Aurelija Budrikytė, VersloSavaite.lt   
2011 03 28, 16:33
Markas Zuckerbergas – komunikacijos revoliuciją sukėlęs žmogus 

Image
Markas Zuckerbergas
Sukuręs socialinį tinklą Facebook, Markas Zuckerbergas visame pasaulyje sukėlė tikrą revoliuciją. Šis studento išradimas atvėrė neribotas bendravimo galimybes ir pakeitė žmonių gyvenimo būdą.

 

Turimais duomenimis, šiandien Facebook naudojasi daugiau kaip 550 mln. žmonių, o vartotojo sąsaja išversta į maždaug 60 pasaulio kalbų.

reklama

 

19-mečio sukurtas tinklas sutraukė milijardus žmonių ir tapo langu, atveriančiu galimybę laisviau bendrauti su visu pasauliu.

 

M. Zuckerbergas bene turtingiausias pasaulio jaunuolis – Facebook jam atnešė 6,9 mlrd. JAV dolerių vertinamą turtą.

 

Facebook įkūrėjas iš arčiau

 

Markas Zuckerbergas (gimė 1984 gegužės 14 d. Niujorke, JAV) – amerikietis, geriausiai žinomas kaip socialinio internetinio tinklo Facebook įkūrėjas. M. Zuckerbergo kartu su bendraklasiais sukurtas tinklas 2004 metais buvo įteisintas kaip privati įmonė, kurios prezidentu tapo pats įkūrėjas.

 

M. Zuckerbergas yra kilęs iš didelės šeimos – trys seserys ir jis, vienintelis berniukas. Jo mama – psichologė, o tėtis – odontologas.

 

Nuo pat vaikystės M. Zuckerbergas pasižymėjo neįprastais gabumais ir pomėgiais. Jo interesų sritys buvo nuo humanitarinių mokslų iki mokslinių tyrinėjimų, abejose srityse yra gavęs apdovanojimų. Taip pat mokėjo net keletą užsienio kalbų, mintinai deklamuodavo „Iliados“ ištraukas.

 

Jaunuoliui ne svetimi ir ekstremalesni užsiėmimai – buvo fechtavimo komandos kapitonas.

 

Nepaisant domėjimosi įvairiomis sritimis, M. Zuckerbergas labiausiai linko prie informacinių technologijų. Tėvams nupirkus kompiuterį, vaikas jį perprasti nesugaišo daug laiko, o būdamas šeštoje klasėje – net pradėjo programuoti.

 

Matydamas tokius sūnaus gabumus, tėvas nuvedė jį į programavimo mokyklą, o vėliau surado žmogų, kuris sūnų mokė privačiai. Profesionalus programuotojas iškart pastebėjo jaunuolio talentą ir ne veltui pavadino jį „nuostabių gabumų žmogumi“.

 

Markas mėgavosi kompiuterinių programų kūrimu, o ypač – komunikacijos ir žaidimų. Kaip yra pasakęs rašytojas Jose Antonio Vargas, „kai kurie vaikai žaidė kompiuterinius žaidimus. Markas juos kūrė“.

 

Taigi pradėdamas studijas Harvardo universitete, Markas jau turėjo nepaprastai gabaus programuotojo vardą.

 

Pirmieji Facebook žingsniai

 

Tuometinio Marko kambario draugo pasakojimu, Facebook internetinio tinklo sukūrimo mintis kilo visiškai atsitiktinai. Harvardo universiteto tinklalapyje buvo sukurta skiltis, kur studentai dėdavo savo nuotraukas ir skelbdavo asmeninius duomenis. M. Zuckerbergas, įsilaužęs į universiteto serverį, pavogė studenčių nuotraukas ir įkėlė jas į savo sukurtą tinklą, paskelbdamas seksualiausios rinkimus.

 

M. Zuckerbergo sukurtas tinklas išpopuliarėjo per savaitgalį, tačiau jau pirmadienį buvo uždraustas dėl to, kad jo populiarumas perkrovė Harwardo serverius ir studentai nebegalėjo prisijungti prie interneto. Be to, paviešintų nuotraukų savininkai pareiškė nepasitenkinimą dėl neteisėtų Marko veiksmų. Todėl jaunuolio išradimas buvo pripažintas nesąžiningu ir vos netapo šalinimo iš universiteto priežastimi.

 

Tai M. Zuckerbergui tapo paskata sukurti tobulesnį internetinį komunikacijos tinklą, nei turėjo universitetas.

 

Facebook sukūrimas atnešė sėkmę

 

Markas suprato, kad jo sukurtas tinklas yra per daug ribotas, tad nusprendė įtraukti ir kitų universitetų studentų duomenis.

 

Marką ir jo draugus lydėjo sėkmė, tad jau 2004 metų viduryje jaunuoliai turėjo savo pirmąjį biurą.  Daugelis didžiųjų korporacijų norėjo nupirkti Facebook, bet Markas nesutiko. Jis teigė, kad tinklas kuriamas ne dėl pinigų, o dėl to, kad jam ir jo kolegoms svarbiausia yra tai, jog jie žmonėms kuria laisvą informacijos kanalą. Tad didžiausias jo noras – pasaulį padaryti atvirą visiems.

 

Akivaizdu, kad M. Zuckerbergo pastangos nenuėjo veltui, nes, lyginant visus kompanijų tinklalapius, Facebook lenkia netgi Yahoo, o nuo Google atsilieka tik vienu žingsniu. Atsižvelgiant į vis augantį tinklalapio populiarumą prognozuojama, kad Facebook greitai taps lankomiausiu.

 

Neįtikėtinas pripažinimas

 

Nuo pat Facebook gyvavimo pradžios M. Zuckerbergas sulaukė visuotinio populiarumo. Garsiausi žurnalai skelbė apie jį publikacijas, nominavo įvairiuose rinkimuose už tai, kad tarp milijardo žmonių jis nutiesė socialinius ryšius, kad sukurdamas naują informacijos apsikeitimo sistemą, pakeitė žmonių gyvenimo būdą.

 

2010 metais „Vanity Fair“ žurnalo „įtakingiausių Informacijos Amžiaus žmonių“ top 100 rinkimuose M. Zuckerbergas užėmė pirmą vietą.

 

Tais pačiais metais Facebook įkūrėjas už nuopelnus gavo prestižinį žurnalo „Time“ metų žmogaus apdovanojimą.

 

Be to, filmas „Socialinis tinklas“, vaizduojantis Facebook kelią nuo bendrabutyje gimusios idėjos iki pasiekto masinio populiarumo, pelnė keturis „Auksinius gaublius“, tarp jų – geriausio 2010 metų filmo kategorijoje.

 

 

Daugiau straipsnių apie Facebook:

 


Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: