VersloSavaite.lt   
2019 04 09, 15:03
Stagnavusi Rygos biurų rinka ima vytis Vilnių ir Taliną

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Iki šiol stagnavusi Rygos biurų rinka atsigauna – Latvijos sostinė pradeda vytis kaimynines Vilniaus ir Talino rinkas, o tai didina bendrą Baltijos regiono patrauklumą tarptautiniams nuomininkams.

 

Pastarieji renkasi ateiti į miestus, kuriuose turi didesnę laisvę ir galimybę rinktis iš moderniausių biurų pasiūlos.

 

„Newsec“ analitikas Gintaras Toločka pastebi, kad Ryga turi potencialo atsidurti tokioje situacijoje, kaip kitos Baltijos šalių sostinės, prieš 3-5 metus, kai įsibėgėjusi aktyvi modernių biurų plėtra pa-traukė tarptautinių įmonių dėmesį.

reklama

 

„Pastaruosius penkerius metus modernaus biuro rinka sparčiai augusi Baltijos šalių sostinėse Tali-ne ir Vilniuje, nustelbdavo Rygą, bet nuo 2018 m. ir Latvijos sotinėje pastebėtas pagyvėjimas. Ry-goje šiuo metu statomų verslo centrų modernaus biuro plotas sudaro 62 tūkst. kv. m. Trečdalį šio ploto sudaro A klasės biuro plotas“, – įvardija G. Toločka.

 

Dabar Latvijos sostinė yra antroji Baltijoje pagal bendrą modernaus biuro ploto pasiūlą, kurią suda-ro 650 tūkst. kv. m ir rikiuojasi po Talino su 770 tūkst. kv. m, tuomet Vilniaus modernaus biuro pa-siūlą dabar sudaro 635 tūkst. kv. m. Nepaisant didesnio modernaus biuro ploto nei Vilniuje, Rygos gyventojui tenka mažiausiai modernaus biuro ploto – 1,0 kv. m. Vilniuje vienam gyventojui tenka 1,2 kv. m, Taline – 1,7 kv. m.

 

Vakansijos rodiklis Rygoje siekia 6 proc. ir yra panašus į Talino, kuriame neužimtų modernių biuro patalpų plotas sudaro 5,5 proc. „Tai yra sveiko lygio vakansija, reiškianti gerą žinią biuro patalpų nuomininkams, kurie gali tikėtis, kad nuomos kainos per artimiausius kelerius metus tikriausiai iš-liks panašiame lygyje“, – pastebi ekspertas.

 

Rinka atgijo 2018 m.

 

2018 metais Rygos biurų rinka pradėjo rodyti atgimimo ženklus, kada vietiniai Latvijos vystytojai pagaliau pradėjo aktyviau investuoti į seniau planuotus projektus. Prie jų prisijungė ir kaimyninės Lietuvos kapitalo NT plėtotojai - tai investicijų valdymo bendrovė UAB „Lords LB Asset Manage-ment“, „M.M.M. projektai“,„Capitalica Asset Management“ ir kiti.

 

Lietuvos kapitalo NT vystytojai sukaupę didelę patirtį Lietuvos modernaus biurų rinkoje nusprendė plėstis ir už šalies ribų - Rygoje įsigijo dideles teritorijas, kuriuose artimiausioje ateityje planuoja dešimtis tūkstančių kv. m modernaus biuro ploto.

 

Pranašumas – patraukli nuomos kaina

 

„Aktyvėjanti Rygos modernių biurų plėtra didina bendrą Baltijos regiono patrauklumą tarptauti-niams nuomininkams, nes įmonės galės rinktis nebe tik tarp Talino ar Vilniaus, bet ir Rygos, kuri šiuo metu yra patraukli ir dėl konkurencingesnės biurų nuomos kainos“, – pastebi G. Toločka.

Aukščiausio lygio A klasės biurų vidutinė nuomos kaina Rygoje siekia 15,5 Eur už kvadratinį metrą ir yra mažesnė nei Vilniuje, kuri siekia 16,0 Eur. Estijoje vidutinė kvadratinio metro kaina šiuo metu yra aukščiausia – 17,0 Eur ir daugiau.

 

„Newsec“ analitikas pabrėžia, kad „prabudusi“ Ryga eis jau praminu kitų Baltijos šalių keliu – koja kojon su kaimynėmis siūlys naujausius projektus už konkurencingą kainą: „Tarptautiniai nuominin-kai kelia itin aukštus reikalavimus biurų plėtotojams ir valdytojams, kurie užtikrina, kad pastatai bū-tų modernūs ir draugiški aplinkai.

 

Šie lūkesčiai NT vystymo įmonės skatina gerąją tarptautinių standartų – BREEAM arba LEED – diegimo praktiką. Dėka to, Baltijos šalyse randasi vis daugiau pagal aukščiausius standartus sertifikuotų NT projektų.“

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: