VersloSavaite.lt   
2015 02 03, 17:02
Už vaizdo registratorių naudojimą gali būti skirta bauda

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Automobilio priedus rasime beveik kiekvieno sunkvežimyje. Vairuotojai savo kasdieniame darbe noriai naudojasi prietaisais, pagerinančiais transporto priemonės patogumą ir važiavimo saugumą, pavyzdžiui, laisvų rankų įranga ar palydovinė vietos nustatymo sistema (GPS).

 

Tačiau, kaip rodo Trans.eu tyrimai, tik 40 % iš jų žino, kad už naudojimąsi kai kuriais automobilių priedais Europos teritorijoje gali gauti baudą, kuri gali siekti net 10 tūkst. eurų. Taigi, ar verta investuoti į tokio tipo įrenginius?

reklama

 

Ištikimi pakeleiviai

 

Trans.eu atlikti tyrimai rodo, kad vairuotojai laiko automobilio priedus reikalinga kabinos vidaus įranga. Dažniausiai naudojami ir kartu labiausiai padedančiais laikomi prietaisai:

 

  • GPS įranga – per pastaruosius 3 metus ja naudojosi 54 % apklaustųjų
  • CB radijo stotelės – jas nurodė 52 % apklaustųjų
  • Vaizdo registratoriai – 18 % apklaustųjų pasirinkimas
  • Antiradarai ir radarų detektoriai – juo nurodė iš viso apie 15 % vairuotojų

 

Pirmiausia saugumas

 

Kodėl automobilio priedai (aksesuarai) tokie populiarūs? Ko gero, pagrindinis motyvas – saugumas kelyje. Tai patvirtina Trans.eu tyrimas, kuris parodė, kad šie prietaisai efektyviai padeda išvengti nemalonių situacijų kelyje.

 

Šiuo požiūriu pirmąją vietą užima CB radijo stotelės (padėjo 52 % apklaustųjų), kurios padeda vežėjams susisiekti tarpusavyje. Antra pozicija priklauso (38 % respondentų) GPS įrangai, kuri, turėdama reikiamus žemėlapius, nepamainoma, kai norima apvažiuoti transporto grūstis ar avarijos vietas.

 

Trečią vietą užima vaizdo registratoriai (11 % apklaustųjų), kurie pastaruoju metu populiarėja daugiausia dėl to, kad suteikia galimybę pateikti įrodymus sprendžiant įvairius ginčus.

 

 

Automobilio priedų naudojimas tarsi vaikščiojimas peilio ašmenimis?

 

Pasirodo, kad automobilio priedai, kuriuos taip noriai perka lietuviai, nepageidaujami daugelio Europos šalių keliuose. Nors tarp apklaustųjų nebuvo vairuotojų, kurie būtų gavę baudą už tokių įtaisų naudojimą, bet prieš perkant ar įrengiant įtaisus kabinoje, verta patikrinti, ar juos galima laisvai naudoti kelionės metu.

 

Prietaisai, uždrausti Europoje

 

Požiūris į tam tikrų automobilio priedų teisėtumą skirtingose Europos šalyse stipriai skiriasi. Pavyzdžiui, už naudojimąsi vaizdo registratoriumi Ispanijos teritorijoje teismas gali skirti vairuotojui bausmę, o Austrijoje jam gali tekti sumokėti baudą net iki 10 tūkst. eurų.

 

Pastarojoje šalyje taip pat draudžiama naudoti CB radijo stoteles (jei tai ne 40 kanalų stotelė su ultratrumposiomis bangomis), priešingu atveju gresia nemaža piniginė bauda.

 

Prietaisai, perspėjantys apie radarus (antiradarai ir navigacijos įranga su tokia funkcija), uždrausti, pavyzdžiui, Lenkijoje (bauda – 500 zlotų ir 3 baudos taškai), Prancūzijoje, Vokietijoje ir Šveicarijoje. Svarbu, kad tai netaikoma mobiliųjų įrenginių programėlėms, kurios informuoja apie kontrolę ir sudėtingą situaciją kelyje.

 

Investavimas į saugumą

 

Taigi, nepaisant to, kad kai kurie įtaisai laikomi neteisėtais skirtingose Europos šalyse, verta investuoti į automobilio priedus, kurie palengvina vairuotojo darbą ir pagerina saugumą kelyje. Prieš išvykstant į kelią reikia patikrinti, ar galima naudotis tam tikra įranga šalyse, per kurias bus važiuojama.

 

Į anketą atsakė 384 profesionalūs sunkvežimių vairuotojai. Tyrimas atliktas Trans.eu iniciatyva.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: