alfa.lt   
2012 05 07, 13:05
Vladimiras Putinas davė Rusijos prezidento priesaiką 

V. Putinas
V. Putinas
Rusijos išrinktasis prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį atvykęs į Kremliaus didžiuosiuos rūmus davė priesaiką ir pradėjo eiti prezidento pareigas.

 

V.Putino kortežas, lydimas motociklininkų, įvažiavo į Kremlių per Spaso bokšto vartus, atidaromus tik per ypač iškilmingas ceremonijas.

reklama

 

Per iškilmingą inauguracijos ceremoniją Kremliuje V.Putinas prisiekė konstitucija, pagal kurią jo kadencija dabar truks šešerius metus.

 

V.Putinas priesaikos žodžius ištarė dešinę ranką padėjęs ant specialaus Rusijos Federacijos konstitucijos egzemplioriaus, kuris drauge su prezidento vėliava ir herbu yra Rusijos prezidentinės valdžios simbolis.

 

Priesaikos tekstas skelbia: „Prisiekiu vykdydamas Rusijos Federacijos prezidento įgaliojimus gerbti ir saugoti žmogaus ir piliečių teises bei laisves, laikytis Rusijos Federacijos konstitucijos ir ją ginti, ginti valstybės suverenumą ir nepriklausomybę, saugumą ir vientisumą, ištikimai tarnauti tautai“.

 

Šioje ceremonijoje panaudotos Konstitucijos kopijos aplankas buvo tas pats, kuris buvo naudojamas per ankstesnio prezidento Dmitrijaus Medvedevo prisaikdinimą, tačiau pagrindinio įstatymo tekstas nuo to laiko buvo pakeistas: pagal naujausias pataisas šalies vadovas renkamas šešeriems, o parlamentas – penkeriems metams.

 

V.Putinui perskaičius priesaikos tekstą, Rusijos Konstitucinio Teismo pirmininkas Valerijus Zorkinas paskelbė, kad prezidentas oficialiai pradėjo eiti pareigas.

 

Prezidento inauguracijos ceremonija prasidėjo 12 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku.

 

Prieš jam prisiekiant, paskutinę kalbą kaip Rusijos prezidentas sakęs Dmitrijus Medvedevas pabrėžė, kad prezidento inauguracija - naujo šalies gyvenimo etapo pradžia. Jis taip pat kalbėjo, jog labai svarbu išlaikyti tęstinumą.

 

„Ne viskas pavyko, ne viską, ką buvome sumanę, pavyko iki galo įgyvendinti“, - pripažino D. Medvedevas, anksčiau žadėjęs modernizuoti Rusijos ekonomiką ir sumažinti jos priklausomybę nuo naudingų išteklių gavybos.

 

Kadenciją baigęs Rusijos prezidentas sakė, kad šaliai per pastaruosius metus „teko duoti atkirtį agresoriui“, o taip pratęsti nelengvą kovą su terorizmu, „kuris ir toliau lieka grėsmė“.

 

D. Medvedevas pabrėžė, kad augantis piliečių aktyvumas yra teigiamas pokytis, nes valdžiai svarbu gauti grįžtamąjį ryšį.

 

Baigdamas savo kalbą, D. Medvedevas pavadino V. Putiną „patyrusiu žmogumi ir stipriu vadovu, kurį palaiko dauguma mūsų šalies žmonių“.

 

„Naujajam prezidentui einant Didžiųjų Kremliaus rūmų salėmis ir priimant gausiai susirinkusių žymių šalies žmonių sveikinimus, jo garbei ant Kremliaus sienos nugriaudėjo iškilmingas saliutas iš 31 šūvio.“

 

Vėliau V. Putinas su D. Medvedevu Didžiųjų Kremliaus rūmų kieme priėmė Prezidento pulko paradą.

 

V. Putinas savo kalboje žadėjo stiprinti valstybę ir užtikrinti, kad rusai „gyventų demokratiškoje šalyje“. Kaip rašo leidinys Kommersant.ru, šie žodžiai gausiai susirinkusių oligarchų gretose sukėlė nedidelį šurmulį.

 

 

 

 

 

 



VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: