Jūratė Cvilikienė, „Swedbank“ Finansų instituto vadovė   
2018 12 13, 10:55
Kaip nepermokėti už šventes?

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Dažnas gyventojas prieš žiemos šventes duoda sau pažadą neišlaidauti ir laikytis biudžeto, tačiau po švenčių suskaičiavus visas išlaidas neretai paaiškėja, kad išleista buvo daugiau nei turėta lėšų.

 

Tuo metu metų pradžia tampa sudėtinga – tenka skolintis arba sušlubuoja komunalinių ar finansinių paslaugų įmokų periodiškumas. Tad kaip nepasiduoti šventinių dekoracijų blizgesiui ir neperžengti savo finansinių galimybių ribos?

 

Reikia pradėti nuo sąrašo

reklama

 

Tai, kaip svarbiausią patarimą, pasakytų kiekvienas finansų patarėjas. Tačiau švenčių laikotarpiu sąrašas būna kiek kitoks: jame turėtų atsidurti ne tik tai, ką bei kam planuojate dovanoti, bet ir už kiek. Sudėję visų planuojamų dovanų kainas, matysite visą savo šventinių dovanų biudžetą ir galėsite įvertinti, kokia jūsų finansinė būklė bus po švenčių.

 

Prireikus dalį dovanų galėsite pakeisti pigesnėmis. Sąrašas padės susikaupti ir atsiminti visus, kuriuos planuojate sveikinti, net jei džiuginsite tik simboline dovana.

 

Vaišės irgi kainuoja

 

Mes jau beveik įpratę skaičiuoti dovanų kainas, tačiau dažnai pamirštame, kad vaišės irgi kainuoja. Remiantis „Swedbank“ instituto atliktu gyventojų nuomonės tyrimu, didžioji dauguma gyventojų vaišėms išleidžia nuo  50 iki 200 Eur, nors iš pradžių buvo suplanavę gerokai mažesnes sumas. Kaip sutaupyti?

 

Tarkitės, dalinkitės atsakomybėmis su giminėmis ir draugais. Tegul vieni rūpinasi užkandžiais, o kiti desertais. Kuo daugiau gaminkime patys, juk tradiciniai šventiniai patiekalai nuo seno buvo gaminami iš tikrai paprastų ir nebrangių produktų. 

 

Atidėjimas – ne sprendimas

 

Į šventinį apsipirkimą žmonės paprastai reaguoja dvejopai: vieni tiesiog dievina pirkti dovanas, kiti to nekenčia ir atidėlioja iki paskutinės minutės. Tačiau atidėliojantys dovanų paieškas turėtų žinoti, kad pasilikę šį reikalą paskutinei minutei turės daug mažiau galimybių rasti ką nors, kas tikrai patiktų. Ir dar už geresnę kainą. Pradėti rūpintis Kalėdų pirkiniais geriausia pradėti kuo anksčiau, kol dar neįsisiūbavo švenčių karštinė. 

 

Kombinuotos dovanos

 

Sveikindami artimųjų poras ar šeimas galite dovanoti ne atskiras dovanėles kiekvienam, o kombinuotas dovanas: stalo žaidimą visiems šeimos vaikams, romantišką pramogą porai, įrėmintą šeimos nuotraukų koliažą ar bilietus į teatrą tėvams.

 

Dar vienas geras dalykas – skyrę laiko parinkti tokiai dovanai, sutaupysite pinigų, kurių paprastai išleidžiame daugiau, kai dovanojame ne konkretų daiktą ar patirtį, o dovanų kuponą. Nors šie yra mažiausiai galvojimo reikalaujanti ir beveik visiems įtinkanti dovana, vietoj jos pirkdami konkretų daiktą 9 atvejais iš 10 sutaupytumėte.

 

 

Dovanų, o ne pirkinių metas

 

Įsisukus į dovanų paieškas kaip niekad lengva nusipirkti ir šį bei tą sau, ir ką nors namams, ir dar ką nors, kas tiesiog kainavo lyg ir mažiau nei įprastai – žodžiu, susikurti tikrą pirkimo fiestą.

 

Jei mintimis grįžtume prie tikrosios šventės prasmės ir prisimintume, kad ji skirta dovanoti artimiesiems savo dėmesį, pastangas ir dovanas, laimėtumėme kelias pergales. Pirma, pirktume tik dovanas kitiems – ne tuo pačiu ir sau.

 

Antra – neapsiribotume tik perkamomis dovanomis ir pagalvotume apie gerus darbus, paslaugas, rankdarbius ir visa kita, kuo galime nudžiuginti artimuosius. Ir trečia, mažiau laiko gaištume galvodami apie kainas ir daiktų kokybę, o daugiau – apie žmones, kurie mums svarbūs.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: