VersloSavaite.lt   
2015 04 01, 10:32
Vienkartinių gėrimų pakuočių užstato sistema Lietuvoje – nuo 2016 m.

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Lietuvoje pradedama kurti vienkartinių gėrimų pakuočių užstato sistema. Aplinkos ministerijos leidimą šios sistemos administratoriaus veiklai gavusi viešoji įstaiga „Užstato sistemos administratorius“ (USA) jau kreipėsi į šalies prekybos įmones, kviesdama per balandį pateikti paraiškas dėl aromatų.

 

Tai įrenginiai, kurie užstato sistemos pakuotę atpažins automatiškai, ją priims ir grąžins pirkėjams depozitą, poreikio.

reklama

 

Naujoji vienkartinių gėrimų pakuočių užstato sistema pradės veikti 2016 m. vasarį.

 

„Iki naujosios sistemos starto liko mažiau nei metai, tad gavę Aplinkos ministerijos patvirtinimą iš karto pradedame sistemos kūrimo darbus. Vienas svarbiausių – įvertinti taromatų poreikį, tad kviečiame šalies prekybininkus per balandžio mėnesį įvertinti taros rūšiavimo poreikius ir pateikti paraiškas“, – sako USA vadovas Gintaras Varnas. Įstaigos planuose – ne tik užsakyti taromatus, bet ir įrengti perdirbamos taros skaičiavimo centrą, atrinkti ir pasirašyti sutartis su logistikos partneriais ir pakuočių perdirbėjais bei atlikti kitus sistemos kūrimo darbus.

 

Paraiškas iš prekybos įmonių dėl taromatų USA planuoja surinkti per balandį. Remiantis šia informacija paaiškės, kiek ir kokio modelio taromatų reikia Lietuvoje. Tuomet su tiekėjais planuojama pasirašyti taromatų tiekimo sutartį. Iš taromatų ir pridavimo taškų surinktos užstato sistemos pakuotės bus gabenamos į skaičiavimo centrą.

 

Nuo to, kokio dydžio yra prekybos centras ir kiek gėrimų pakuočių jame parduodama per mėnesį, priklausys taromato modeliai bei dydžiai. Juos administratorius prekybininkams suteiks nemokamai, taip pat finansuos jų techninę priežiūrą. Iš viso planuojama paskirstyti tūkstantį taromatų.

 

Be to, specialiai USA bus sukurta programinė įranga, padėsianti apdoroti informaciją, kiek kokios gėrimų rūšies buvo parduota, kiek ir kurioje prekybos vietoje kiekvienos rūšies pakuočių surinkta. Tai leis tiksliai paskirstyti užstato lėšas, finansuoti surinkimo kaštus bei valdyti procesus.

 

USA jau pasirašė sutartį dėl 5600 kvadratinių metrų ploto patalpų skaičiavimo centrui nuomos. Planuojama, kad pakuočių skaičiavimo, rūšiavimo, presavimo įranga į šį centrą atkeliaus iki šių metų pabaigos. Planuojama, kad USA sistemai sukurti skirs apie 5,2 mln. eurų (beveik 18 mln. Lt).

 

Pakuočių užstato sistemoje privalės dalyvauti vienkartinėje stiklo, plastiko ir metalo pakuotėje įvairius gėrimus (alų, alaus kokteilius, sidrą, kriaušių sidrą, vaisių vyną, vaisių vyno kokteilius ir gėrimus, kitus fermentuotus gėrimus, alkoholinius kokteilius ir nealkoholinius gėrimus – gaiviuosius gėrimus, stalo vandenį, girą, natūralų mineralinį vandenį, šaltinio vandenį, fasuotą geriamąjį vandenį, sultis, nektarą) tiekiantys Lietuvos gamintojai ir importuotojai.

 

Viešąją įstaigą „Užstato sistemos administratorius“ įsteigė Lietuvos aludarių gildija, Lietuvos prekybos įmonių asociacija ir Lietuvos mineralinio vandens gamintojų asociacija. Šioms organizacijoms priklausantys gėrimų gamintojai ir prekybininkai Lietuvoje į rinką išleidžia apie 80 proc. visų į užstato sistemą įtrauktų pakuočių, tad jie bus pagrindiniai sistemos naudotojai ir finansuotojai.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: