VersloSavaite.lt   
2012 06 12, 18:02
Etato naikinimas ir išeitinė kompensacija

Image
Agnė Razgūnienė
„Gavau pranešimą, kad bus uždaryta VŠĮ Salantų PSPC skalbykla ir panaikintas skalbėjos etatas. Būsiu įdarbinta 0,25 etato krūviu skalbinių tvarkytoja. Jeigu nesutinku, būsiu atleista pagal LR DK 129 straipsnį. Norėčiau sužinoti, jei nesutiksiu dirbti už 0,25 etato, ar priklausytų išeitinė kompensacija ir kiek? Išdirbau 16 metų“, klausia VersloSavaite.lt skaitytoja. Konsultuoja teisės įmonės UAB „Verslo gurmanai“ direktorė Agnė Razgūnienė.

 

Atsakymas. Taip, išeitinė išmoka Jums priklauso. Lietuvos Respublikos darbo kodekos (LR DK) 140 straipsnis reglamentuoja išeitinės išmokos mokėjimo tvarką.

reklama

 

Šio straipsnio 1 dalyje numatyta, jog nutraukus darbo sutartį pagal LR DK 129 straipsnį, atleistam darbuotojui išmokama jo vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka atsižvelgiant į to darbuotojo nepertraukiamąjį stažą toje darbovietėje.

 

Jūsų 16 metų nepertraukiamas darbo stažas yra 192 mėnesiai.  LR DK 140 straipsnio 1 dalies 5 punktas numato, jog darbuotojui, nepertraukiamai išdirbusiam nuo šimto dvidešimties iki dviejų šimtų keturiasdešimties mėnesių mokama penkių mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka.

 

Atkreipiamas dėmesys, jog to paties straipsnio 2 dalis numato tam tikrus išeitinės išmokos mokėjimo ypatumus, kai darbdavys yra valstybės ar savivaldybės įstaiga, išlaikoma iš valstybės ar savivaldybės biudžeto, Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto ar iš kitų valstybės įsteigtų fondų lėšų, valstybės ar savivaldybės įmonė, viešoji įstaiga, kurių savininkė yra valstybė arba savivaldybė, ar Lietuvos bankas.

 

Aukščiau pateiktoje informacijoje yra pateikti UAB „Verslo gurmanai“ teisininkų komentarai, pagrįsti teisės aktų ir teismų praktiko analize. Šis straipsni negali būti laikomas oficialia teisine išvada. Dėl teisinės konsultacijos konkrečiu atveju siūlome kreiptis į UAB „Verslo gurmanai“ teisininkus.


Užduokite savo klausimą teisininkui el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it arba užpildę šią formą.


Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: