VersloSavaite.lt   
2019 07 11, 11:11
Kaip augant pajamoms keičiasi gyventojų skolinimosi įpročiai?

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Dėl banko paskolos lietuviai vis dažniau kreipiasi siekdami pagerinti buitį – kai planuoja įsigyti naujos buitinės technikos ar naują automobilį, atskleidė „Swedbank“ užsakymu atlikta gyventojų apklausa.

 

Tyrimo duomenimis, beveik trečdalis (29 proc.) lietuvių vartojimo kredito įmokoms kas mėnesį gali skirti nuo 50 iki 100 eurų.

 

„Stabiliai augančios gyventojų pajamos vis didesnei gyventojų daliai sudaro galimybes lanksčiau planuoti savo išlaidas – didinti vartojimą ar atsidėti lėšų taupymui. Pastebime, kad į banką gyventojai kreipiasi ieškodami galimybių įsigyti brangesnį pirkinį ar naujesnį automobilį, kai sukauptų laisvų lėšų ne visada užtenka“, – sako „Swedbank“ Vartojimo paskolų ir automobilių finansavimo departamento vadovas Tomas Pulikas.

reklama

 

Kaip rodo gyventojų apklausos rezultatai, 21 proc. gyventojų papildomo finansavimo galimybę svarstytų atsiradus netikėtų išlaidų, pavyzdžiui, sugedus automobiliui. 16 proc. apklaustųjų į banką finansavimo kreiptųsi namų remonto išlaidoms padengti, 15 proc. prireikus brangesnių medicinos paslaugų. Dar 10 proc. gyventojų vartojimo kreditas būtų tinkamas sprendimas finansuoti savo ar šeimos narių išsilavinimo poreikius.

 

Pasak T. Puliko, tyrimo rezultatus patvirtina ir „Swedbank“ duomenys, kurie rodo, kad gyventojai brangesniems ir didesniems pirkiniams yra linkę skolintis daugiau ir dažniau.

 

„Swedbank“ duomenimis, vidutinė paskolos automobiliui suma per 2019 m. pirmąjį ketvirtį, lyginant su ankstesniais metais, paaugo beveik 7 proc. ir siekė 6,2 tūkst. eurų. Vidutinė vartojimo paskola namų atnaujinimui išliko panaši ir siekė 10,1 tūkst. eurų. Paskolos suma vartojimo reikmėms taip pat ūgtelėjo 9 proc. ir sudarė 2,3 tūkst. eurų.

 

Tyrimo rezultatai atskleidė, kad didžiausia gyventojų dalis (29 proc.) nejusdami finansinio spaudimo gali mokėti 50–100 eurų siekiančias mėnesines vartojimo kredito įmokas. Antroji pagal dydį apklaustųjų dalis (26 proc.) vartojimo paskolos mėnesio įmokoms gali skirti mažesnes sumas − nuo 20 iki 50 eurų. Daugiau nei 100 eurų siekiančioms vartojimo kredito įmokoms dalį savo pajamų skirti gali 16 proc. apklaustųjų.

 

„Iš apklausos rezultatų matyti, kad gyventojai savo mokumą vertina realistiškai ir stengiasi nusimatyti tokias sumas, kurias kas mėnesį galėtų mokėti be jokio finansinio spaudimo. Norintys kreiptis į banką dėl vartojimo paskolos gyventojai turėtų atminti auksinę taisyklę – visi šeimos finansiniai įsipareigojimai turi sudaryti ne daugiau kaip 40 proc. gaunamų pajamų“, – primena „Swedbank“ Vartojimo paskolų ir automobilių finansavimo departamento vadovas T. Pulikas.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: