VersloSavaite.lt   
2016 12 14, 10:37
Vietoje reidų kavinėse – Mokesčių inspekcijos laiškai

Image
Sxc.hu nuotr.
Panevėžio apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (AVMI) informuoja, kad artėjant šventiniam periodui mokesčių administratorius neplanuoja jokių reidų ar specialių akcijų, tačiau, kaip ir ankstesniais metais, šiuo laikotarpiu nepaliks be dėmesio viešojo maitinimo įmonių.

 

Nors didžioji dalis maitinimo sektoriaus įmonių mokesčius moka laiku ir sąžiningai, tačiau šis sektorius, VMI duomenimis, vis dar lieka rizikingas. Praktika rodo, kad pajamų neapskaitymo rizika ypač didelė per užsakomuosius pobūvius, už kuriuos gautos pajamos iš gyventojų lieka neapskaitytos.

reklama

 

Vienas iš prevencinių ir pasiteisinusių būdų minimizuoti galimybes neapskaityti gaunamų pajamų - duomenų apie gautus užsakymus pobūviams surinkimas. Šiuo tikslu jau keleri metai viešojo maitinimo įmonėms VMI siunčia laiškus, kuriuose nurodoma, kokie duomenys apie jau žinomus užsakymus ir šventiniu laikotarpiu gautinas pajamas bei kokiu būdu turėtų būti pateikti.

 

„Minėtus duomenis prašome pateikti, nes, nepaisant mažėjančio „šešėlio“ ir didėjančio sąžiningų mokesčių mokėtojų skaičiaus, viešojo maitinimo įmonėse vis dar aktuali pajamų neapskaitymo ir mokesčių vengimo rizika. Mokesčių administratorius stengiasi kuo mažiau trukdyti verslą, o išankstinis duomenų apie priimtus užsakymus pateikimas – tai būdas išvengti patikrinimų.

 

Atsakyti į laiškus yra patogiau, nei sulaukti inspektorių vizito pobūvio metu. Reikia pateikti prašomą informaciją apie planuojamas pajamas, o jokia kita konfidenciali verslo informacija apie klientus ar ypatingą kavinės meniu VMI nedomina“, - teigia Panevėžio AVMI Kontrolės departamento direktorė Rasita Žilinskienė pažymėdama, kad visgi jei surinkti duomenys mokesčių administratoriui keltų pagrįstų įtarimų, tuomet įmonė gali sulaukti inspektorių vizito.

 

Panevėžio AVMI pažymi, kad viešojo maitinimo sritis yra priskiriama prie rizikingų ekonominės veiklos sektorių pajamų neapskaitymo prasme, nes šio sektoriaus didžiąją dalį vartotojų sudaro gyventojai, o už paslaugas daugiausiai apmokama grynaisiais pinigais.

 

Taip pat sektoriaus rizikingumą lemia su darbo santykiais susiję pažeidimai, tokie kaip oficialiai neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimas ir nelegalus darbas, nes neapskaitytos pajamos yra ir šaltinis nelegaliai dirbančių asmenų atlyginimams bei „vokelių“ išmokėjimams.

 

„VMI, išanalizavusi įvairaus pobūdžio informaciją apie juridinius asmenis, vykdančius viešojo maitinimo veiklą, nustatė įvairių būdų, kuriais viešojo maitinimo paslaugas teikiančios įmonės vengia apskaityti pajamas, pvz., neišrašo buhalterinės apskaitos dokumentų tiekiamoms maisto prekėms ir teikiamoms maitinimo paslaugoms bei neapkaito gauto atlygio įmonės buhalterinėje apskaitoje; taiko ekonomine logika nepagrįstas nuolaidas (net iki 90 proc.) ir dalį atlygio neįtraukia į buhalterinę apskaitą; neapskaito pajamų kompiuterinėse kasos sistemose, anuliuoja šių sistemų sąskaitas, neišduoda EKA kvitų; realizuoja buhalterinėje apskaitoje neapskaitytas prekes“, - sako

R.Žilinskienė pažymėdama, kad per pastaruosius dvejus metus atliekant kontrolės veiksmus viešojo maitinimo įmonėse (restoranuose, kavinėse, baruose ir pan.) didžiąją dalį surašytųjų protokolų sudarė protokolai už pajamų neapskaitymą.

 

Pernai gegužę VMI inicijavo teisės aktų pakeitimą dėl kasos aparatų programinės įrangos ir tokiu būdu faktiškai panaikino galimybę maitinimo įstaigose ranka išrašyti išankstines sąskaitas ir jas vėliau sunaikinti, taip pat panaikinti kasos aparatu atspausdintas išankstines sąskaitas ir vėliau kasos aparatu neapskaityti gautų pajamų ir nespausdinti fiskalinio kvito.

 

Po minėto reikalavimo įsigaliojimo buvo sudarytas rizikingiausių viešojo maitinimo paslaugas teikiančių mokesčių mokėtojų sąrašas ir atlikti jų kontrolės veiksmai. VMI tikrintų rizikingiausių mokėtojų apyvarta padidėjo beveik 20 proc., o bendra sektoriaus apyvarta išaugo vidutiniškai 9 proc.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: