VersloSavaite.lt   
2013 12 05, 15:31
Kokio dydžio piniginė kompensacija priklauso atleidžiamam darbuotojui?

Agnė Razgūnienė
Agnė Razgūnienė
Ar teisingai pasielgė darbdavys, išeinančiam iš darbo darbuotojui už paskutinius tris metus jo nepanaudotų kasmetinių atostogų išmokėdamas tik už minimalias tai y. 28 kal. d. piniginę kompensaciją, nors jam priklausė kartu su papildomomis (už stažą) atostogomis kasmetinės 35 k.d.?, klausia VersloSavaite.lt skaitytojas.

 

Konsultuoja teisės įmonės UAB „Verslo gurmanai“ direktorė Agnė Razgūnienė.

reklama

 

Konsultacija. Valstybės tarnautojo darbo užmokestį, socialines ir kitas garantijas nustato Lietuvos Respublikos valstybės tarnybos įstatymas (toliau – Valstybės tarnybos įstatymas), taip pat Lietuvos Respublikos darbo kodeksas (toliau – LR DK).

 

Valstybės tarnybos įstatymo 35 straipsnio 2 dalyje yra įtvirtinta, jog valstybės tarnautojai turi teisę į šio Įstatymo nustatytas atostogas. Valstybės tarnautojai taip pat turi teisę į Darbo kodekso nustatytas nėštumo ir gimdymo atostogas, tėvystės atostogas, atostogas vaikui prižiūrėti, iki jam sueis treji metai, ir mokymosi atostogas.

 

LR DK 181 straipsnis numato tokią mokymosi atostogų suteikimo tvarką: 1. Darbuotojams suteikiamos mokymosi atostogos stojamiesiems egzaminams į aukštesniąsias ir aukštąsias mokyklas pasirengti ir laikyti  po tris dienas kiekvienam egzaminui. 2. Darbuotojams, kurie mokosi bendrojo lavinimo mokyklose ar nustatyta tvarka įregistruotose aukštesniosiose ir aukštosiose mokyklose, pagal šių mokyklų pažymas suteikiamos mokymosi atostogos: 1) eiliniams egzaminams pasirengti ir laikyti  po tris dienas kiekvienam egzaminui; 2) įskaitoms pasirengti ir laikyti  po dvi dienas kiekvienai įskaitai; 3) laboratoriniams darbams atlikti ir konsultavimuisi  tiek dienų, kiek nustatyta mokymo planuose ir tvarkaraščiuose; 4) diplominiam (bakalauro, magistro) darbui baigti ir ginti  trisdešimt kalendorinių dienų; 5) valstybiniams (baigiamiesiems) egzaminams pasirengti ir laikyti  po šešias dienas kiekvienam egzaminui. 3. Į mokymosi atostogų laiką neįskaitomas kelionėje sugaištas laikas.

 

Taigi, darbdavys privalo išleisti darbuotoją mokymosi atostogų, nesvarbu, ar darbuotojas dirba įprastoje darbovietėje, ar valstybės tarnyboje. Tačiau atkreiptinas dėmesys į LR DK 210 straipsnį, numatantį mokymosi atostogų apmokėjimo sąlygas.

 

Kaip numatyta šiame  straipsnyje, šio Kodekso 181 straipsnyje nurodytiems darbuotojams, kurie mokosi, laiko stojamuosius egzaminus į aukštesniąsias ir aukštąsias mokyklas turėdami įmonių siuntimus, už suteikiamas mokymosi atostogas šios įmonės moka ne mažesnį kaip vidutinį darbo užmokestį (LR DK 210 straipsnio 1 dalis). Darbuotojams, kurie laiko stojamuosius egzaminus ar mokosi savo iniciatyva, mokėjimo už mokymosi laiką klausimas sprendžiamas kolektyvinėse sutartyse arba šalių susitarimu (LR DK 210 straipsnio 2 dalis).

 

Taigi, reikalauti iš darbdavio apmokėti už mokymosi laiką galite LR DK 210 straipsnio 1 dalyje numatytu atveju. Jeigu mokymosi atostogos Jums yra reikalingos tam, kad galėtumėte pasiruošti stojamiesiems egzaminams ar mokslams Jūsų iniciatyva, reikalauti darbdavio apmokėti už mokymosi laiką galite tik tokiu atveju, jei tai numatyta kolektyvinėje sutartyje, Jūsų darbo sutartyje, arba jeigu dėl to atskirai sutariate su darbdaviu.

 

Kitais atvejais darbdavys apmokėti už darbuotojo mokymosi atostogas neprivalo.

 

Aukščiau pateiktoje informacijoje yra pateikti UAB „Verslo gurmanai“ teisininkų komentarai, pagrįsti teisės aktų ir teismų praktiko analize. Šis straipsni negali būti laikomas oficialia teisine išvada. Dėl teisinės konsultacijos konkrečiu atveju siūlome kreiptis į UAB „Verslo gurmanai“ teisininkus.

 


Užduokite savo klausimą teisininkui el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it arba užpildę šią formą.


Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: