Inga Lukauskienė, advokatės Redos Žabolienės kontoros „Metida“ advokatė, patentinė patikė   
2015 03 23, 12:30
D. Britanija tarė „taip“ vienodoms tabako pakuotėms

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Didžioji Britanija tapo trečiąja šalimi pasaulyje po Australijos ir Airijos, priėmusi sprendimą įvesti standartizuotas tabako pakuotes.

 

Praėjusią savaitę, kovo 16 d., Didžiosios Britanijos Lordų Rūmai priėmė galutinį nutarimą, kad jau nuo 2016 m. gegužės mėnesio Didžiojoje Britanijoje visas tabako gaminių pakuotes bus privaloma žymėti vienodai.

reklama

 

Pagal priimtą sprendimą, visos cigarečių ir rankomis sukamo tabako, skirto mažmeninei prekybai, pakuotės privalės būti rudos spalvos išorėje ir baltos spalvos viduje. Ant pakuotės bus leidžiama nurodyti tik cigarečių pavadinimą bei jų gamintoją. Visas kitas tekstas turės atitikti konkrečius reikalavimus. Ant įpakavimo bus aiškiai matomi specialūs ženklai, skirti įspėti apie pavojų sveikatai ir kovoti su neteisėta prekyba.

 

Pirmąją valstybe pasaulyje, apsisprendusia įvesti privalomą reikalavimą dėl standartinių tabako gaminių pakuočių, dar 2011 m. tapo Australija. Šis reikalavimas pradėtas taikyti nuo 2012 m. spalio. Airija buvo antroji valstybė 2014 m. patvirtinusi standartinių pakuočių reikalavimus. Šių valstybių sprendimai dėl pakuočių išvaizdos iš esmės yra labai panašūs, skiriasi tik smulkmenomis.

 

Šiuo metu standartizuotų pakuočių įvedimą aktyviai svarsto Kanada, Norvegija, Prancūzija, Indija, Naujoji Zelandija, Turkija. Taip pat Europos Komisija 2012 m. pabaigoje parengė ir pateikė Europos Parlamentui ir Tarybai oficialų pasiūlymą, kuriuo numatoma galimybė valstybėms narėms, o kartu ir Lietuvai, taikyti standartizuotas pakuotes.

 

Vieni iš pagrindinių argumentų, šalyse priimant sprendimus standartizuoti tabako pakuotes, yra susiję su poveikiu sveikatai. Atlikus įvairius tyrimus, buvo konstatuota, kad „paprasti“ arba standartizuoti cigarečių pakeliai gali atgrasyti nerūkančiuosius nuo pradėjimo rūkyti ir sumažinti surūkomų cigarečių skaičių.

 

Tuo tarpu kontrargumentai buvo susiję su tuo, kad vienodų tabako gaminių pakuočių įvedimas reikštų privačios intelektinės nuosavybės, kokiu mes laikome tabako gaminių prekių ženklą, nusavinimą ir susijusių nuosavybės teisių panaikinimą. Yra pavojus, kad standartizuotos pakuotės įvedimas gali turėti reikšmingą neigiamą poveikį šalių ekonomikai, nes padidintų suklastotų prekių ir kontrabandos apimtis.

 

Akivaizdu, kad vieningos nuomonės šiuo klausimu nėra. Tokie sprendimai dėl standartizuotų pakuočių įvedimo labiausiai pakenks tabako gamintojams, suvienodinus tabako pakelius bus pažeista prekių ženklų sistema, kuri palengvins darbą falsifikuotų rūkalų padirbinėtojams. Bus daroma žala ne tik legaliems gamintojams, bet ir rūkaliams, kuriems bus brukami blogesnės kokybės tabako gaminiai. Tačiau tokiais sprendimais labai džiaugiasi įvairios sveikatos organizacijos, nes yra įsitikinusios, kad tokių standartinių pakuočių įvedimas stipriai sumažins jau rūkančiųjų ir pradedančių rūkyti žmonių skaičių.

 

Šiuo metu dar būtų anksti prognozuoti perspektyvas ar numatyti tokių priimtų sprendimų padarinius. Akivaizdu tik tai, kad reikia laiko, jog būtų galima konstatuoti standartinių pakuočių efektyvumą bei jų pasiteisinimą.

 

Šiuo metu tabako gamintojai jau patvirtino, kad jeigu minėti reikalavimai įsigalios, jie rimtai yra pasiruošę imtis įvairių teisinių veiksmų, įsitikinę, kad yra pažeidžiamos jų intelektinės nuosavybės teisės.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: