Karolis Indrulėnas, „Danske Bank“ Finansų rinkų departamento direktorius   
2017 02 28, 15:33
Finansų rinkose – laukimas: ką šįvakar atneš D. Trumpo kalba Kongrese?

Image
Donaldas Trumpas
Finansų rinkas jau kurį laiką apėmusi laukimo būsena – jos tikisi realių JAV prezidento Donaldo Trumpo ir jo kabineto veiksmų mokesčių ir biudžeto srityse. Panašu, kad agitacinės kampanijos metu duotų pažadų patvirtinimo galime sulaukti visai netrukus – šiandien vakare vietos laiku numatoma prezidento kalba Kongrese.

 

Finansų rinkos, laukdamos tolesnių D. Trumpo veiksmų ir atsižvelgdamos į anksčiau jo išsakytas idėjas, nedideliais žingsniais judėjo aukštyn – JAV akcijų indeksai siekė vis naujų rekordų. Pavyzdžiui, „S&P“ akcijų indeksas nuo D. Trumpo pergalės rinkimuose iki praėjusių metų pabaigos paaugo daugiau kaip 7 proc., o nuo šių metų pradžios – dar beveik 6 proc.

 

Tarp rinkas auginusių naujojo JAV prezidento pažadų – ir visai neseniai išsakytos mintys apie „įspūdingus“ pokyčius mokesčių srityje, reikšmingos sumos, numatomos infrastruktūros plėtrai, bei itin smarkiai – 54 mlrd. JAV dolerių – planuojamos didinti išlaidos gynybai.

reklama

 

Rinkos: palūkanų normos didinimas artėja

 

Aukščiau paminėtos D. Trumpo idėjos neliko nepastebėtos: tikimybė, jog JAV Federalinė rezervų sistema (FED) po poros savaičių vyksiančiame susitikime 0,25 proc. punkto kilstelės bazinę palūkanų normą, iškart padidėjo nuo 40 iki 50 proc., nors vasario pradžioje tesiekė 20 proc. Be to, manoma, kad dabartinė tikimybė dar turi erdvės augti, jei D. Trumpas savo kalboje iš tiesų konkretizuos mokesčių reformos planus.

 

Lūkesčius dėl galimo bazinės palūkanų normos didinimo dar labiau sustiprino palūkanų normas nustatančio FED komiteto narys Robertas Kaplanas. Jis yra pareiškęs, kad FED turėtų mažiau reaguoti į rinkų lūkesčius bei signalus ir palūkanas kelti artimiausiu metu. Tai esą reikalinga ir dėl numatomo stipresnio ekonomikos augimo 2017 m., ir siekiant, kad FED veiksmai neatsiliktų nuo infliacijos kreivės. Žinoma, vienas lauke ne karys – vieno FED nario tikrai neužtenka norint padidinti bazinę palūkanų normą. Tad FED vadovei Janet Yellen veikiausiai teks luktelėti tvirtesnio pagrindo palūkanų normos kėlimui.

 

Tiesa, FED apsisprendimui dėl bazinės palūkanų normos kėlimo įtakos turės ne tik naujojo prezidento D. Trumpo kalba ir jos metu patvirtinti ar paneigti pažadai. Labai didelės, o gal net ir esminės įtakos turės kovo pradžioje paaiškėsiantys JAV darbo rinkos duomenys. Šiuo metu prognozuojama, jog vasario mėn. bus sukurta apie 180 tūkst. naujų darbo vietų ir nedarbo lygis JAV sumažės nuo 4,8 iki 4,7 proc.

 

Karolis Indrulėnas, „Danske Bank“ Finansų rinkų departamento direktorius

 

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: