VersloSavaite.lt   
2016 01 08, 11:52
Prekybininkai: šventinis prekybos bumas dar nesibaigė

Image
D.Kanapecko nuotr.
Metų pabaigoje smarkiai išaugančios prekybos apimtys – niekam ne naujiena. Tačiau prekybininkai teigia, kad pakilimas nesibaigia po Kalėdų ar Naujųjų metų, bet tęsiasi dar ir pirmoje sausio pusėje.

 

Naujųjų metų pradžioje išlikusį prekybos pagyvėjimą finansų specialistas Rokas Lukošius pirmiausia sieja su žiemos atostogomis. Pasak jo, nemažai žmonių metų sandūroje išeina atostogų, o kai kurios įmonės, ypač gamybinės, šventiniu laikotarpiu visiškai nutraukia darbą.

 

„Skandinavijoje, taip pat ir kitose šalyse, yra įprasta, kad kelioms savaitėms šventiniu laikotarpiu (iš dalies ir po jo) gamyklos yra uždaromos išleidžiant visus darbuotojus atostogų. Toks sprendimas yra pigesnis nei keisti visą gamybos grandinę darbuotojams atostogaujant paeiliui. Prekybos aktyvumo tendencijos tik patvirtina, kad tokie įpročiai atkeliauja ir į Lietuvą, be to į gimtinę atostogauti sugrįžta ir nemažai užsienyje dirbančių tautiečių“, – komentuoja R. Lukošius.

reklama

 

Šiuo metu atostogauja ir mokyklose besimokantys vaikai, todėl tai puiki proga nupirkti jiems drabužių ir kitų reikalingų dalykų. Įtaką prekybos apimtims pirmoje sausio pusėje daro ne tik tai, kad atostogaujantieji turi daugiau laiko apsipirkti, bet ir prekybininkų rengiami išpardavimai, krikščionių ortodoksų (pravoslavų, sentikių) vėliau švenčiamos Kalėdos ir daugiau įvairių priežasčių.

 

Didžiausio Kaune prekybos miestelio „Urmas“ rinkodaros vadovas Jonas Plenta sako, kad aktyviausiai prekyba vyksta gruodžio pabaigoje, tačiau ir dabar jos apimtys išlieka didesnės nei įprastai.

 

„Žmonės dabar perka buitinę techniką, šiltus bei slidinėjimui tinkančius drabužius ir avalynę, baldus, namų apyvokos daiktus. Centriniame Kauno turguje populiarūs šakočiai, vytinti ir rūkyti mėsos gaminiai – tikriausiai lauktuvėms į užsienio šalis. Didesnis ir natūralių vaisių bei daržovių sulčių pirkimas – turbūt galvojant apie imuninės sistemos stiprinimą“, - populiariausias prekes vardija prekybos miestelio atstovas.

 

Pasak jo, apsipirkti sausį žmones paskatina ir pinigais gautos dovanos bei kalėdinės premijos.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: