VersloSavaite.lt   
2013 12 05, 15:06
Ar galiu paprastai įsigyti antrą buto dalį, jei esu vienos jo dalies savininkė?

Agnė Razgūnienė
Agnė Razgūnienė
Esu 1/2 buto savininkė ir noriu išpirkti kitą dalį buto, kuris dabar man nepriklauso ir tapti viso buto savininke. Kaip yra forminamas toks sandoris? Galiu aš tiesiogiai pirkti iš kito savininko jo 1/2 buto?, klausia VersloSavaite.lt skaitytoja.

 

reklama

Konsultuoja teisės įmonės UAB „Verslo gurmanai“ direktorė Agnė Razgūnienė.

 

Konsultacija. Lietuvos Respublikos civilinis kodeksas (toliau – LR CK) numato dvi paveldėjimo rūšis: pagal įstatymą bei pagal testamentą. Paveldėjimo klausimas sprendžiamas pagal įstatymą, jeigu palikėjo nėra sudarytas testamentas.

 

Kaip numatyta LR CK 5.11 straipsnio 1 dalyje, paveldint pagal įstatymą pirmos eilės įpėdiniai lygiomis dalimis yra palikėjo vaikai (tarp jų ir įvaikiai) ir palikėjo vaikai, gimę po jo mirties, o LR CK 5.13 straipsnyje numatyta, kad palikėją pergyvenęs sutuoktinis paveldi pagal įstatymą arba su pirmos ar antros eilės įpėdiniais (jeigu jų yra).

 

Su pirmos eilės įpėdiniais sutuoktinis paveldi vieną ketvirtadalį palikimo, jeigu įpėdinių ne daugiau kaip trys, neįskaitant sutuoktinio. Jeigu įpėdinių daugiau kaip trys, sutuoktinis paveldi lygiomis dalimis su kitais įpėdiniais.

 

Taigi, šiuo atveju, jeigu mirusiam asmeniui butas priklausė asmeninės nuosavybės teise, nesant palikėjo testamentui, vieną ketvirtąją buto dalį paveldi palikėją pergyvenęs sutuoktinis (šiuo atveju iš antrosios santuokos) ir likusius tris ketvirtadalius lygiomis dalimis paveldi likę du palikėjo  vaikai.

 

Iš kurios santuokos yra vaikai, vaikų amžius (pilnamečiai ar nepilnamečiai jie yra) bei, ar jie gyveno bute, kurio paveldėjimo klausimas yra sprendžiamas, buto dalyboms neturi reikšmės. Jeigu įpėdinis turėjo daugiau vaikų, tai sutuoktinis bei visi palikėjo vaikai paveldi lygiomis dalimis su kitais įpėdiniais. Jeigu palikėją pergyvenusio sutuoktinio nėra, visi palikėjo vaikai paveldi lygiomis dalimis su kitais įpėdiniais.

 

Aukščiau pateiktoje informacijoje yra pateikti UAB „Verslo gurmanai“ teisininkų komentarai, pagrįsti teisės aktų ir teismų praktiko analize. Šis straipsni negali būti laikomas oficialia teisine išvada. Dėl teisinės konsultacijos konkrečiu atveju siūlome kreiptis į UAB „Verslo gurmanai“ teisininkus.

 


Užduokite savo klausimą teisininkui el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it arba užpildę šią formą.


Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: