VersloSavaite.lt   
2016 02 10, 14:08
Kaip išieškoti alimentus iš vaiko tėvo, jei šis oficialių pajamų neturi?

Karolis Rugys
Karolis Rugys
Gal galėtumėte pakonsultuoti, kur kreiptis ir ar yra galimybė išieškoti išlaikymą vaikams iš buvusio vyro. Turime du vaikus, jiems 13 ir 16 m. Vaikams išlaikymas priteistas du metai po 87 eur. Tačiau būvės vyras nėra mokėjęs nei euro, kreipiausi į antstolius, paaiškėjo, kad turto neturi ir niekur nedirba.

 

Žinau, kad dirba nelegaliai, nuomojasi butą su sugyventine. Mokesčių inspekcija už nelegalią veiklą jį jau nubaudė, bet ir toliau oficialiai nedirba. Kažkur skaičiau, kad yra galimybė išieškoti iš jo tėvų, nes jie turi turto, o jis pas juos registruotas. Taip pat žinau, kad pagal 164 str. galiu kreiptis dėl piktybiško vaikų neišlaikymo. Ar tuo atveju skola jam nusirašytų jei jam priteistų viešuosius darbus?, - klausia VersloSavaite.lt skaitytoja.

reklama

 

Į klausimą atsako advokatas Karolis Rugys, partneris iš advokatų kontoros „Žiemelis, Valys, Rugys ir partneriai“.

 

Tėvai privalo išlaikyti vaikus. Jeigu vaiko tėvas, kuriam yra priteistas tam tikras vaiko išlaikymo dydis, nevykdo savo pareigos ir antstoliai neišieško priteistos sumos, galima kreiptis į policiją ar prokuratūrą su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso 164 str. dėl vengimo išlaikyti vaiką.

 

Vengimą mokėti vaiko išlaikymą reikia įrodyti, tik tuomet gali būti pradėtas ikiteisminis tyrimas. Paprastai užtenka antstolio pažymos apie išieškojimo vykdymo eigą, kitų įrodymų apie mokėtą, išieškotą vaiko išlaikymo sumą.

 

Nustačius, kad buvo padaryta nusikalstama veika ir asmuo išties tyčia vengė mokėti priteistas vaiko išlaikymo sumas, jis greičiausiai bus patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, o už šią nusikalstamą veiką numatyta sankcija: viešieji darbai, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki dviejų metų.

 

Šiuo atveju jo esamas įsiskolinimas (teismo sprendimu priteista suma) neišnyks ir toliau bus vykdomas išieškojimo procesas, tačiau asmuo būtų patrauktas atsakomybėn už jo neteisėtus veiksmus baudžiamąja tvarka.

 

Paminėtina, kad Civilinio kodekso 3.237 str. yra numatyta galimybė nepilnamečio vaiko išlaikymą prisiteisti iš nepilnamečio vaiko senelių. Tačiau vadovaujantis teismų formuojama praktika, situacija turi atitikti keliamas sąlygas bei reikalavimus.

 

Visų pirma, ne tik, kad turi būti aiškus nepilnamečio vaiko išlaikymo poreikis, o seneliai realiai gali teikti tokį išlaikymą, tačiau ir subsidiarumo sąlyga, t. y. nepilnametis vaikas neturi tėvų ar iš nepilnamečio vaiko tėvo negalima išieškoti išlaikymo.

 

Visgi, paminėtina, kad negalėjimas išieškoti iš nepilnamečio vaiko tėvo siejamas ne su jo valia – sąmoningu nenoru vengti mokėti nepilnamečio vaiko išlaikymą, o su jo objektyviomis priežastimis, pavyzdžiui, sunkia liga ar negalia, kuomet pats nepilnamečio vaiko tėvas yra išlaikomas. Taigi, sąmoningas tėvo vengimas išlaikyti vaiką, nėra pakankama sąlyga, siekiant išlaikymą prisiteisti iš nepilnamečio vaiko senelių.

 

Atkreiptinas dėmesys, kad jeigu nepilnamečio vaiko tėvas nevykdo pareigos pagal priimtą teismo sprendimą išlaikyti vaiką, tai galima kreiptis į Vaikų išlaikymo fondo administraciją. Šiuo atveju teisę kreiptis turi asmuo t. y. nepilnamečio vaiko tėvas, kuris pagal teismo sprendimą negauna nustatyto dydžio išmokų arba gauna tik dalį ir nuolatos gyvena Lietuvoje.

 

Minėta institucija išmoka teismo sprendimu arba teismo patvirtinta vaiko išlaikymo sutartimi nustatytą išlaikymą, o kai vaikas gauna tik dalį nustatyto išlaikymo – teismo sprendimu arba teismo patvirtinta vaiko išlaikymo sutartimi nustatytos ir skolininko mokamos sumos skirtumą.

 

Abiem atvejais išmoka vienam vaikui per mėnesį negali būti didesnė negu 1,5 BSI (Bazinė socialinė išmoka, anksčiau buvo MGL) dydžio. Pagal patvirtiną tvarką, šiuo metu ši išmoka siekia 38,00 Eur.

 

Aukščiau pateiktoje informacijoje yra pateikti advokato Karolio Rugio komentarai, pagrįsti teisės aktų ir teismų praktikos analize. Šis straipsnis negali būti laikomas oficialia teisine išvada. Dėl teisinės konsultacijos konkrečiu atveju siūlome kreiptis į advokatą Karolį Rugį.

 

 

Užduokite savo klausimą teisininkui el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it arba užpildę šią formą.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: