VersloSavaite.lt   
2016 11 25, 10:36
Kaip tinkamai prižiūrėti prabangias monetas ir medalius?

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Patikrinate senelio dovanotą sidabrinį medalį ir nustembate – vienas jo šonas patamsėjęs, o kitas „pasipuošęs“ įbrėžimu. Ištraukiate iš stalčiaus senovinių monetų kolekciją ir matote – jų paviršius pakeitęs spalvą.

 

Kaip išvengti tokių nemalonumų? Kaip tinkamai laikyti ir prižiūrėti monetas ir medalius, kad jie neprarastų savo reprezentacinės išvaizdos?

 

Specialistai pabrėžia, kad monetų ir medalių priežiūra reikalauja kruopštumo, tačiau žinant ir laikantis keleto pagrindinių taisyklių, šį brangų šeimos turtą galima lengvai išsaugoti ir ateinančioms kartoms.

reklama

 

„Nesvarbu, ar monetos pagamintos iš tauriųjų metalų ar iš metalų lydinių, jos nėra atsparios mechaniniams pažeidimams. Vadinasi, norint, kad monetos nesusibraižytų ar nebūtų kitaip pažeistos, patartina jas laikyti specialiose skaidriose plastikinėse kapsulėse. Žinoma, tokias kapsules dažniau naudoja rimti kolekcionieriai, kiti gi monetas ir medalius laiko įvairiose talpose, kur šie dėl aplinkos poveikio rizikuoja prarasti savo išvaizdą ar būti pažeisti“, – sako Modestas Katkevičius, Lietuvos monetų kalyklos Rinkodaros ir komercijos skyriaus vadovas.

 

Pataria laikyti kapsulėje

 

Pavyzdžiui, sidabras yra aktyvus, todėl iš jo pagaminti medaliai arba monetos turėtų būti apsaugoti nuo išorės poveikio – tam tinka minėtosios kapsulės. Sidabrinius gaminius reikėtų laikyti ir atokiau nuo junginių, kurie turi sieros (pavyzdžiui, spalvoto popieriaus ar odos), – taip jie nepakeis spalvos.

 

Su deguonimi intensyviai reaguoja ir nuo jo patamsėja ir kiti lydiniai – pavyzdžiui, pagaminti iš vario. O aukščiausios prabos auksinės monetos ir medaliai nesioksiduoja tol, kol ant jų nepatenka įvairių apnašų.

 

„Jei iš aukso pagamintas monetas ir medalius laikote kapsulėse, galite būti ramūs, kad jų išvaizda nepasikeis. Tačiau  jeigu šiuos brangius lydinius išimate iš kapsulės, būkite atsargūs – netinkamai laikomi, valomi ir džiovinami medaliai ir monetos gali susibraižyti arba būti pažeisti dėl apnašų, nešvarumų“, – perspėja specialistas.

 

Dažnai dovanoja Kalėdoms

 

Medalius ir monetas iš kapsulės patartina imti tik mūvint baltas medvilnines pirštines, kadangi ant žmogaus odos paviršiaus yra šarminių, prakaito ir kitų cheminių junginių, kurie skatina chemines reakcijas. Monetas ir medalius reiktų laikyti ne ant delno, o už briaunų.

 

Pasak M. Katkevičiaus, monetų bei medalių priežiūros ir laikymo taisyklės ypač aktualios artėjant šventėms, kai žmonės ieško originalių ir vertingų dovanų. Vieni renkasi aukso ar sidabro monetas, kiti šeimos nariams ar svarbiems verslo partneriams dovanoja auksinių monetų replikas. Tokia originali dovana dažnai turi turtingą istoriją.

 

„Šiemet išleidome replikas auksinių monetų, kurių istorija siekia XVI-XVII a., kai šalį valdė Zigmantas III Vaza. Replikos pagamintos naudojant labai retus, vos keliose pasaulio vietose saugomus originalus. Anksčiau išleidome Žygimanto Augusto ir Stepono Batoro laikais kaldintų monetų replikas. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės auksinių monetų replikų kolekciją užbaigsime pavasarį, kai pristatysime prabangias Vladislavo IV Vazos ir Jono Kazimiero laikų auksinių monetų replikas. Gavus tokią solidžią dovaną, tikrai norisi ja džiaugtis kuo ilgiau, todėl ir svarbu nepamiršti aukso gaminių priežiūros taisyklių“, – teigia specialistas.

 

Kuo toliau nuo tiesioginių šilumos šaltinių

 

Reprezentatyviai monetų ir medalių išvaizdai svarbus ir tinkamas valymas. Tiek monetas, tiek medalius reikia valyti medvilnine medžiaga, naudojant tik tam skirtus cheminius tirpalus.

 

Interneto erdvėje aprašytas ne vienas mėgėjiškas valymo būdas, tačiau ne visais jais verta pasikliauti. Sidabro gaminių negalima valyti abrazyvinėmis medžiagomis, pastomis ar milteliais, nes tokios medžiagos nors ir nuvalo metalo oksidą ar kitas apnašas, tačiau neigiamai veikia objekto paviršių, subraižo jį. Džiovinti lydinius būtina tik sausoje vietoje, tačiau nepatartina į juos pūsti šilto oro. 

 

„Jei norite, kad monetos ir medaliai išliktų kuo ilgiau nepažeisti ir visada atrodytų lyg nauji, svarbu juos laikyti gerai vėdinamoje vietoje. Ne per drėgnoje, tačiau ir ne per šiltoje, kuo toliau nuo tiesioginių šilumos šaltinių ir saulės spindulių“, – pataria Lietuvos monetų kalyklos atstovas.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: