VersloSavaite.lt   
2014 05 29, 14:30
Ar galiu išvykti į užsienį, jei esu perduotas anstoliams, nes nemoku alimentų?

Image
Katažina Miloš
Teismas paskyrė mokėti kas mėnesį alimentus po 350 lt. Bet dabar neturiu darbo ir neturiu pajamų jiems mokėti. Vaiko mama grasina, kad kreipsis į antstolį. Jei ji kreipsis į antstolį ar jis gali neišleisti išvykti į užsienį?, klausia VersloSavaite.lt skaitytojas.

 

Į klausimą atsako „TEISĖS TARNAI“ teisininkė Katažina Miloš.

reklama

 

Kaip matyti iš Jūsų klausimo, alimentai vaikui jau yra priteisti teismo sprendimu ir būtent šio teismo sprendimo negalite vykdyti. Tokiu atveju, sprendimą dėl alimentų priteisimo priėmusiam teismui vaiko motina turėtų teikti prašymą dėl vykdomojo rašto išdavimo.

 

Teismui išdavus vykdomąjį raštą įgyjama teisė dėl alimentų išieškojimo kreiptis į Lietuvos antstolius pagal jų veiklos teritoriją. Pažymėtina, kad šis būdas taikomas tik tuo atveju jei skolininkas, šiuo atveju vaiko tėvas, gyvena ar dirba ir gauna pajamas Lietuvos Respublikoje ar turi šioje šalyje turto, kadangi Lietuvos antstoliai sprendimus vykdo tik mūsų šalies teritorijoje. Tačiau tai nereiškia, kad išvykstant į užsienį galima nevykdyti savo pareigos išlaikyti nepilnametį vaiką ir išsisukti nuo alimentų mokėjimo.

 

Tuo atveju, jei skolininkas gyvena, gauna pajamas ar turi turto užsienio valstybėje, sprendimą išdavusio Lietuvos Respublikos teismo reikėtų prašyti išduoti Europos vykdomąjį raštą. Europos vykdomasis raštas galioja visoje Europos Sąjungoje ir yra pagrindas pradėti vykdomąją bylą skolos išieškojimui iš skolininko, kuris dirba ar turi turto Europos Sąjungos šalyse.

 

Jeigu skolininkas gyvena ne Europos Sąjungos šalyje teisė kreiptis dėl priverstinio skolos išieškojimo priklauso nuo to, ar tarp Lietuvos valstybės ir atitinkamos užsienio valstybės yra pasirašyta dvišalė teisinės pagalbos sutartis.

 

Atsižvelgiant į tai kas išdėstyta, antstoliai neturi teisės neleisti skolininkui išvykti į užsienį, kadangi neturi tokių įgaliojimų ir kompetencijos, tai gali padaryti tik teisėsaugos institucijos. Tiesiog antstolių veiklos teritorija yra ribota, todėl skolininkui išvykus į užsienį ir neturint Lietuvos Respublikoje pajamų bei turto Lietuvos antstoliai neturės galimybės išieškoti alimentų.

 

Aukščiau pateiktoje informacijoje yra pateikti „TEISĖS TARNAI“ komentarai, pagrįsti teisės aktų ir teismų praktikos analize. Šis straipsnis negali būti laikomas oficialia teisine išvada. Dėl teisinės konsultacijos konkrečiu atveju siūlome kreiptis į „TEISĖS TARNAI“.

 

 

 

 

Užduokite savo klausimą teisininkui el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it arba užpildę šią formą.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: