VersloSavaite.lt   
2019 03 10, 10:54
7 industrijos, kuriose pradeda dominuoti „Blockchain“ technologija

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Pastaraisiais metais visas pasaulis išgirdo apie kripto valiutas. Dėl jų, ir bene pagrindinės valiutos bitkoino, antrame plane liko „Blockchain“ technologija, kuri ir padeda kripto valiutoms egzistuoti.

 

Tiesa, ši technologija gali apimti kur kas daugiau nei dauguma galvoja. Šiame tekste aptarsime 7 industrijas, kuriose ši perspektyvi technologija pradeda vis labiau dominuoti.

 

Bankininkystė ir finansų sektorius

reklama

 

Vienas esminių kripto valiutų principų buvo apeiti tradicines finansų industrijas. Bankai, žinoma, pasitraukti į antrą planą nenori, todėl aktyviai tiria ir šį verslo modelį. „Blockchain“ gali turėti labai didelę naudą, kai tvarkomi tarpvalstybiniai mokėjimai, kadangi gali išvengti įvairių tarpininkavimo mokesčių, bei ženkliai pagreitinti visus pervedimus. Buvo paskaičiuota, jog naudojantis šia technologija finansiniams pervedimams, iki 2022 m. būtų galima sutaupyti apie 20 mlrd. dolerių.

 

Maisto parduotuvės

 

Tai nėra ta industrija, apie kurią dažnai galvojama kalbant apie šią technologijas. Jungtinėse Valstijose, „Walmart“ prekybos centras, bendradarbiaujant su IBM kompanija, sukūrė „Blockchain“ sistemą, kuri padeda atsekti visą maisto produktų kelią – nuo jų užauginimo iki pristatymo tiekėjams ir prekybos centrams.

 

Vartotojas, įsigijęs prekę, galėtų labai lengvai pasitikrinti, kur ji buvo užauginti, pagaminta, kokia buvo jos kelionė iki prekystalio. Tai padidintų pasitikėjimą tarp prekybos tinklo ir kliento, todėl prekybų centrai Jungtinėse Valstijose į šią technologiją žvelgia itin rimtai.

 

Nekilnojamasis turtas

 

Visi kurie yra dalyvavę nekilnojamojo turto pardavimo ar pirkimo procese puikiai žino kokį kryžiaus kelią tuomet reikia nueiti. Žemės registras, notarinės sutartys ir krūvos popierių... Toks procesas yra brangus ir reikalauja daugybės laiko. Natūralu, kad šis sektorius ieško būdų kaip viską butų galima supaprastinti. Idealiame pasaulyje tokį sandorį būtų galima įvykdyti vos keliais paspaudimais, naudojantis elektroniniu parašu.

 

„Blockchain“ yra įrankis kuris sparčiai eina tuo keliu, padedant sudėtingiausias operacijas pakeisti vos keliais paspaudimais mobiliajame telefone ar planšetėje. Žemėtvarkos agentūros Jungtinėse Valstijose jau išbando šias „Blockchain“ technologijas.

 

Lošimai

 

Iš pradžių lošimų bendrovės nenorėjo priimti mokėjimų kripto valiutomis, kadangi griežtai laikosi pinigų plovimo prevencijos, o kripto pasaulyje iš esmės viskas yra anonimiška. Didžioji dalis įvairių šalių valstybinių įstaigų, atsakingų už lošimų priežiūrą, azartinių žaidimų organizatoriams draudžia naudotis „Blockchain“ technologijomis pagrįstais mokėjimo būdais.

 

Visgi, kai kurie žemos reputacijos internetiniai kazino, veikiantys mokesčių rojuose, nepaiso šių reikalavimų ir „Blockchain“ mokėjimų pagalba, išvengia daugumos mokesčių ir šalių reguliacijų.

 

Vyriausybė

 

Vyriausybės iš esmės turi būti atviros ir labai skaidrios. „Blockchain“ galėtų padėti daugybėje sričių – tiek vykdant tarptautinius sandorius, tiek, sakykime, skaičiuojant balsus. Apskritai vyriausybės dažnai turi daugybę atvirų duomenų (sveikatos, verslo ir kt.), kurie, šios technologijos pagalba, būtų visada prienami.

 

Sveikatos apsauga

 

Sveikatos apsaugos sritis yra paini ir apimanti daug komponentų. Ligų ar operacijų istorija, sąskaitos, išrašyti vaistai – visą tai labai gerai į bendrą krūvą sustatytų „Blockchain“ technologija. Kelios įmonės jau dabar išbando sistemas, kur būtent per „Blockchain“ seka visą kliento sveikatos apsaugos istoriją. Teigiama, jog taip paprasčiau ir patogiau abejoms pusėms.

 

Draudimas

 

Negalima nepaminėti ir draudimo srities. Šioje sferoje vienas iš didžiausių iššūkių yra nustatyti klaidingus ieškinius ir kasmet pasauliui atsieina milijonus.

 

Visgi, skaičiuojama, kad „Blockchain“ padėtį galėtų gerokai išskaidrinti ir padėti bendrovėms sutaupyti krūvas pinigų. Technologija leis visus dokumentus laikyti vienoje vietoje, o galiausiai tai bus patogiau abejoms suinteresuotoms šalims.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: