VersloSavaite.lt   
2018 11 08, 10:38
Būti kelionių vadovu – nesibaigiančios atostogos?

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Kelionių vadovo darbas, žvelgiant iš šalies, gali pasirodyti kaip nesibaigiančios atostogos. Gyvenimas užsienio kurortuose, naujos pažintys ir nuotykiai iš tiesų yra šio darbo dalis, tačiau tuo pačiu metu tenka užtikrinti, kad kitų žmonių atostogos būtų kuo sklandesnės ir įdomesnės.

 

Apie tai, ką iš tiesų reiškia būti šios profesijos atstove, pasakoja „Kidy Tour“ kelionių vadovė Valerija Galbuogytė.

 

Ieškojo iššūkių

reklama

 

Dar studijuojant istoriją Valeriją itin įkvėpė skirtingos šalių kultūros – po studijų ji svarstė apie darbą, kuris būtų kupinas iššūkių, netektų nuobodžiauti. „Viena mano draugė iš Italijos, kuri tuo metu dirbo kelionių vadove, man vis kartodavo, kad šis darbas man labai tiktų. Kuo daugiau domėjausi, tuo pati labiau įsitikinau, kad draugė neklydo. Kelionių vadove dirbu jau daugiau nei 7 metus“, – pasakoja Valerija.

 

Pradedant karjerą, iššūkių tikrai netrūko, o kaip pagrindinį jų kelionių vadovė įvardina tai, kad viską svarbu spėti laiku. „Esu atsakinga už žmonių atostogas, tad nieko negaliu atidėti „iki pirmadienio“ – viskas turi būti padaryta čia ir dabar. Kuo geriau laiką planuoja kelionių vadovas, tuo labiau atsipūtę gali būti atostogautojai.“

 

Tačiau tai, pasak Valerijos, turi ir savito žavesio – padėti žmonėms, kuriems tuo metu ta pagalba yra reikalinga, suteikia didžiulę prasmę. Kelionių vadovas yra tas žmogus, kuris užsienio kurortuose pasitinka atvykstančius poilsiautojus, rūpinasi pervežimais, apgyvendinimu, ekskursijomis, sprendžia kilusius iššūkius. Ne visi žmonės turi didelę kelionių patirtį, geba sklandžiai susikalbėti užsienio kalba, taip pat nemažai žmonių atostogų metu nenori patirti jokių rūpesčių, todėl kelionių vadovo pagalba ir patarimai yra itin naudingi.

 

Jokios rutinos

 

Kelionių vadovo darbo diena turi griežtą grafiką, tačiau neišvengiama ir nenumatytų situacijų, kuomet į viską tenka žvelgti lanksčiai. „Rutinos šiame darbe tikrai nėra, kiekviena diena labai skirtinga, nauji žmonės, naujos patirtys. Nesikeičia tik vienas dalykas – skrydžių laikai“, – juokauja Valerija.

 

Rutinai įsitvirtinti neleidžia ir gyvenimas „ant lagaminų“. Šiuo metu Turkijoje esanti kelionių vadovė, gruodžio pabaigoje jau keliaus į Egiptą, kur kaip tik bus prasidėjęs atostogų sezonas. Pasak Valerijos, lagamino pakavimas tapo automatiniu veiksmu, kuriam nebereikia ilgų apsvarstymų. Ji jau puikiai žino, kokių reikalingiausių daiktų prireiks, todėl dviejų mėnesių kelionėms, kurias ji laiko trumpesnėmis, jai pilnai pakanka vieno didesnio lagamino.

 

Nesibaigiančios atostogos?

 

Dažnai žmonės klaidingai suvokia kelionių vadovo darbo specifiką. Manoma, kad jų darbas – tai nesibaigiančios atostogos. Tačiau, pasak Valerijos, realybė yra kiek kitokia.

 

„Nuolat girdžiu, kad mes, kelionių vadovai, tik poilsiaujam, deginamės ir tiesiog smagiai leidžiame laiką. Tiesa, kad daug laiko praleidžiame kurortuose, tačiau yra ir sunkioji šio darbo dalis. Dažnai keliamės vidury nakties, atsiliepiame į telefono skambučius visą parą, sprendžiame poilsiautojų problemas. Todėl galiu užtikrinti, kad tai nėra atostogos, o tikrų tikriausias darbas.“

 

Kitų žmonių atostogos yra kelionių vadovo atsakomybė, tačiau kaip atostogauja jie patys? „Kaip atsakytų dauguma mano kolegų – atostogos yra tada, kai tiesiog išjungiame telefonus. Tačiau akivaizdu, kad mėgstu keliauti, kitaip nebūčiau pasirinkusi šios profesijos. Stengiuosi aplankyti kitas šalis ir bent kartą per metus kur nors nuvykti. Taip pat grįžtu į Lietuvą, kur aplankau artimuosius ir draugus“, – pasakoja Valerija.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: