VersloSavaite.lt   
2013 02 12, 12:31
Investavimo sėkmės link

Image
Sxc.hu nuotr.
Ne paslaptis, kad investuojant pinigų galima uždirbti daugiau nei kaupiant juos indėliuose. Tačiau investavimas – dinamiškas ir rizikingas procesas, reikalaujantis tam tikrų žinių.

 

Investavimo tikslų iškėlimas ir jų vykdymas, rizikos ir išlaidų mažinimas, asmeniniai finansų sprendimai, investicijų parinkimas ir priežiūra – kiekvieno investuotojo sėkmės kelio pradžia.

reklama

 

Apie tai, nuo ko pradėti savo investavimo karjerą, ką kiekvienam naudinga žinoti apie investavimą ir ko galima pasimokyti iš profesionalų, pasakoja Povilas Kaselis, „Danske Bank“ Investavimo ir taupymo paslaugų departamento projektų vadovas.

 

Investavimo pradžiamokslis

 

Investavimas prasideda nuo noro ir apsisprendimo investuoti bei aiškių investavimo tikslų išsikėlimo. Pagal MiFID (angl. Markets in Financial instruments directive) direktyvos reikalavimus pildomi investicinio produkto ar paslaugos tinkamumo įvertinimo ir rizikos toleravimo testai, kuriais, atsižvelgiant į jūsų žinias, patirtį, finansinę situaciją ir tikslus, nustatomas rizikos toleravimo laipsnis.

 

Svarbu, kad būtumėte sąžiningi patys sau, kadangi testų atsakymai lems jūsų tolimesnio investicijų portfelio formavimą ir patrauklumą.

 

Sėkmingoms investicijoms pinigai... nereikalingi

 

Sėkmingos investicijos prasideda nuo apsižvalgymo piniginėje, ar turima „laisvų ilgų pinigų“. Toks apibūdinimas tinka likvidžioms lėšoms, kurių neturėtų prireikti artimiausius 5 – 7 metus ar dar ilgiau. Jeigu manote, kad negalite sau tiek leisti, tada protingiausia būtų rinktis saugesnes priemones, pavyzdžiui, patikimas obligacijas ar tokių obligacijų fondus.

 

Jeigu norite investuoti tik trumpam ir žinote, kad pinigų prireiks per artimiausius 12 mėnesių, tai rinkitės priemones, kurios moka mažas, bet garantuotas palūkanas. Pavyzdžiui, indėlius ar vyriausybės obligacijas. Pasirinkdami rizikingesnes priemones jūs dalyvausite loterijoje, kuri gali pasibaigti be rezultato ar net skaudžiai nuvilti.

 

Kita vertus, pokyčiai, kurie vyksta rinkose dabar, po kelerių metų gali atrodyti visai nereikšmingi ar net pelningi. Pavyzdžiui, vienos dienos rinkų kritimas reiškia nuostolį, mėnesį trukęs kritimas – dar didesnį nuostolį, tačiau įvertinus dabartinę situaciją po 2 – 3 metų galbūt atrodys, kad tai buvo pačios palankiausios dienos pradėti pelningas investicijas.

 

Neįmanoma žinoti to, kas bus po 10 metų, visgi pažvelgus tiek metų atgal dažniausiai pamatysime, kad šiandien gyvename geriau.

 

Kantrybė – dorybė

 

Kantrybė – sėkmingo investuotojo skiriamasis ženklas. Priėmus sprendimą investuoti ir nukreipus lėšas į pasirinktas investicijas, svarbu nepamiršti jų tikrosios paskirties ir nepasiduoti pirmalaikėms negatyvioms emocijoms. Neigiami rezultatai ir „raudonuojantis“ investicijų portfelis – didžiausias iššūkis žmogaus kantrybei.

 

Nepaisant to, kad, tarkim, pasirinkote 10 proc. dydžio toleruojamą nuostolių riziką, kai įsivaizduojami -10 proc. tampa realia pinigine išraiška, užplūstančios emocijos yra visiškai priešingos emocijoms, kurios vyrauja formuojant investicinį portfelį ir ramiai reaguojant į tikėtinus nuostolius.

 

Todėl privaloma turėti vadinamuosius „Stop loss“ – investavimo lūžio taškus, kai, investicijoms nukritus iki toleruojamų nuostolių žymos, būtina priimti sprendimą dėl tolimesnių investavimo žingsnių. Iš anksto nusistatę lūžio tašką galėsite išvengti nepriimtinai didelių nuostolių, o tuo pačiu patikrinti savo rizikos toleranciją.

 

Dažniausiai teisingiausias sprendimas yra mažinti toleruotiną riziką, jei reali vyraujanti rizika pasirodo mažiau priimtina nei įvertinta modeliuojant investicijų portfelį.

 

Investavimo „profesionalai“ ir „žiūrovai“

 

Nusprendę investuoti galite pasirinkti kaip aktyviai norite dalyvauti savo investicijų portfelio valdyme. Investavimo pradžia daugumai gali pasirodyti panaši, visgi laikui bėgant atsiskiria du investuotojų tipai.

 

Vieniems tai tampa hobiu ir jie mėgaujasi galėdami savarankiškai priimti investavimo sprendimus, tuo tarpu kiti labiau mėgsta pabūti „žiūrovais“ ir remiasi investavimo konsultantų patarimais ar apskritai portfelio priežiūrą patiki profesionaliam investicijų valdytojui.

 

Patarimai pradėjusiems investuoti

 

Investuoti galite pradėti ir su keliais šimtais litų. Didėjant investuojamai sumai, didėja ir pasirinkimo galimybės, atsiranda daugiau būdų įgyvendinti tą pačią investavimo strategiją. Tačiau kai kurios investavimo taisyklės yra universalios ir jas galima pritaikyti investuojant ir dideles, ir mažas sumas. 

 

Šiuo metu investicinių produktų pasiūla labai didelė, galima rinktis atskiras investicijas ir  iš jų suformuotus krepšelius. Tai labai palengvina, supaprastina ir atpigina portfelio formavimą – galima tiesiog iš karto įsigyti suformuotą priimtiną investavimo produktą, pavyzdžiui, investicinius fondus.

 

Net ir vienas fondas gali būti pakankamai diversifikuotas – fondo turtas tam tikromis dalimis išskaidytas tarp akcijų, obligacijų, žaliavų ir kitų rinkų įrankių. Tačiau svarbu atsiminti, kad investicijų rezultatai priklauso ne tik nuo tinkamai pasirinktos strategijos, bet ir nuo bendrų rinkoje tvyrančių nuotaikų, todėl tinkamai suformuotas investicijų portfelis dar negarantuoja pelno trumpuoju laikotarpiu.

 

Norėdami sėkmingai investuoti, pravartu atsiminti, kad investuojami turi būti tie pinigai, kurie numatyti taupymui ir lėšų kaupimui. Rekomenduojamas investavimo laikotarpis yra bent 5 metai – taip padės išvengti atsitiktinės rinkų kaitos įtakos, turėsite daugiau laiko įvertinti situaciją ir pasinaudoti atsiradusiomis galimybėmis.

 

Tačiau pasisaugokite ir „nešokite į nuvažiuojantį traukinį“ – nesirinkite tokių akcijų ar investavimo įrankių, apie kuriuos pranešama per žinias, o jūsų kaimynai ar pažįstami giriasi, kiek daug uždirbo iš šių investicijų. Tai ženklas, kad greičiausiai jau per vėlu sėkmingai investuoti į tokius investavimo įrankius.

 

Geriau paieškoti investicijų, kurios šiandien atrodo galbūt kukliai, tačiau turi geras ateities perspektyvas.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: