VersloSavaite.lt   
2012 12 28, 14:36
Nežinau ko noriu iš gyvenimo, ką daryti?

Image
Lina Jundulaitė
„Man 23 m. Nežinau ko noriu iš gyvenimo – mėtausi labai, o manau jau pats laikas butu suprasti ko noriu. O dabar ką bedaryčiau niekas nesiseka“, laiške psichologui rašo VersloSavaite.lt skaitytojas. Konsultuoja psichologė Lina Jundulaitė.

 

„Man 23 m. Nežinau ko noriu iš gyvenimo – mėtausi labai, o manau jau pats laikas butu suprasti ko noriu. O dabar ką bedaryčiau niekas nesiseka.

reklama

 

Anksčiau būdavo kitaip viskas bent jau man taip atrodo. Ką bedaryčiau dabar niekas nesiseka. Pvz. su panelėmis – internetu išsiunčiu daug laiškų susipažinti pasakau lyg kas domina mane tai jos dingsta arba visai neatrašo į mano laiškus. Nejaugi šiais laikais taip sudėtinga? Suprantu realiai reikėtų ieškoti pažinčių, bet sau kažkaip sumurma smegenėlėse, kad užsiėmęs neturiu laiko nors nieko neveikiu naudingo...

 

Gal bijau nepasitikiu savimi daug ko nesuprantu. Tik 23 metų sulaukęs sugebėjau baigti 12 klasių.

 

Įsidarbinau apsaugoje kas trečią naktį. Tėvai mano išsiskyrę tėvas sau mama sau, o aš apsistojęs esu pas močiutę, kuriai tuo pačiu ir padedu su koja turi problemų. Turiu butą taip vadinamą, bet negaliu jo išlaikyti. Ir manau dėl savo psichologinių trūkumų. Kartais pagalvoju, kad viską kitaip įsivaizduoju, bet paklausus savęs kaip aš ką įsivaizduoju tuo ir baigėsi viskas galvoje makalynė daugiau nieko....

 

O atrodo noriu paprastų dalykų. Turėti drauge bendraminte, darbą normalu. Mano svajonė – turėti savo versliuką ir draugę bendramintę, kad panašūs būtų pomėgiai sutaptų, požiūris į gyvenimą į jo teikiamus malonumus ir pan. Gal galit padėti?

 

Konsultacija

 

Labas Mariau,

 

Išvardinai visą aibę dalykų, kuriuos visus kartu apžvelgus, gali išties pasidaryti sunku. Tikiu, kad viskas gali susidėti ir tapti labai nelengva, bet galbūt ne viskas yra taip blogai? Gal visgi yra kas nors, kas sekasi? Juk ir pats sakai, kad „bent jau Tau taip atrodo“. Ir norėtųsi sakyti, kad geriau problemas kiek atskirti – tada jos atrodo mažiau baisios.

 

Na tarkim – darbas, santykiai, šeima ir močiutė yra skirtingi dalykai. Kai bandai visas problemas išspręsti vienu metu – išties gali tapti labai sudėtinga, o gal net neišsprendžiama. Kaip ir pats sakai – nori paprastų dalykų – draugės bendramintės, kuri turėtų panašius pomėgius, požiūrius į gyvenimą. Tada norisi Tavęs paties paklausti – o kokie turėtų būti tie pomėgiai? Ką ji turėtų mėgti? Arba ką su ja norėtumei veikti? Pabandyk įsivaizduoti, kad ir pačiam aiškiau būtų, ko ieškai.

 

Nes kai ieškai kažko, pats nežinodamas ko- gali būti labai sunku rasti. Kai pats žinosi, ko ieškai, gal bus paprasčiau ją rasti ir dėlto, kad žinosi, kur ieškoti. Juk kino mėgėjas daug paprasčiau rasti kino teatre nei klube, tiesa? Dėl darbų lygiai tas pats. Puiku, kad sugebėjai baigti mokyklą – tai rodo, kad jei nori, gali pasiekti užsibrėžtų tikslų. Tad gal tas versliukas ir galėtų būti siekiamybė.

 

Tik čia ir vėl reiktų pačiam būti konkretesniam – juk verslas yra konkretus ir reiktų atsakyti sau bent keletą svarbių klausimų – kuo norėtumei verstis? Kas domina? Kokios galimybės? Ar yra pradinis kapitalas imtis norimo verslo? Ir apskritai, kaip pradėti? Gal yra, kas galėtų patarti? Arba, jei nėra patirties, gal iš pradžių būtų prasminga kam nors padėti ir pasisemti patirties, o tik tada imtis savarankiškos veiklos?

 

Bet ir vėl reiktų pačiam turėti tikslą, nes jei sieki vienu metu keleto skirtingų dalykų, ar pastoviai keiti nuomonę, tikėtina, kad mažai ką pasieksi. Nes viskam reikia laiko, jėgų ir tam tikrų resursų, o taip pat kantrybės ir valios. Taip pat reiktų prisiminti, kad didžia dalimi nuo Tavęs priklauso, kaip viskas bus. Jei kažko nori, reikia įdėti ir pastangų.

 

Kai „smegenėlės sumurma, kad esi užsiėmęs“ ir pan. primink sau, ko nori. Gal tuomet atsiras daugiau laiko ir noro.. Juk niekada nežinai, kur kada ar kaip kas gali nutikti. Taip pat norisi sakyti, kad prisimintum, jog pats esi atsakingas už savo gyvenimą, nepaisant išsiskyrusių tėvų ir jų problemų bei močiutės. Svarbu palaikyti juos ir skirti dėmesio, bet nepamiršk savęs.

 

Užduokite savo klausimą psichologui el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it arba užpildę šią formą.


Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: