VersloSavaite.lt   
2014 01 15, 16:36
Dažnos startuolių (start-up) klaidos ir kaip jų išvengti

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
„Capitalia“ verslo konsultacijų direktorius Pavels Šnejersons, dalinasi savo patirtimi, įgyta dirbant bankuose ir verslo konsultacijų versle, bei įžvalgomis apie startuolių klaidas ir kaip jų išvengti. Sunku duoti patarimų, kurie tiktų bet kuriai naujai bendrovei.

 

Kiekviena verslo idėja ir situacija yra unikali. Startuoliais (start-up) dažnai vadinamos visos naujai įsteigtos įmonės, tačiau yra dvi visiškai skirtingos naujo verslo kategorijos. Pirmojo tipo verslininkai nori pradėti verslą, kuris pakeistų samdomą darbą ir generuotų didesnes pajamas.

reklama

 

Antrojo tipo verslininkai su savo verslo idėja planuoja užkariauti pasaulį (uždirbti milijoną, padaryti pramonės perversmą ir kt.). Pirmasis patarimas jauniesiems verslininkams - aiškiai žinoti, kuris iš anksčiau paminėtų tipų yra tinkamas būtent jam ar jai. Nuo šio pasirinkimo priklauso kaip greitai ir kokiu būdu bus vystomas verslas.

 

Originalių idėjų trūkumas

 

Siūlyčiau triskart pagalvoti prieš pasirenkant atidaryti savo kavinę ar kitą viešojo maitinimo įstaigą, nebent būsimasis verslininkas iš tiesų pateko į atitinkamą sektorių iš "vidaus" (restoranų lankytojo patirtis nėra pakankama). Šis verslas tik atrodo paprastas, bet iš tikrųjų tai yra labai rizikingas sektorius.

 

Tas pats pasakytina ir apie internetines parduotuves, kurios prekiauja elektronika (ar kitomis prekėmis, kurias jau siūlo šimtai svetainių), o taip pat ir rankdarbių gamybos idėja. Paskutiniai du variantai geresni už kavinės verslo idėją, nes reikalinga mažesnė pradinė investicija ir todėl mažiau tikėtina, kad "sudeginsite" visas savo santaupas.

 

Kliento pažinimo trūkumas

 

Kompanijos įkūrėjo idėja ir vizija yra gera pradžia kuriant naują verslą, tačiau sekantis žingsnis turėtų būti kliento poreikių tyrimai. Turiu omenyje ne statistinę analizę (kuri taip pat yra svarbi), o susitikimus ir pokalbius su tikrais klientais.

 

Dar geriau - patikrinti idėjas (pavyzdžiui, bandomoji produkto partija ar prototipas). Atsižvelgiant į tai, kad startuolių lėšos yra ribotos, idėjos patikrinimą reikėtų atlikti su minimaliomis investicijomis.

 

Finansų planavimo trūkumas

 

Dažnai gera verslo idėja žlunga, nes verslininkas nebuvo tinkamai įvertinęs reikalingų investicijų. Reikėtų įvertinti ne tik investicijas į materialų turtą, remonto išlaidas ir kitas ilgalaikes investicijas, bet ir apyvartinio kapitalo poreikius. Taip pat reikia nepamiršti, kad pajamų planas beveik visada pasirodo pernelyg optimistiškas.

 

Per daug planavimo

 

Tai gali skambėti paradoksaliai, tačiau neverta praleisti per daug laiko planavimui. Išsamaus verslo plano rengimo galima atsisakyti, nebent tai yra rėmėjo ar finansuotojo reikalavimas. Pakanka aiškiai suformuluoti savo verslo modelį, konkurencinį pranašumą, investicijas, išlaidas ir pajamas. Nei vienas verslo planas realiame gyvenime nėra išpildomas.

 

Nesėkmės nepripažinimas

 

Tiesa tokia, kad verslo planai ir tikrovė visada išsiskiria. Verslininkas turi būti pasirengęs savo verslo idėją keisti, atsižvelgdamas į tai, ką jis pastebi realybėje. Kartais tai gali reikšti ir visišką verslo koncepcijos keitimą. Tačiau kartais reikia pripažinti, kad idėja nebuvo gera ir investuoti savo laiką į naują projektą, o ne atkakliai bandyti realizuoti idėją, kuri tik iš pradžių atrodė perspektyvi.

 

Nepasinaudojimas pagalba

 

Šiuo metu pradedantiems savo verslą yra prieinami net keli skirtingi pagalbos šaltiniai. Tai vyriausybės finansuojami verslo inkubatoriai, INVEGA Verslumo skatinimo programa, VšĮ Versli Lietuva teikiama pagalba ir privačios iniciatyvos kaip Startup Lithuania.

 

Yra daug būdų gauti jei ne materialinę paramą, tai konsultacijas, kurios yra ne mažiau vertingos ir turėtų būti naudojamos. Žinoma  nereikia pamiršti ir pažįstamų sėkmingų verslininkų (net ir nesėkmingų – patirtis yra ne mažiau vertinga), į kuriuos galima kreiptis patarimo.

 

Galiausiai, reikėtų vertinti patarimus. Jei jūs nusprendėte tapti verslininku, tai reiškia, kad prisiimate atsakomybę už savo ateitį ir savo pačių sprendimus. Taigi reikėtų klausytis visų patarimų (taip pat ir šiame straipsnyje pateiktų), juos įvertinti ir žinoti, kad jie gali būti Jums naudingi.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: