VersloSavaite.lt   
2011 09 16, 13:09
Psichologo konsultacija. Nesusitvarkau su sūnumi

Image
Lina Jundulaitė
„Nebesusitvarkau su savo sūnumi. Auginu ir dukrą. Sūnui 4 metai, dukrai 1,6 metų. Abu pasižymi isterijos priepuoliais, visiškai be priežasties. Nežinome kaip elgtis, ir nelepinam jo, ir stengiamės užsiimti, veikti ką nors kartu. Nežinau kaip su juo elgtis, patarkite“, klausia VersloSavaite.lt skaitytoja. Konsultuoja psichologė Lina Jundulaitė.  

 

Atsakymas. Perskaičius jūsų problemą, gana puikiai galima įsivaizduoti visą situaciją. Ir norisi pritarti  - labai teisingai mąstote- labai tikėtina, kad jūsų sūnelis išgyvena trečių metų krizę. Tačiau klausimas, ką apie ją žinote? Kitaip šią krizę buitiškai būtų galima vadinti krize „ AŠ pats“.

reklama

 

Tai reiškia, kad vaikas ieško ribų – ką ir kiek jis gali. O ribų ieškojimas geriausiai atsiskleidžia viską bandant – naujus žaislus, veiklas, bendravimą, tėvų kantrybę... Tačiau reikia prisiminti ir tai, kad šio amžiaus vaikai pasaulį suvokia tik per savo perspektyvą ( tai jie yra karaliai apie kuriuos sukasi pasaulis).

 

Taigi iš šios situacijos kyla mintis, kad berniukas puikiai jaučia, kuo gali manipuliuoti. Jam pačiam sunku paaiškinti ar net suprasti, kas vyksta ir dėl ko, bet viduje yra didelis noras maištauti dėl paties maištavimo.

 

Reikia pastebėti ir tai, kad jam daug nuolaidžiaujama – sutinkate beveik su visomis jo keliamomis sąlygomis. O tai jį skatina ir toliau siekti savo. Ir nebūtinai, kad jis ko nors nori, o tik dėl to, kad jis GALI to išsireikalauti.

 

Dėl to čia svarbu nustatyti ribas ir duoti jam žinoti, kaip kas bus daroma. Jei jis neklauso, kiek atsitraukti, duoti laiko jam pačiam pagalvoti, bet nemesti savo susikurtų planų dėl jo ašarų. Svarbu ir neparodyti baimės ar sumišimo dėl jo įsiūčio priepuolių, nes tuomet jis reaguoja į jūsų jausmines reakcijas. Tarsi instinktyviai jaučia, kad jūs pasiduodate, bijote, o jam tai reiškia pergalę.

 

Svarbu ir paaiškinti, kodėl vieni ar kiti dalykai turi būti būtent taip ir ne kitaip, bet kartu palikti jam vietos pačiam priimti sprendimus. Tarkim, jums reikia eiti į polikliniką, o vaikai gali likti su močiute. Tuomet būtų tinkama berniuko paklausti, kur jis nori pažaisti – namuose, pasisupti lauke ar dar kur nors.

 

Tai reiškia, kad močiute yra tai, ko jis negali rinktis, taip tiesiog bus, bet jam paliekama laisvė rinktis, ką jis nori veikti. Tuomet kai jis ima šaukti, kad nori ko nors kito, galima jam tiesiog pasakyti – bet tu pats pasirinkai būti čia / žaisti tam tikroje vietoje ir etc. Vaikas turi suprasti, kad jis negali gauti visko, ko nori, kai jis tik užsigeidžia.

 

Taip pat norisi pastebėti, kad turite labai daug kantrybės. Tai sveikintina. Tačiau pati sau atsakykite, kur jūsų kantrybės ribos. Kas toleruotina ir kas ne vaiko elgesyje. Būti griežtesnei nėra blogai, jei parodote, kad jį mylite ir paaiškinate, kodėl vienoje ar kitoje situacijoje bus elgiamasi tik vienaip ar kitaip.

 

Reiktų atkreipti dėmesį ir į tai, kad šią situaciją gali sunkinti sesytės atsiradimas – juk dabar dėmėsiu reikia dalintis su ja. Manau, kad sudėtinga rasti laiko abiem vaikams tiek, kiek norėtųsi, tačiau būtų gerai rasti laiko pabūti tik su sūneliu – su juo pažaisti, pasikalbėti, neblaškant sesės ar ko kito.

 

Tačiau kita vertus, kiekvienas vaikas skirtingas ir skirtingai reaguoja. Tad reiktų tiesiog stebėti, kada berniukas ima kelti tokias scenas, dėl ko, kaip jūs reaguojate, ar jį kas gina ir teisina, ar jis lieka vienas. Galiausiai pasitelkite žaismingumą, gal gali būti koks nors žaidimas, kuris padėtų jį nuraminti. Tarkim, prisirinkti šviesių ir tamsių akmenukų, ir kas kart, kai jis gerai elgiasi į taupyklę įdėti šviesų akmenuką, o kai kelia tokias dramas  - tamsų.

 

Savaitės pabaigoje suskaičiuoti ir sugalvoti, kaip galima įvertinti savaitę. Gali būti maži apdovanojimai. Tačiau su jais irgi nepersistenkite. Įtraukite vaiką, leiskite jam rinktis, siūlyti. Tačiau jūs neturite visų jo pasiūlymų priimti. Juk jūs esate suaugusioji, o jis tik vaikas, kuris iš jūsų mokosi.

 

Užduokite savo klausimą psichologui el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it arba užpildę šią formą

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: