VersloSavaite.lt   
2017 06 13, 10:50
Parduodu verslą – kaip tam pasiruošti?

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Verslo pardavimas yra rimta užduotis, reikalaujanti susikaupimo ir papildomo darbo. Tai nėra tiesiog atliekamos prekės pardavimas socialinių tinklų turgelyje. Tad kaip pasiruošti verslo pardavimui? Tokį klausimą užduoda kiekvienas pirmą kartą parduodantis savo verslą.

 

Dalinamės keliais praktiškais patarimais, kurie padės sudėlioti mintis ir planus į vėžes.

 

Apibrėžkite ką parduodate

reklama

 

Parduodu verslą“ -  tai labai plati sąvoka turinti daugybę reikšmių. Vienu atveju, tai verslo idėja su įmonės registracija ir tam tikru turtu, kitu atveju tai verslo principas ir klientų sąrašas, dar trečiu tai nekilnojamas turtas ir įsipareigojimai. Todėl parduodant verslą, pirmiausia reikia peržiūrėti materialinį ir kitokį turtą, įsipareigojimus, turimas žinias ir verslo „receptą“.

 

O pats verslas juk skirtingas, tai gali būti mažmeninė arba didmeninė prekyba, franšizė, paslaugų verslas ar nekilnojamasis turtas verslui plėtoti. Nuspręskite, kas yra parduodama. Ir visą tai reikia aiškiai suformuluoti bei aprašyti skelbime, kad potencialus pirkėjas gerai suprastų ką iš tikro jūs parduodate.

 

Pristatykite privalumus

 

Kodėl pirkėjas turi įsigyti būtent jūsų verslą? Įrodyti ir įtikinti nėra lengva, todėl surinkite visus jums palankius faktus. Pavyzdžiui, kokia yra jūsų verslo apyvarta ir koks pelnas, taip paskaičiuojant per kiek laiko potencialiam pirkėjui atsipirks jo pirkinys.

 

Nepamirškite priežasčių, kurios lems verslo situacijos gerėjimą artimiausiu metu, pvz., galbūt parduodate viešbutį, o netoliese pradėtas įrenginėti objektas po metų sulauksiantis didelio turistų srauto. O galbūt esate vienintelis regione teikiantis tokias paslaugas ir jūsų verslas turi garantuotą klientų ratą. Prestižas, žinomumas, prekinio ženklo ar įmonės pavadinimo atpažįstamumas – taip pat yra pirkinio dalis. Jei vien jūsų įmonės pavadinimas jūsų srityje atidaro jums visas duris, pateikite šią informaciją kaip privalumą.

 

Tokius dalykus, jūsų verslo privalumus, būtina paminėti, nes tai nupiešia pirkėjui verslo perspektyvą ir labiau paskatina pirkti. Privalumai ir tinkamai pristatyta ateities vizija gali padėti parduoti net ir verslą, kuris neturi daug turto, o gal teturi tik įmonės pavadinimą ir biurą.

 

Sutvarkykite buhalteriją

 

Nors įmanoma parduoti įmonę ir su netvarkinga, taip vadinama, apleista buhalterija, tačiau geriau nesuteikti pirkėjui „kabliuko“ deryboms ir kainos mažinimui. Skirkite laiko buhalterijos sutvarkymui, balanso suvedimui.

 

Jei neturite nuolatinio buhalterio ar nespėjate atlikti visų darbų, tuomet kreipkitės į įmonę teikiančią buhalterinės apskaitos paslaugas. Profesionalūs buhalteriai gana greitai gali privesti buhalteriją iki tinkamos ir taip parduoti savo verslą bus daug paprasčiau.

 

Beje, sutvarkyti reikia ne tik buhalteriją, bet ir kitus dokumentus. Jei parduodamam verslui reikalingos licenzijos, leidimai, surinkite juos į vieną vietą, peržiūrėkite ar jie nėra pasibaigę, galiojantys, jei reikia atnaujinkite juos.

 

Kuomet turėsite viską po ranka, galėsite pateikti potencialiam pirkėjui, jo akyse verslas iškart įgaus didesnę vertę. Sudarykite visas sąlygas pirkėjui iškarto tęsti jūsų verslą, taip pirkėjas nesiderės dėl kainos.

 

Skelbkite realią kainą

 

Parduodamas verslas, kaip ir kiekviena kita prekė, turi savo rinkos kainą. Pasidomėkite kiek realiai galite gauti už savo parduodamą verslą, pasikonsultuokite su verslo pardavimo brokeriais ar verslo konsultantais. Galite ir pats įvertinti kiek turto parduodama, koks gaunamas verslo pelnas ir per kiek metų jis atsipirks pirkėjui.

 

Jei verslui priklauso įvairūs objektai, pavyzdžiui patalpos, kurios nėra itin svarbios verslui vystyti, išskaidykite verslą, patalpas parduokite kaip atskirą objektą, taip verslo kaina bus mažesnė ir patrauklesnė klientui, o jūs dėl to neprarasite pinigų, nes parduodant dalimis galite uždirbti netgi daugiau.

 

Tikimės šie patarimai bus naudingi kiekvienam planuojančiam parduoti savo verslą ir leis susidaryti įspūdį, kaip reikia pasiruošti norint parduoti verslą.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: