VersloSavaite.lt   
2018 09 24, 17:54
Vežėjai, gabenantys krovinius automobiliais: kodėl verta naudotis jų paslaugomis?

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Logistikos verslas sukuria daugiau nei 13 proc. Lietuvos BVP. Didžiausios pajamos gaunamos vykdant tarptautinius pervežimus ES šalyse, o į NVS šalis krovinių srautas pastaraisiais metais sumažėjo.

 Logistikos įmonės, pasinaudodamos susidariusia palankia pasauline ekonomine situacija, išplėtojo verslo procesus. Šiandien tarptautinių pervežimų automobiliais verslas, šaknis plačiai įleido ir Vakaruose.

reklama

 

Didžioji dalis Lietuvoje registruotų automobilių transporto įmonių yra privačios. Kuo verslui patrauklios jų paslaugos?

 • Nedidelė kaina

Pasirinkti vežėjus automobiliais vilioja nedidelė paslaugų kaina. Šių verslininkų teikiamos paslaugos – dažnai vienintelė alternatyva mažiems ir vidutinio dydžio kroviniams pervežti. Nedideles siuntas gabenant lėktuvais, geležinkeliais, pailgėja ne tik pristatymo laikas, bet ir didėja kaina (krovinius reikia pristatyti iki oro uosto arba geležinkelio stoties, o tai kainuoja papildomai).

 

Pašto paslaugos šiuo atveju taip pat naudingos tik siunčiant nedaug sveriančias siuntas, kitaip siuntimo išlaidos gali viršyti siunčiamų daiktų vertę.

• Patikimumas

Vežėjai automobiliais yra patikimi – jų paslaugoms suteikiamos garantijos. Vežėjų automobiliais veikla yra draudžiama civilinės atsakomybės draudimu, taigi pervežimo metu įvykus incidentams, užsakovui dažniausiai kompensuojama visa su krovinio apgadinimu ar netekimu susijusi žala. Kartais tarp klientų ir transporto įmonių kyla ginčai dėl pervežimo, papildomo krovinių draudimo sąlygų, tačiau jas reikėtų aptarti iš anksto, o visus nenumatytus atvejus įforminti sutartyse.

• Multimodalinio pervežimo galimybė

Šiandien viena patraukliausių vežėjų automobiliais teikiamų paslaugų – multimodalinis pervežimas, kai kroviniai gabenami įvairių rūšių transportu: vilkikais, laivais, geležinkeliais, lėktuvais. Paslauga pasiteisina, kai didelius krovinius reikia pervežti vidutiniais-dideliais atstumais. Užsakovui, kaip ir užsakant paslaugų gabenimą vilkikais, kai siuntos pristatomos „nuo durų iki durų“, nereikia rūpintis krovinio gabenimu į oro uostus, geležinkelių stotis ir kt.

• Universalumas

Automobilių transporto kompanijų paslaugos tinkamos beveik visais atvejais: kai krovinius reikia pristatyti ypač greitai, kai vežami pavojingi kroviniai, kai kroviniams reikia kitų specifinių gabenimo sąlygų ir t. t.

 

Didelės krovinių gabenimo kompanijos turi gausius transporto priemonių parkus, todėl gali pasiūlyti įvairaus dydžio, įvairios keliamosios galios techniką. Tad klientai gauna transportą, visiškai atitinkantį jų poreikius. Priklausomai nuo krovinių specifikos, užsakovams paprastai siūlomi:

 

• Nedideli furgonai, skirti gabenti nedidelius krovinius mažais atstumais, pavyzdžiui, mieste.

• Didesni furgonai, kuriais gali būti pervežami iki 3–3,5 t kroviniai. Tai transportas, patogus krovinius pristatant tiek mieste, tiek ir regionuose.

• Bortiniai automobiliai, kuriais pervežami iki 5,5 t kroviniai.

• Tradiciniai vilkikai, pritaikyti dideliems (iki 24 tonų svorio) kroviniams gabenti vidutiniškai iki 2000 km atstumu.

• Specialus krovininis transportas, kuriuo gabenami automobiliai, didelių matmenų, skysti, birūs, šaldyti ir kt. produktai. Cargo.lt rasite transporto priemonę, atitinkančią jūsų poreikius.

Rinkdamiesi vežėjus, atkreipkite dėmesį į kelis svarbius dalykus:

• Naujokai arba neoficialiai veikiantys paslaugų teikėjai gali būti nepatikimi. Jei apie vežėjus internete neradote jokios informacijos, atsiliepimų, verta suabejoti vežėjų paslaugų kokybe.

• Sutartys. Kiekvienas sandoris turėtų būti įforminamas sutartimis. Jei vežėjas atsisako jas sudaryti, taip pat kyla daug abejonių dėl jo patikimumo ir teikiamų paslaugų kokybės.

 

Vežėjai, gabenantys krovinius automobiliais,  neplečia savo veiklos geležinkelio, jūrų ar oro sektoriuje – verslas su šių sektorių atstovais kuriamas bendradarbiavimo, bet ne konkurencijos pagrindu (kuomet užsakovams reikia pasiūlyti multimodalinio pervežimo paslaugas). Rinkdamiesi vežėjus automobiliais, jūs būsite tikri, kad gausite visas būtinas paslaugas.

 

 Taigi, vežėjai automobiliais yra patrauklūs užsakovams dėl nedidelių kainų ir patikimumo – vežėjų veikla yra apdrausta, visi sandoriai yra įforminami, kroviniai (reikalui esant) – papildomai apdraudžiami, suteikiamos garantijos, teikiama multimodalinio pervežimo galimybė, o universalumas leidžia gabenti bet kokio tipo ir dydžio krovinius. Renkantis vežėjus, reikėtų rinktis oficialiai veikiančias, sandorius įforminančias įmones.

 

Užs. nr. 20180924-1

 

Verslosavaite.lt