VersloSavaite.lt   
2017 07 12, 11:32
Artimiausias daugelio gyventojų pirkinys – kelionė

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Vienas didžiausių pirkinių, kurį šiuo metu planuoja įsigyti gyventojai, yra pažintinė arba poilsinė atostogų kelionė, parodė SEB banko atliktas Lietuvos gyventojų skolinimosi patirties tyrimas.

 

Daugelis šiam pirkiniui reikiamas lėšas linkę iš anksto susitaupyti, tačiau 13 proc. apklausos dalyvių savo atostogoms nors kartą yra skolinęsi. 

 

Įsigyti kelionę artimiausiu metu ketina 41 proc. gyventojų. Po šio pirkinio kiti prioritetai yra būsto atnaujinimas (21 proc.), buitinės technikos (20 proc.) ir išmaniojo įrenginio (12 proc.) bei automobilio ir kompiuterinės technikos (po 11 proc.) įsigijimas. Ketvirtadalis (24 proc.) tyrimo respondentų nurodė, kad didesnės vertės pirkinių artimiausiu metu neplanuoja.

reklama

 

„Tyrimas taip pat atskleidė, kad lietuviai ir toliau yra drausmingi vartotojai nepaisant augančio darbo užmokesčio ir gerėjančios gyventojų finansinės padėties. Dauguma respondentų (67 proc.) teigia didesniems pirkiniams taupantys ir tik maždaug kas ketvirtas (27 proc.) skolinasi ir įsigyja juos iš karto.

 

Be to, gyventojai labiau linkę skolintis materialiems daiktams, automobiliui ar šaldytuvui, o ne poilsiui ar sveikatinimo paslaugoms. Todėl nors kelionė ir yra planuojamų pirkinių sąrašo viršūnėje, pagal pasiskolintų pinigų panaudojimo tikslą ji yra ketvirtoje vietoje. Dažniausiai gyventojai lėšų skolinasi automobiliui, būsto remontui ir buitinei technikai įsigyti“, – komentuoja Vaidas Žagūnis, SEB banko valdybos narys, Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovas.

 

Tyrimo duomenimis, atostogoms dažniau skolinasi vyrai, dažniausiai tai daro didmiesčių 20–35 metų amžiaus gyventojai. „Atostogoms įprastai skolinasi 400–800 eurų, tačiau atsiranda ir prašančių daugiau negu 1 tūkst. eurų, pvz., kelionei aplink pasaulį“, – atkreipia dėmesį SEB banko atstovas V. Žagūnis.

 

Norėdami pasiskolinti didesnę sumą (daugiau negu 1 tūkst. eurų), Lietuvos gyventojai dažniausiai (65 proc.) kreipiasi į banką, trečdalis (33 proc.) naudojasi lizingo bendrovių paslaugomis. Iš artimųjų skolinasi 30 proc., iš greitųjų kredito bendrovių – 15 proc., kitokių būdų, kaip pasiskolinti reikiamų lėšų, randa 7 proc. gyventojų.

 

SEB banko užsakymu lietuvių skolinimosi ir taupymo įpročių tyrimą šių metų kovo mėnesį atliko bendrovė „Mindshare“. Buvo apklausti 578 vyresni negu 20 metų gyventojai.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: