Rokas Grajauskas, „Danske Bank“ vyriausiasis Baltijos šalių ekonomistas   
2017 09 05, 15:02
Bankininkai kelia Lietuvos ekonomikos augimo prognozę

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Kelerius metus augusi lėtesniu tempu, Lietuvos ekonomika šiemet įjungė aukštesnę pavarą. Ją į priekį stumia ir atsigaunantis eksportas, ir investicijos, ir stipri vidaus paklausa. Dėl šios priežasties „Danske Bank“ gerina Lietuvos ūkio augimo prognozę – jis bus sparčiausias nuo 2012-ųjų ir sieks 3,8 proc.

 

Neigiamos priežastys tapo teigiamomis

 

Kelerius pastaruosius metus ekonomikos augimas Lietuvoje buvo lėtesnis dėl kelių priežasčių. Pirma, dėl vangaus ekonominio aktyvumo Vakarų ir Šiaurės Europos šalyse. Antra, dėl smigusių Rusijos ir nuo jos priklausomų NVS valstybių ekonomikų. Trečia, sumenkusios finansinės Europos Sąjungos (ES) paramos apimtys kirto per investicijas. Dėl to 2016 m. investicijų augimas buvo neigiamas visose be išimties Vidurio ir Rytų Europos (VRE) šalyse.

reklama

 

„Šiemet situacija apsivertė – išorinė aplinka atrodo daug užtikrinčiau. Atsistačius ar bent jau stabilizavusis žaliavų kainoms, kylančios rinkos, tokios kaip Brazilija ir Rusija, rodo vis aiškesnius ekonominio atsigavimo ženklus. Importą didina Kinija bei Indija. Šios šalys daugiau perka iš Vakarų pasaulio, o tai yra viena iš pagrindinių priežasčių, dėl kurių šiemet sparčiau auga euro zona, Skandinavijos šalys. Tai turi tiesioginės įtakos ir Lietuvos augimui – Vakarų europiečiams daugiau eksportuojant į kylančias rinkas, didėja ir mūsų eksportas į Vakarų Europą. Tai rodo, kad Lietuvos ekonomika yra visiškai integruota ir priklausoma nuo globalių vertės grandinių“, – sako Rokas Grajauskas, „Danske Bank“ vyriausiasis Baltijos šalių ekonomistas.

 

Jis pastebi, kad nuo vienos iš kylančių rinkų – Rusijos – Lietuvos ekonomika yra priklausoma tiesiogiai. Rusija vis dar išlieka svarbiausia Lietuvos eksporto partnerė – į šią šalį eksportuojame 14 proc. visų savo prekių. Rusijos ekonomikai stojantis ant kojų, Lietuvos eksportas į šią valstybę šiemet auga maždaug trečdaliu.

 

Stipri vidaus paklausa

 

Pastaruoju metu atsigauna ne tik eksportas, bet ir investicijos. Jų atsigavimas stebimas ir VRE valstybėse, ir euro zonoje, ir Skandinavijos šalyse. Ilgą laiką investiciniai projektai Europoje gulėjo stalčiuose, tačiau dingus politiniam neužtikrintumui, mažėjant nedarbui ir vis gerėjant ekonominiams lūkesčiams, Vakarų Europoje investicijos spurtuoja. Įsibėgėjant ES fondų panaudojimui, panašią tendenciją galime matyti ir VRE šalyse. Estijoje ir Latvijoje, kur investicijų smukimas praėjusiais metais buvo didesnis, šiemet investicijos atšoko ir jau auga po 17 proc. Lietuvoje investicijų augimas šiemet siekia 7 proc.

 

„Prie viso to dar reikėtų pridėti ir sparčiais tempais augantį vidaus vartojimą. Įsibėgėjant atlyginimų augimui, auga ir gyventojų išlaidos vartojimui. Tiesa, šiemet vartojimo apimtys auga vangiau nei pernai, nes vis didesnę vartojimo išlaidų dalį suvalgo infliacija. Tačiau vartojimas ir toliau auga sveikais 3-4 proc.“, – sako R. Grajauskas.

 

Spartus tempas turėtų išsilaikyti

 

Jo teigimu, visos aukščiau išvardytos priežastys nulemia tai, kad šiuo metu yra susidariusios visos palankios sąlygos sparčiam ekonomikos augimui. „Danske Bank“ gerina Lietuvos ekonomikos augimo prognozę – šiemet Lietuvos ekonomika augs 3,8 proc. (ankstesnė prognozė, skelbta praėjusių metų lapkritį, buvo 3,1 proc.) – sparčiausiai nuo 2012-ųjų. Spartesnis augimas turėtų išsilaikyti ir kelerius ateinančius metus. Tai lems atsigaunanti Europos ekonomika, augančios JAV ir nuo dugno atsispyrusios kylančių rinkų ekonomikos. Taip pat – įsibėgėjantis ES fondų panaudojimas, dėl darbuotojų trūkumo ir gerėjančios įmonių finansinės padėties vis sparčiau augantys atlyginimai.

 

„Tarp pagrindinių rizikų ekonomikos augimui – geopolitinės įtampos paaštrėjimas, atsinaujinusi euro krizė, skolų burbulo Kinijoje sprogimas, nuo atlyginimų ir kainų augimo atsiliekantis našumo augimas, kuris nulemtų Lietuvoje gaminamų prekių ir paslaugų konkurencingumo užsienio rinkose praradimą“, – sako R. Grajauskas. Tačiau šioms rizikoms neišsipildžius arba jas suvaldžius, artimiausiais metais Lietuvos ekonomika turėtų išlaikyti pakankamai spartų augimo tempą. „Danske Bank“ prognozuoja, kad 2018 metais Lietuvos ekonomika augs 3,5 proc., o 2019-aisiais – 3,4 proc.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: