Povilas Stankevičius, DNB analitikas   
2017 04 12, 16:38
Geopolitinės rizikos klibina valiutų rinką

Image
Policijos nuotr.
Nors investuotojai šiais metais dar nepatyrė didesnių rinkos svyravimų, o akcijų kainos laikosi netoli rekordinių aukštumų, valiutų rinkoje jau galima aptikti baimės ženklų. Kylant neramumams, investuotojai linkę slėptis saugumo užuovėjose – viena jų Japonijos jena.

 

Ši valiuta šiais metais JAV dolerio atžvilgiu pabrango virš 6 proc. Toks jos kurso kilimas parodo, jog rinkų dalyvius neramina geopolitinės rizikos, o paskutiniai D. Trumpo veiksmai verčia persvarstyti prezidento priešrinkiminius pažadus.

reklama

 

Jena – rinkos dalyvių nuotaikų „barometras“. Finansų rinkose atsirandant poreikiui atsikratyti rizikos ir išsaugoti kapitalą, jenos kursas paprastai stiprėja. Japonija turi didžiausią pasaulyje kiekį užsienio valiutomis denominuoto finansinio turto. Kylant rinkų panikai Japonijos įmonės ir gyventojai siekia apsaugoti savo turtą ir kuo greičiau „išsigryninti“ investuotus pinigus. Todėl rizikingas, panikos laikotarpiu vertę prarandančias investicijas kitų šalių rinkose Japonijos gyventojai parduoda ir iškeičia į vietinę valiutą – jeną.

 

Ši tendencija valiutų rinkose jau yra tapusi tradicija, o į jenos kurso judėjimą dalis rinkos dalyvių žiūri kaip į investuotojų baimės indikatorių.

Nenuspėjama Prancūzijos rinkimų baigtis bei pakilusi geopolitinė įtampa skatina rinkų dalyvius sunerimti. Už Frexit pasisakančios Marine Le Pen pergalė Prancūzijos prezidento rinkimuose padidintų euro zonos susiskaldymo tikimybę ir sukeltų investuotojų baimę. Nors apklausų rezultatai rodo, jog šis scenarijus mažai tikėtinas, po netikėtų Brexit referendumo ir JAV rinkimų baigčių investuotojai mažiau pasitiki apklausų prognozėmis.

 

Netikėtas buvo ir D. Trumpo sprendimas paleisti raketas į Siriją padidino įtampą tarp JAV ir Sirijos sąjungininkės Rusijos. Tuo labiau, Trumpo keliai santykiuose su Kinija išlieka nenuspėjami. Dėl rinkimų ir politikos neužtikrintumo padidėjus destabilizacijos tikimybei jenos – saugumą garantuojančios valiutos – kursas laikosi pakilęs.

 

Rinkos dalyvių nerimą kursto ir staigūs posūkiai JAV vidaus politikoje. Trumpui stojus už valdžios vairo, finansų rinkose prasidėjo „Trumpfliacija“ – investuotojų lūkestis, jog Trumpo žadėtas didžiulis fiskalinis stimulas pagreitins ekonominį augimą ir infliaciją visame pasaulyje. Tikintis spartesnio ekonomikos vystymosi JAV, sustiprėjo ir dolerio kursas kitų valiutų atžvilgiu.

 

Vis dėlto, po to kai JAV prezidentas nesugebėjo suvienyti kongreso balsuojant už jo siūlytą sveikatos apsaugos reformą, rinkose kilo abejonės, ar Trumpas nepritrūks politinės valios ir ištesės fiskalinio stimulo pažadus. Kylant investuotojų dvejonėms, doleris vėl atpigo daugelio valiutų atžvilgiu. O prie Japonijos jenos patrauklumo taip pat prisidėjo tai, jog kylant dvejonėms dėl Trumpo ekonomikos stimulo, kartu padidėja ir baimė, kad šalies ekonomika vėl gali sugrįžti į letargo būseną.

 

Prognozuoti geopolitinius įvykius ir rinkimų rezultatus yra beveik neįmanoma. Tad dabartinis neužtikrintumas skatina investuotojus atsargiau vertinti situaciją. Tikėtina, kad iki šiol optimistinėmis nuotaikomis gyvenusiems investuotojams gali tekti vis dažniau pajusti nenuspėjamą JAV prezidento charakterį.

 

Jei Trumpo sprendimai ir toliau stebins, tokių saugių turto priemonių kaip Japonijos jena patrauklumas ateityje augs.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: