VersloSavaite.lt   
2018 11 12, 10:37
Savaitgalį lietuvius užplūdo skambučiai ir Mozambiko

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Savaitgalį socialinius tinklus užplūdus lietuvių pranešimams apie telefoninius sukčius, kurie praleistais skambučiais iš Mozambiko numerių siekia išvilioti žmonių pinigus, „Telia“ užtikrina, kad nuo jų nenukentėjo nei vienas šios kompanijos klientas.

 

„Masinius skambučius iš Mozambiko numerių „Telia“ kartu su partneriais užfiksavo dar penktadienį ryte, šiuos numerius iškart užblokavome. Net jei mūsų klientai bandė jiems atskambinti, to padaryti jiems nepavyko ir jokie pinigai nuo jų sąskaitų nebuvo nuskaičiuoti. Ši ataka savaitgalį vyko ne tik Lietuvoje, bet ir Airijoje“, - sako „Telia“ tarptautinio verslo vadovas Darius Meizeraitis.

 

Tai viena iš populiarių sukčiavimo schemų, pasaulyje žinoma Wangiri pavadinimu. Šis žodis japonų kalboje reiškia „vienas signalas“ ir jis realiai taip ir veikia  - sukčiai organizuoja robotizuotus skambučius atsitiktiniais numeriais ir, sulaukus šaukimo, po vieno signalo atjungia skambinimą.

reklama

 

Radę praleistą skambutį žmonės dažnai juo perskambina, būtent šiuo įpročiu ir siekia pasinaudoti sukčiai, kurie už kiekvieną perskambinimą gauna tam tikrą sumą pinigų. Paprastai ji skaičiuojama vos centais.

 

Skambutis į Mozambiką „Telia“ klientams kainuoja 1,79 euro už minutę, šiuo atveju sukčiai už kiekvieną perskambinimą galėjo gauti kelis ar keliolika centų. Papildomai apmokestinami numeriai operatorių tinkluose stebimi atskirai.

 

Nors žmonių nuostoliai šiuo atveju nebūtų labai dideli, sukčiai siekia užsidirbti vykdydami masines „švyturėlių“ atakas: įdarbinę specialias programas, jie per valandą sugeba įvykdyti dešimtis tūkstančių skambučių atsitiktiniais numeriais. Taigi jei bent keli procentai žmonių jiems atskambina, sukčių pajamos gali siekti kelis ar keliolika tūkstančių eurų.

 

Siekdama apsaugoti žmones nuo neplanuotų išlaidų, „Telia“ blokuoja išeinančius skambučius į sukčių telefonus, tačiau įeinantys skambučiai nėra blokuojami. Už atsilieptus skambučius, nesvarbu iš kokio numerio, jokie papildomi mokesčiai Lietuvoje negali būti taikomi.

 

Beje, tai, kad skambučiai atliekami naudojant Mozambiko šalies telefono numerius, dar nereiškia, kad būtent iš šios šalies atakos ir yra vykdomos, tokius numerius sukčiai gali nusipirkti ar išsinuomoti ir kitose šalyse.

 

Darius Meizeraitis apibendrina, kad sulaukę praleisto skambučio iš nežinomo tarptautinio numerio žmonės neturėtų skubėti jiems perskambinti – pirmiausia vertėtų pasidomėti, kokios šalies tai numeris. Jei toje šalyje jokių draugų ar pažįstamų neturite, apie įtartinus skambučius galite pranešti savo mobiliojo ryšio operatoriui.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: