VersloSavaite.lt   
2011 05 05, 12:31
Seimo bus prašoma įteisinti elektroninį balsavimą

Image
Sxc.hu nuotr.
Naujausiais rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ atliktos apklausos duomenimis, net trys ketvirtadaliai (75 proc.) Lietuvos gyventojų pritaria, kad Lietuvoje turėtų būti sudaryta galimybė rinkimuose balsuoti internetu.

 

Paskatintų didesnį rinkėjų aktyvumą

reklama

 

Pilietinių iniciatyvų centras kviečia visuomenės ir valdžios atstovus aktyviam dialogui dėl elektroninio balsavimo įteisinimo bei ketina kreiptis į Seimą prašant svarstyti šį klausimą.

 

Kompanijos „Baltijos tyrimai“ vadovės Dr. Rasos Ališauskienės teigimu, naujausios apklausos duomenys parodė, kad daugiau nei pusė (56 proc.) apklaustų gyventojų mano, jog galimybė rinkimuose balsuoti internetu paskatintų didesnį rinkėjų aktyvumą.

 

Didesnė dalis (47 proc.) Lietuvos rinkėjų, jei būtų galimybė Seimo rinkimuose balsuoti internetu, pasirinktų balsavimą internetu, o balsavimą rinkimų apylinkėje rinktųsi 37 proc.

 

„Elektroninio balsavimo įteisinimas būtų itin didelis postūmis dalyvauti rinkimuose žmonėms, kurie niekada nedalyvavo jokiuose rinkimuose ar balsavo tik vieną kartą - net šeši iš dešimties (59 proc.) tokių pasyvių rinkėjų  pritaria galimybei balsuoti  internetu, o dar 20 proc. tokiam sprendimui greičiau pritartų, nei nepritartų“, – sako R. Ališauskienė.

 

Būtų palikta ir įprasta balsavimo sistema

 

Atsižvelgdamas į visuomenės nuomonę dėl elektroninio balsavimo Pilietinės iniciatyvų centras netrukus pradės rinkti parašus po kreipimusi Seimo nariams.

 

Elektroninis balsavimas – tai nuotolinio elektroninio balsavimo būdas, kai rinkėjas gali išreikšti savo valią ir atiduoti savo balsą rinkimuose ar referendume naudodamasis internetu bet kurioje vietoje, kur yra interneto prieiga.

 

Kreipimosi į Seimą tekste teigiama, kad elektroninio balsavimo įteisinimas sudarytų galimybę dalyvauti rinkimuose piliečiams, rinkimų metu studijuojantiems ar laikinai viešintiems kitose šalyse. Balsavimas internetu taip pat suteiktų progą balsuoti didesniam skaičiui negalią turinčių gyventojų, kuriems atvykimas į rinkimų apylinkėje balsavimui skirtą vietą yra sudėtingas arba išvis neįmanomas.

 

Anot kreipimosi autorių, elektroninis balsavimas paspartintų balsų skaičiavimo procesą ir rezultatų paskelbimą. Taip pat toks balsavimo būdas padėtų sumažinti rinkėjų balsų pirkimo atvejus, nes rinkėjas, balsuodamas internetu, gali keisti savo pasirinkimą iki pat rinkimų pabaigos. 

 

Įvedus elektroninį balsavimą, būtų palikta ir įprasta balsavimo sistema, todėl tai nesumažintų galimybės balsuoti piliečiams, neturintiems prieigos prie interneto ar nemokantiems naudotis informacinėmis technologijomis.

 

Naujausia „Baltijos tyrimų“ apklausa dėl elektroninio balsavimo Lietuvoje buvo atlikta 2011 m. balandžio 14–17 d., apklausiant 504 Lietuvos gyventojus (nuo 18 metų). Apklausos rezultatų paklaida neviršija 4,5 proc.

 

Verslosavaite.lt