VersloSavaite.lt   
2013 12 11, 16:48
Ar gali vienas iš įmonės akcininkų atsisakyti dividendų?

Agnė Razgūnienė
Agnė Razgūnienė
Įmonėje yra trys akcininkai, turintys po vienodą skaičių akcijų. Vienas akcininkas nebedirba įmonėje, tad nepretenduoja į dividendų dalį. Ar įmanoma pasirašyti susitarimą, kad jis sutinka neimti dividendų už laikotarpį ir juos padalinti kitiems dviems akcininkams? Kokie reikalingi dokumentai?, klausia VersloSavaite.lt skaitytojas.

 

Konsultuoja teisės įmonės UAB „Verslo gurmanai“ direktorė Agnė Razgūnienė.

reklama

 

Konsultacija. Viena iš Lietuvos Respublikos Akcinių bendrovių įstatymo (toliau – LR ABĮ) 15 straipsnio 1 dalyje numatytų akcininkų teisių – tai, jog akcininkai turi teisę gauti bendrovės pelno dalį (dividendą).

 

Kaip numatyta LR ABĮ 60 straipsnio 1 dalyje, dividendai yra akcininkui (vieneto dalyviui) paskirta pelno dalis, proporcinga jo turimų vieneto akcijų (dalių, pajų) nominaliai vertei. Taigi, teisė gauti dividendus visiškai nepriklauso nuo to, ar įmonės akcininkas dirba įmonėje, ar ne.

 

Dividendus turi teisę gauti tie asmenys, kurie visuotinio akcininkų susirinkimo, paskelbusio dividendus, dieną buvo bendrovės akcininkai, t.y. vieneto dalyviai (LR ABĮ 60 straipsnio 7 dalis), o darbo santykių tarp akcininko ir įmonės buvimas ar nebuvimas šiuo atveju neturi jokios teisinės reikšmės.

 

Galimybės atsisakyti dividendų arba perleisti teisę į juos jų skirstymo metu ABĮ nenumato, tačiau bet kuriuo atveju asmuo turi teisę gautas pajamas (įskaitant ir kaip dividendus) naudoti savo nuožiūra, pavyzdžiui, padovanoti tokiu būdu gautas pinigines lėšas kitiems asmenims. Šiuo atveju atkreiptinas dėmesys į mokestines prievoles, kylančias piniginių lėšų dovanojimo metu.

 

Aukščiau pateiktoje informacijoje yra pateikti UAB „Verslo gurmanai“ teisininkų komentarai, pagrįsti teisės aktų ir teismų praktiko analize. Šis straipsni negali būti laikomas oficialia teisine išvada. Dėl teisinės konsultacijos konkrečiu atveju siūlome kreiptis į UAB „Verslo gurmanai“ teisininkus.

 


Užduokite savo klausimą teisininkui el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it arba užpildę šią formą.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: