Karolis Indrulėnas, „Danske Bank“ Finansų rinkų departamento direktorius   
2017 03 15, 12:18
Lemtingas trečiadienis: į kurią pusę toliau suksis JAV skolos laikrodis?

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Šeštojoje aveniu Manhatane (Niujorkas) tiksi laikrodis, kuris skaičiuoja ne valandas, o be paliovos augančią JAV skolą ir jos dalį, gulančią ant statistinės amerikiečių šeimos pečių. Atvejus, kai šalies skola nedidėjo ir laikrodis buvo sustabdytas, galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų.

 

Šis trečiadienis – lemtingas tolesnei šio laikrodžio ir visos šalies krypčiai: jeigu Kongresas nesiims skubių veiksmų, nustos galioti JAV iždo departamento turimas įgaliojimas skolintis lėšas. Tai sukeltų riziką JAV turimam kredito reitingui, padidintų skolinimosi kainą ir dar sunkiau prislėgtų mokesčių mokėtojų pečius.

reklama

 

Prasideda neaiškumų periodas

 

Trečiadienį finansų rinkos sulaikiusios kvapą laukia ne tik Federalinės rezervų sistemos (FED) susitikimo, kurio metu, tikimasi, bus pakelta bazinė palūkanų norma. Trečiadienis taip pat yra ta diena, kai vėl įsijungia JAV skolinimosi lubos, kurias Kongresas buvo laikinai sustabdęs 2015-aisiais. Politikai, norėdami prisitaikyti prie dabartinės situacijos, šias lubas turėtų kilstelėti iki daugiau nei 20 trln. JAV dolerių.

 

Tokia situacija gali reikšti įsivyrausiantį neaiškumų periodą. Respublikonai Senate absoliučios daugumos neturi, o Demokratai (galbūt netgi su tam tikra Respublikonų parama) savo ruožtu gali trukdyti priimti sprendimą ir už jo palaikymą reikalauti nuolaidų, pavyzdžiui, „Obamacare“. Akivaizdu, jog artimiausiu metu susitarimo galime nesulaukti – derybos, tikėtina, užsitęs ne vieną mėnesį. Žinoma, kaip sakė vienas žymus personažas, „dar niekada nebuvo taip, kad kaip nors nebūtų“. Taigi, susitarimas galiausiai bus pasiektas. Klausimas: kada ir kokia kaina?

 

Pasiekus skolinimosi lubas, JAV iždo valdymas tampa gana sudėtingas, nes dingsta galimybė skolintis rinkos sąlygomis. Tokiu atveju iždas priverstas imtis neeilinių priemonių, tokių kaip, pavyzdžiui, įmokų atidėjimas į valstybės tarnautojų pensijų fondus ir pan. Naujausiais Kongreso biudžeto biuro duomenimis, naudojantis tokiomis neeilinėmis priemonėmis, JAV iždui pinigų gali užtekti maždaug iki rudens.

 

Tokio neoficialaus termino prezidento Donaldo Trumpo administracijai gali užtekti norint patvirtinti kitų metų biudžetą. Tai leistų D. Trumpui vykdyti savo pažadus: mažinti mokesčius tiek įmonėms, tiek ir fiziniams asmenims, didinti išlaidas infrastruktūros plėtrai. Kita vertus, jis smarkiai rizikuotų ir, norėdamas vykdyti pažadus, galimai turėtų ieškoti kompromisų.

 

Trys būdai problemai spręsti

 

Pasiekus skolinimosi apribojimus, galimi net keli susiklosčiusios situacijos sprendimo scenarijai: vėl laikinai panaikinti lubas, žymiai jas pakelti arba iš esmės pakeisti skolos limito skaičiavimo taisykles. Su tokia skolinimosi limito situacija JAV susiduria ne pirmą kartą – istoriškai tai yra gana dažnas reiškinys. Štai Ronaldo Reagano prezidentavimo laikotarpiu šis limitas buvo keliamas net 18 kartų, ir tikriausiai bus keliamas ne vieną kartą per D. Trumpo kadenciją.

 

JAV atviros rinkos operacijų komiteto nariai jau ne vieną kartą įspėjo, jog jei kada ir nutiktų taip, kad skolinimosi limitas nebūtų pakeltas, tai paveiktų JAV finansinį stabilumą, o pasekmės būtų katastrofiškos. Tiesa, jų tiksliai nusakyti beveik neįmanoma dėl per didelio neapibrėžtumo. Galima tik spėlioti, jog siekiant išlaikyti aukštą šalies skolinimosi reitingą, pirmiausia būtų bandoma atsiskaityti su obligacijų turėtojais (tačiau vargu, ar tai realu įgyvendinti), atsiskaitymai galėtų vykti tik pagal tam tikrus prioritetus – laiku apmokant ne visas sąskaitas.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: