15min.lt   
2011 12 06, 14:02
Seimas neuždraudė alkoholio reklamos

Image
Sxc.hu nuotr.
Kitais metais, kaip ir dabar, alkoholio reklama bus leidžiama tam tikru metu tam tikrose vietose. Antradienį Seimas priėmė įstatymą atšaukiantį anksčiau priimtą sprendimą visiškai uždrausti alkoholio reklamą nuo 2012 m.

 

Už tai, kad alkoholio reklama ir toliau nebūtų draudžiama balsavo 59 Seimo nariai, prieš buvo 37, susilaikė 13. Vieningai už įstatymą balsavo socialdemokratų, Liberalų sąjūdžio ir Krikščionių  partijos frakcijų atstovai. Taip pat jį palaikė dauguma liberalcentristų, „tvarkiečių“ ir „darbiečių“.

reklama

 

Siūlymams įpareigoti gėrimų antireklamai dalį alkoholio reklamai skiriamo biudžeto išleisti alhoholio gamintojus antradienį parlamentas nepritarė.

 

Seimo pirmininkės pavaduotojas Algis Čaplikas teigė, kad tokiu būdu alkoholio vartojimas būtų skatinamas siekiant surinkti kuo daugiau lėšų į gėrimų antireklamos fondą. Be to, buvo teigiama, kad ir antireklama gali virsti reklama. Tokiam pasakymui prieštaravęs Saulius Stoma sulaukė aštrios replikos.

 

„Gerbiamas Stoma, kai jūs sėdėjote prie stalo su ta žaliaake , o ant jo stovėjo alaus bokalas, tai buvo reklama ar antireklama?“ – kolegos klausė Valentinas Mazuronis.

 

Taip pat nepritarta ir siūlymui alkoholio antireklamai skirti valstybės biudžeto pajamų, gautų iš akcizo už alkoholinių gėrimų pardavimą.

 

Seimui priėmus šį įstatymą 2012 metais, kaip ir dabar, alkoholio reklama televizijoje ir radijuje bus draudžiama nuo 6 iki 23 valandos, bus ribojama alkoholio reklama periodinių leidinių (laikraščių ir jų savarankiškų priedų, žurnalų) bei knygų pirmuosiuose puslapiuose, bus negalima išorinė stipraus alkoholio, išskyrus alų, alaus mišinius, sidrą ir natūralios fermentacijos vyną, reklama.

 

Kaip ir dabar, alkoholio reklama bus draudžiama vaikams ir paaugliams skirtuose laikraščiuose, žurnaluose, knygose, televizijoje ir radijuje, koncertų, cirko, diskotekų, jaunimo sporto ir laisvalaikio renginių, kitų masinių renginių, teatro spektaklių, kino ir videofilmų demonstravimo vietose, išskyrus šių renginių vietose esančias prekybos vietas, taip pat švietimo, sveikatos priežiūros įstaigose, visuomeninio transporto priemonių viduje ir išorėje, degalinėse ir jų teritorijoje, išskyrus ten esančias alkoholinių gėrimų prekybos vietas, ant atvirlaiškių, vokų ir pašto ženklų.

 

Anksčiau Seimas buvo priėmęs įstatymą, kad nuo 2012 metų Lietuvoje įsigaliotų visiškas alkoholio reklamos draudimas visuomenės informavimo priemonėse (televizijoje, radijuje, spaudoje ir internete) ir būtų visiškai uždrausta išorinė reklama. Bet koks alkoholio reklamos parodymas visuomenės informavimo priemonėse, nepriklausomai nuo jų jurisdikcijos, būtų vertinamas kaip alkoholio reklamos draudimo pažeidimas.

 

 

 



VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: