė.

 

Ji taip pat akcentuoja, kad svarbu ne tik daikto gamyba, tačiau ir pirkimo procesas. „Pirkimo procese savęs reiktų paklausti: ar šis daiktas mums tikrai reikalingas? Ar ilgai jis tarnaus? Kokia bus jo gyvavimo pabaiga? Svarbu, kad daiktui sugedus ar pasenus nebūtų skubama jo išmesti. Reikia ieškoti būdų kaip jį pataisyti ar panaudoti dar kartą“, - pažymi Laura Prievelytė–Juknė.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: