VersloSavaite.lt   
2015 05 21, 15:05
Bus baudžiami kontrabandinių rūkalų bei alkoholio pirkėjai

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Seimas priėmė Teisingumo ministerijos parengtas Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) pataisas, kurios leis administracinę atsakomybę taikyti ir kontrabandines cigaretes bei alkoholį įsigijusiems asmenims.

 

Iki šiol administracinė atsakomybė buvo taikoma tik už akcizais apmokestinamų prekių laikymą, gabenimą, naudojimą ar realizavimą pažeidžiant nustatytą tvarką.

reklama

Teisingumo ministerijos parengtame teisės akte numatyta, kad už teisės aktų tvarka nepaženklintų alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių įsigijimą baudos būtų diferencijuotos pagal įsigytų prekių vertę.

 

Bauda nuo 28 iki 86 eurų su šių prekių konfiskavimu būtų taikoma asmenims, įsigijusiems nelegalių alkoholinių gėrimų ar tabako gaminių, jei jų vertė neviršija dviejų minimalių gyvenimo lygių (1 MGL – 37.66 Eur). Bauda nuo 289 iki 1448 eurų su prekių konfiskavimu būtų skiriama, jei prekių vertė viršija du, bet neviršija 10 minimalių gyvenimo lygių.

 

Nuo 1448 iki 2896 eurų  bauda su prekių konfiskavimu – kuomet kontrabandos vertė viršija dešimt, bet neviršija penkiasdešimties minimalių gyvenimo lygių. Jei kontrabandinių prekių vertė viršytų penkiasdešimt minimalių gyvenimo lygių, tuomet grėstų piniginė bauda nuo 2896 eurų iki 5792 eurų su šių prekių konfiskavimu.

Kontrabandinių prekių vertę siūloma apskaičiuoti pagal jų muitinę vertę, įskaitant privalomus sumokėti mokesčius.

 

Kartu su ATPK taip pat pakeisti atitinkami Tabako kontrolės ir Alkoholio kontrolės įstatymų straipsniai.

 

Pataisos parengtos įgyvendinant Alkoholio ir tabako kontrolės programos, patvirtintos Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2011 m. rugsėjo 14 d. nutarimu, nuostatas riboti alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių prieinamumą, vykdyti alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių kontrabandos bei nelegalių alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių vartojimo prevenciją.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: