VersloSavaite.lt   
2017 09 14, 10:09
Patarimai: kaip suderinti darbą ir šeimą?

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Rinkoje jaučiamas darbuotojų trūkumas darbdavius skatina ieškoti netradicinių sprendimų, kurie kuria pridėtinę vertę abiem šalims – ir darbdaviui, ir darbuotojui.

 

Lemiamu veiksniu sėkmingos integracijos į darbo rinką po vaiko priežiūros atostogų procese tampa darbdavio požiūris į darbuotoją ir organizacijos kultūra.

 

Šiuo metu beveik pusę paslaugų srityje Lietuvoje veikiančių įmonių susiduria su darbuotojų trūkumu. Darbo biržos duomenimis, ir 2018 m. darbo jėgos paklausa turėtų augti beveik visose Lietuvos apskrityse. Žmogiškųjų išteklių specialistai kalba apie tai, kad reikia nuolat ieškoti netradicinių būdų rasti geriausius darbuotojus, orientuotus į ilgalaikių santykių organizacijoje kūrimą. Vis daugiau laiko investuojama į tuos darbuotojus, kurie šiuo metu augina vaikus ir greitu metu planuoja grįžti į darbą.

reklama

 

Naujos idėjos darbo rinkoje

 

Viena iš iniciatyvų, leidžiančių darbuotojui, auginančiam vaiką ir esančiam vaiko priežiūros atostogose, visiškai neatitrūkti nuo profesinių aktualijų, jo apsilankymas ofise kartą per ketvirtį. Šio draugiško vizito metu asmuo sužino, kokios naujovės diegiamos, pabendrauja su kolegomis ir vadovais“, – Lietuvoje naują iniciatyvą pasakoja „Intermedix Lietuva“ personalo skyriaus vadovė Simona Vabalė. Ji prisimena, kad pati, augindama vaiką, yra susidūrusi su visais į darbo rinką grįžtančią mamą lydinčiais iššūkiais.

 

Specialistė patikina, kad labai svarbu darbdaviui iškomunikuoti savo, kaip darbuotojo, auginančio vaiką, lūkesčius ir išsiaiškinti, ar darbdaviui tai priimtina, ar požiūris sutampa ir ar vėliau nekils nesusipratimų.

 

„Išėjus vaiko priežiūros atostogų rekomenduojama neapsiriboti tik šeimos reikalais, bet rasti laiko stebėti savo veiklos srities aktualijas, pagal galimybes sekti įmonės tendencijas, bendrauti su kolegomis. Šiais laikais labai svarbu nuolat tobulėti – šiuolaikinės technologijos suteikia galimybę interaktyviai bendrauti, skaityti naujienas, dalyvauti seminaruose. Juk visa tai leidžia išlaikyti praktinius įgūdžius ir sukaupti žinių, kurios bus reikalingos grįžus į darbą. Kai vaiko priežiūros atostogų metu įdedama pastangų profesinei savišvietai, darbuotojui lengviau ne tik grįžti į darbą, bet ir susirasti kitą, jei apsisprendžiama keisti veiklos kryptį“, – konsultuoja personalo atrankų specialistai.

 

Kaip išsaugoti profesinius įgūdžius?

 

„Žingeidus ir motyvuotas žmogus net ir po vaiko priežiūros atostogų gali nesunkiai rasti savo nišą darbo rinkoje. Darbo pokalbyje būtina papasakoti darbdaviui apie tai, kaip atrodė laikotarpis auginant vaiką.

 

Darbdavys nuo pat pradžių turėtų kurti saugumo jausmą darbuotojui. Kad pastarasis nesijaustų organizacijoje blogiau nei tie žmonės, kurie neturi vaikų. Juk darbuotojas konkrečiai pozicijai pasirenkamas ne pagal tai, ar jis turi vaikų, bet pagal savo asmenines ir profesines savybes, labiausiai reikalingas konkrečioje darbo pozicijoje“, – dėsto S. Vabalė.

 

Ji prisimena asmeninę situaciją, kai būdama mama, po vaiko priežiūros atostogų, ieškojo darbo. „Atėjau ir sakau, kad turiu vaikų, o mano darbdavys ramiai žiūri į mane ir paantrina, kad jis irgi turi. Tęsiu toliau, kad mano vaikai gali sirgti, o jis ramiai atsako, kad jo irgi serga. Ši situacija puikiai iliustruoja darbuotojo ir darbdavio susikalbėjimą, nuo pat pradžių kuriamą aiškumą ir visapusišką priėmimą“, – pasakoja S. Vabalė.

 

 

Patarimai, norintiems neprarasti profesinių įgūdžių auginant vaikus:

- Palaikykite ryšį su įmonės vadovu ir kolegomis (neformalūs susitikimai, skambučiai);

- Domėkitės savo srities naujovėmis (straipsniai, seminarai, renginiai);

- Skirkite laiko ne tik šeimai, bet ir darbui, net jei formaliai nedirbate (savo srities tematikos tinklaraščio rašymas, socialinės iniciatyvos).

 

Verslosavaite.lt