VersloSavaite.lt   
2017 02 17, 11:50
Jaunų verslininkų skola vardan pelno

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Šiuo metu Lietuva yra vienuolikta pasaulyje verslo įkūrimo lengvumo reitinge. Tai itin skatina entuziastingus verslininkus, norinčius idėjas paversti realybe. Vienintelis veiksnys, kuris juos dažniausiai pristabdo yra finansų trūkumas.

 

Todėl dažnas apsisprendžia pasinaudoti finansine pagalba: ieško investuotojų, verslo angelų ar ima paskolą verslui.

 

Startuolių ekosistema Lietuvoje

reklama

 

Šiuo metu nauji startuoliai gali būti įkurti vos per tris dienas – šiuo metu Lietuvoje jų yra apie 300. Iš 1,5 mln. darbo jėgos net 26 tūkst. yra informacinių technologijų profesionalai. Todėl dauguma Lietuvoje gimstančių startuolių yra gyvenimą lengvinančios ir tam tikras problemas sprendžiančios programėlės ar internetinės svetainės. Siekiant paremti verslumą Lietuvoje taip pat yra įsikūrusios specialios įmonės, padedančios gauti reikiamą finansavimą, be to jaunoms įmonėms yra rengiamos konferencijos, konkursai.

 

Tokios priemonės ypatingai naudingos siekiant pradėti įmonės veiklą, tačiau dažnai sunkumai prasideda siekiant ją palaikyti. Kai kuriais atvejais gali būti, kad startuoliai sprendžia ne tokią svarbią problemą, kaip atrodo jų įkūrėjų komandai. Tokiais atvejais (siekiant sumokėti už operacinius kaštus ar pritrūkus tam tikros sumos) gali būti paimti greitieji kreditai internetu, už kuriuos atsakys vienas iš startuolio narių. Kol kas tai vis dar labai dinamiška rinka, kurioje daugiau startuolių iškrenta iš žaidimo, negu išlieka pelningi.

 

Finansinė parama verslui

 

Norėdami įkurti naują verslą, bet stokodami finansinių išteklių, galite pasinaudoti šiomis finansinėmis priemonėmis:

• Paskola verslui. Bankai gali suteikti iki 100 000 eurų paskolą įkeitus turtą ir laidavus pagrindiniam akcininkui. Šia paskola taip pat finansuojama didelė dalis projektinės sąmatos. Paskolą reikia grąžinti dažniausiai per 2 metus. Sąlygos gali skirtis priklausomai nuo banko.

• Minios finansavimo paslauga. Kai kurie startuoliai, ypač orientuoti į tarptautinę rinką reklamuoja savo paslaugas ar produktus tokiose platformose kaip „Kickstarter“ ar „Indiegogo“.

• Greitieji kreditai internetu. Tai naudinga, jei iki investicijų gavimo liko kelios savaitės arba tuoj bus produktų pardavimas, tačiau Jums šiuo metu reikia lėšų dėl svarių priežasčių.

• Verslumo ar startuolių organizacijų konkursai. Jie vyksta vieną arba kelis kartus per metus. Tai dažnai būna skirtingos startuolių mugės, skirtos prikviesti entuziastingus investuotojus, kur startuolių vadovai turi per kelias minutes juos sudominti savo idėja. Kitas variantas yra konkursai.

• Investuotojai. Juos galima rasti įvairiuose verslumo projektuose. Investuotojų galima ieškoti ir individualiai, susisiekiant su atskirais asmenimis. Nors investuotojai yra populiarus verslo finansavimo būdas, kai kurie startuoliai nusprendžia geriau rinktis paskolą verslui, kad nejaustų jiems pinigus skyrusių asmenų kontrolės.

 

Atsakomybė sau ir verslui

 

Sukurti verslą yra ne tik įdomi ir iššūkių kupina veikla, galinti paversti Jūsų idėjas realybe. Tai taip pat yra atsakomybė Jums, Jūsų komandai ir savo idėjai. Norėdami pasiekti savo tikslus, turėsite ne tik sunkiai dirbti, bet ir paaukoti savo laiko, pinigų.

 

Vienas teigiamas dalykas yra tai, kad trūkstant finansų, Jums galės būti suteikta pagalba. Tačiau ir tuomet svarbu išlikti atsakingu verslininku, kuris suvokia savo mokumą ir galimybę verslui gauti pelną. Dažnai investuotojams, bankui reikia pateikti atitinkamas ataskaitas, sudarytus pelno planus, kad jie galėtų įvertinti nemokumo riziką. Net jei Jums parankesni greitieji kreditai internetu, prisiminkite, kad pasiskolintą sumą reikės grąžinti per kelias savaites.

 

Norint sukurti verslą, labai svarbu turėti ir palaikančią komandą. Su ja galėsite pasitarti dėl įvairių finansinių sprendimų, kurie veiks Jūsų įmonės ateitį. Lietuvoje yra sudarytos puikios sąlygos, leidžiančios gauti ne tik paskolą verslui pradėti, bet ir jį išlaikyti.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: