VersloSavaite.lt   
2013 05 09, 12:38
Išeitinės kompensacijos skaičiavimas įmonės bankroto atveju turint nedarbingumo lapelį

Agnė Razgūnienė
Agnė Razgūnienė
„Įmonė bankrutuoja, jos veikla sustabdyta, o aš turiu nedarbingumo lapelį dėl ligos. Kaip man skaičiuosis išeitinė kompensacija. Ir už kiek mėnesių ji priklauso, jeigu aš išdirbęs joje daugiau kaip 5 metus?“, klausia VersloSavaite.lt skaitytojas. Konsultuoja teisės įmonės UAB „Verslo gurmanai“ direktorė Agnė Razgūnienė.

 

Konsultacija. Lietuvos Respublikos darbo kodekso (LR DK) 137 straipsnis numato, jog, pradėjus darbdavio bankroto procedūrą, darbo sutartys gali būti nutraukiamos laikantis bankroto įstatymų nuostatų.

reklama

 

Šio skirsnio nuostatos tokiais atvejais taikomos tada, kai atitinkamų klausimų nereglamentuoja bankroto įstatymai. Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo (LR ĮBĮ) 19 straipsnis reglamentuoja darbo santykius, darbdaviui iškėlus bankroto bylą.

 

Minimas straipsnis numato, jog bankroto administratorius per 3 darbo dienas nuo teismo nutarties iškelti įmonei bankroto bylą įsiteisėjimo raštu įspėja įmonės darbuotojus apie būsimą darbo sutarties nutraukimą ir po 15 darbo dienų nuo tokio įspėjimo nutraukia su jais darbo sutartis.

 

Apie būsimą darbuotojų atleidimą administratorius ne vėliau kaip per 3 darbo dienas nuo teismo nutarties iškelti įmonei bankroto bylą įsiteisėjimo dienos praneša teritorinei darbo biržai, savivaldybės institucijai ir įmonės darbuotojų atstovams. Lietuvos apeliacinis teismas yra pažymėjęs, jog pagrindas nutraukti darbo sutartį yra numatytas LR DK 137 straipsnyje, o LR ĮBĮ 19 straipsnio 1 dalis reglamentuoja ne darbo sutarties nutraukimo pagrindą, o tvarką.

 

LR DK 131 straipsnio 1 dalies 1 punkte įtvirtintas draudimas įspėti apie darbo sutarties nutraukimą ir atleisti iš darbo darbuotoją jo laikinojo nedarbingumo laikotarpiu. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas formuoja praktiką, pagal kurią minima garantija darbuotojui pradeda galioti nuo tos dienos, kai darbdavys informuojamas apie tai, kad darbuotojas turi nedarbingumo lapelį, ir baigiasi tą dieną, kurią darbuotojas sugrįžta į darbą arba sueina 120 kalendorinių dienų iš eilės terminas.

 

Atsižvelgiant į teismų formuojamą praktiką, darytina išvada, jog bankroto administratorius informuoti apie darbo sutarties nutraukimą ir nutraukti darbo sutartį, laikydamasis ne tik LR ĮBĮ, bet ir LR DK įtvirtintų normų, gali tik pasibaigus Jūsų nedarbingumo laikotarpiui.

Darbdavio bankroto atveju nutraukus darbo sutartį, atleistam darbuotojui išmokama jo dviejų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka.

 

Aukščiau pateiktoje informacijoje yra pateikti UAB „Verslo gurmanai“ teisininkų komentarai, pagrįsti teisės aktų ir teismų praktiko analize. Šis straipsni negali būti laikomas oficialia teisine išvada. Dėl teisinės konsultacijos konkrečiu atveju siūlome kreiptis į UAB „Verslo gurmanai“ teisininkus.

 


Užduokite savo klausimą teisininkui el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it arba užpildę šią formą.


Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: