Kęstutis Celiešius, „Danske Bank“ Finansų maklerio skyriaus vadovas   
2016 05 16, 16:26
Tolesnius FED žingsnius diktuos infliacijos duomenys

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Finansų rinkų dalyviai šią savaitę nagrinės infliacijos duomenis, kurie bus paskelbti ir JAV, ir euro zonoje. Naujausia informacija apie infliacijos pokyčius gali turėti reikšmingos įtakos tolesniems centrinių bankų žingsniams.

 

Infliacijos rodiklio įtaka FED planams

 

Antradienį JAV bus skelbiamas balandžio mėn. vartotojų kainų indeksas. Bazinės infliacijos pokytis kovą, palyginti su vasariu, buvo 0,1 proc. Tai buvo prastesnis rezultatas nei tikėtasi. Jis rodo, jog JAV visuotinis kainų augimas vis dar nėra tvarus.

reklama

 

Tokių aplinkybių fone balandžio infliacijos rodiklis gali turėti ypač reikšmingos įtakos tolesniems Federalinės rezervų sistemos (FED) žingsniams. Jeigu bazinis kainų lygis ir toliau išliks žemas, tikimybė, jog FED artimiausiu metu kels palūkanų normas JAV doleriais, sumažėtų dar labiau.

 

„Danske Bank“ vertinimu, pastaruoju metu bazinei infliacijai augti trukdę veiksniai yra trumpalaikiai, todėl balandį mėnesinis kainų augimas galėjo būti 0,2 proc. Tai reikštų apie 2,1 proc. metinį pokytį.

 

Antradienį taip pat bus paskelbti balandžio mėn. JAV pramonės gamybos duomenys. Laukiama 0,3 proc. sieksiančio pramonės augimo. Palyginimui: kovo mėn. buvo užfiksuotas 0,6 proc. susitraukimas.

 

Euro zonoje laukiama infliacijos mažėjimo

 

Euro zonoje šią savaitę taip pat bus skelbiami naujausi infliacijos duomenys. „Danske Bank“ prognozuoja, kad bazinė infliacija balandžio mėn. galėjo nukristi iki 0,7 proc. Galima palyginti: kovą buvo fiksuotas 1,2 proc. siekęs rezultatas.

 

Naujausi duomenys padės atsakyti į klausimą, kiek šį kritimą nulėmė fundamentalūs, o kiek sezoniški veiksniai, tokie kaip šiais metais anksti buvusios Velykos.

 

Britai tikisi mažmeninės prekybos augimo

 

Šią savaitę Didžiojoje Britanijoje paaiškės balandžio mėn. mažmeninės prekybos statistika. Laukiama, kad mažmeninė prekyba (neįtraukiant degalų kainų) praėjusį mėnesį galėjo augti apie 0,7 proc. Tai reikštų, kad šis rodiklis po dviejų mėnesių smukimo vėl pradėjo augti.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: