VersloSavaite.lt   
2012 02 06, 13:16
Teisinė konsultacija. Vyras nemoka alimentų, kaip juos prisiteisti?

Image
Agnė Razgūnienė
„Iš buvusio vyro prisiteisiau alimentus, tačiau jis jų nemoka. Antstoliai taip pat nieko padaryti negali. Esu girdėjusi apie įstatymą, kuriuo remiantis valstybė ar dar kažkas sumoka alimentus, o po to išsireikalauja ir juos turinčio mokėti vyro. Ką galėtumėte patarti daryti toliau?“, klausia VersloSavaite.lt skaitytoja. Konsultuoja teisės įmonės UAB „ Verslo gurmanai“ direktorė Agnė Razgūnienė.

 

Klausimas. Prisiteisiau alimentus, tačiau buvęs vyras jų nemoka, todėl tai perdaviau antstoliams. Šie nieko neišreikalauja ir sako, kad vyras nedirba, todėl nieko man nemokės. Kiek žinau yra įstatymas, kuriuo remiantis valstybė ar kažkas sumoka man pinigus, o tada išsireikalauja iš vyro.

reklama

 

Aš esu bedarbė gaunu tik už vaiką 97 litus ir kaip vieniša mama 360 litų. O iš vaiko tėvo nieko negaunu. Kur man kreiptis ir ką daryti gal galite patarti?

 

Atsakymas. Lietuvos Respublikos vaikų išlaikymo fondo įstatymas reglamentuoja Vaikų išlaikymo fondo paskirtį, valstybės skiriamų nustatyto dydžio lėšų vaikui išlaikyti mokėjimo pagrindus. Pagal šį įstatymą teisė į fondo išmokas įgyjama tik tuo atveju, jeigu vaikui išlaikymas yra priteistas teismo sprendimu arba nustatytas teismo patvirtinta vaiko (vaikų) išlaikymo sutartimi.

 

Į Fondo administratorių dėl Fondo išmokų mokėjimo gali būti kreipiamasi, kai vaikas negauna teismo sprendimu arba teismo patvirtinta vaiko (vaikų) išlaikymo sutartimi nustatyto išlaikymo ar gauna tik dalį nustatyto išlaikymo.  Iš Jūsų pateikto situacijos aprašymo darytina išvada, jog Jūs tenkinate įstatymo numatytus reikalavimus.

 

Dėl šio išlaikymo Jums reikia kreiptis į Vaikų išlaikymo fondo administraciją. Kreipiantis reikia pateikti nustatytos formos antstolio pažymą apie priteistų lėšų vaikui išlaikyti mokėjimą, kuri galioja 10 darbo dienų nuo šios pažymos išdavimo, nustatytos formos prašymą išmokai iš Vaikų išlaikymo fondo gauti, seniūnijos arba kito savivaldybės administracijos padalinio išduotas pažymas apie pareiškėjo ir vaiko deklaruotą gyvenamąją vietą Lietuvos Respublikoje, vaiko gimimo liudijimą, skolininko darbovietės, mokymo įstaigos, socialinio draudimo įstaigos ar kito pajamas skolininkui išmokančio asmens išieškotojui išduotą pažymą apie padarytas išskaitas (jeigu vykdomasis dokumentas yra antstolio išsiųstas išskaitoms iš skolininko darbo užmokesčio ar kitų jam prilygintų pajamų).

 

Prašymą kartu su minėtais dokumentais galite siųsti paštu arba pateikti tiesiogiai. Tiesiogiai teigiant nustatytos formos prašymas gali būti pildomas vietoje.

 

Sprendimas dėl išmokų mokėjimo priimamas ne vėliau kaip per 10 dienų nuo prašymo ir visų kitų minėtų dokumentų pateikimo. Išmokos skiriamos ir mokamos nuo kreipimosi dienos. Kreipimosi dėl išmokos diena laikoma diena, kurią Fondo administracijoje gautas ir užregistruotas prašymas. Išmoka iš Fondo mokama periodinėmis išmokomis vieną kartą per mėnesį.

 

Išmoka pradedama mokėti ne vėliau kaip nuo kito kalendorinio mėnesio po sprendimo mokėti išmoką priėmimo dienos. Lietuvos Respublikos vaikų išlaikymo fondo įstatymo 3 straipsnio 2 dalis numato, jog išmoka vienam vaikui per mėnesį negali būti didesnė negu 1,5 MGL dydžio.

 

Aukščiau pateiktoje informacijoje yra pateikti UAB „Verslo gurmanai“ teisininkų komentarai, pagrįsti teisės aktų ir teismų praktiko analize. Šis straipsni negali būti laikomas oficialia teisine išvada. Dėl teisinės konsultacijos konkrečiu atveju siūlome kreiptis į UAB „Verslo gurmanai“ teisininkus.

 


Užduokite savo klausimą teisininkui el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it arba užpildę šią formą.

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: