VersloSavaite.lt   
2010 11 08, 13:23
Psichologo konsultacija. Kaip atsikratyti noro užsiiminėti tik rimtais dalykais?

Image
Lina Jundulaitė
„Kaip atsikratyti noro užsiiminėti tik rimtais dalykais ir tik tais kuriuose matai prasmę? Jaučiu, kad einant šia kryptimi žmogus pasidaro pernelyg rimtas ir kažkuria prasme reiklus ne tik sau, bet ir aplinkiniams“, klausia Verslosavaite.lt skaitytoja. Konsultuoja psichologė Lina Jundulaitė.

 

Atsakymas. Labas. Pirmas variantas,  kaip atsikratyti noro užsiimti tik rimtais dalykais – pakeisti juos kuo kitu. Tačiau pirmiau norėtųsi išsiaiškinti, ką vadinate „rimtais dalykais“? Ir kokią jie turi prasmę? Kiek toji veika svarbi bei reikšminga jums pačiam/pačiai bei kitiems. Ar jie išties tokie svarbūs? Ir atrodytų, jei yra NORAS, tai kas yra ne taip?

reklama

 

Juk dažnai savo veiklos prasmės, reikšmės radimas yra labai svarbus ir siektinas. Tad kyla klausimas, ar tai išties noras, ar jau tiesiog rutina ir reikiamybė. Gal yra ir kitų dalykų, kurių taip pat norite? Sau. Ne kitiems ir ne dėl kitų, bet sau ir dėl savęs?

 

Tačiau panašu, kad tai, kuo jūs šiuo metu užsiimate, turi įtakos jums pačiam/pačiai. Minėjote, kad žmogus, užsiimantis tik „rimtais dalykais“ tampa rimtas ir reiklus sau bei kitiems. Taigi čia vėl kyla mintis- ar būti rimtam/rimtai yra blogai? Taip ir norisi sakyti, kad ne. Tik gal reikia rasti pusiausvyrą – leisti sau pabūti ir nerimtam/nerimtai, t.y. atsipalaiduoti.

 

Žmogus nebūna visada toks pat- rimtas arba nerimtas, linksmas ar liūdnas, jam reikia pokyčių, kaitos, kad ir mažų. Ar jūs sau tai leidžiate? Net jei mintyse šmėkštelėjo – „tam nėra laiko“ – gal reiktų pagalvoti, kad „būti nerimtam / nerimtai“ galima įtraukti į savo darbų / planų sąrašą (tai gali skambėti ir kitaip „nueiti<įrašykite pats / pati>“, „padaryti <....>“  arba tiesiog „nieko neveikti“).

 

Leisti sau daryti ką nors, kas galbūt ir neturi didelės prasmės, bet įneša emocijų ir kiek paįvairina įprastą dienos rimtą ar veiklas– pasivaikščiojimas, nepažįstamojo užkalbinimas, populiaraus žurnalo skaitymas, „Solitaire“ žaidimas ar bet kas, ką sugalvojate – tam, kad atsipalaiduotumėte.  Galbūt tuomet kaip tik dar labiau norėsis grįžti prie dabartinių veiklų arba priešingai – imtis ko nors visai kitokio, ar tiesiog tai kažkaip derinti, nors gal ir nieko nepakeis.

 

Galbūt tai bus mažytės smulkmenos, tačiau dažnai pastebima, kad kaip tik smulkmenos ir yra gyvenimo prieskoniai, kurios gyvenimą daro ne tik pramingą, bet ir įdomų, gyvą, spalvingą. Žmogus gali būti vienodas tik tada, kai save labai suvaržo ar įspraudžia į tam tikrus susikurtus rėmus,  o ar gera juose, jau priklauso nuo paties  žmogaus.

 

Kita vertus, galbūt yra ir kitų poreikių, kurie yra tiesiog apleisti? Tai gali būti bet kas-  fiziologiniai – skanus maistas, poilsis-, santykiai – palaikymas, meilė, artumas ir kt. Jei pastebite, kad tam tikros sritys turi nepatenkintų poreikių, gal reiktų šiek tiek daugiau dėmesio skirti ir jiems?

 

Reiklumas sau ir kitiems. Atrodytų, tai labai nebloga savybė, tačiau vėlgi, tai kas perspausta, iškreipia pačią esmę. Tad vėl norėtųsi patikslinimo, kaip tai suprantate – dėl ko esate reiklus / reikli? Ir jei jūs ar kitas žmogus neatitiks „keliamų reikalavimų“ – kas nutiks? Ar jie tokie svarbūs? Galbūt tas kitas žmogus turi kažką kitokio ir tuo gali būti įdomus ar savaip žavus? Galiausiai, jei reikalavimas siekia tobulybę, bijau, kad teks jį sumažinti.

 

Tačiau visa tai tik pasvarstymai ir pasidalinimas mintimis, nes klausimas yra labai abstraktus. Dėl to trumpai reziumuojant, norisi sakyti, kad gal galima apsieti ir be veiklos / gyvenimo būdo keitimo, o tik leidžiant jį šiek tiek paįvairinti bei kiek keisti požiūrį. Mano supratimu, žmogaus vidinė būklė yra tokia pati svarbi kaip ir prasmės radimas.

 

Nesu tikra, ar atsakiau į jūsų klausimą / dilemą, tačiau tikiuosi, kad kilo daugiau minčių. Sėkmės.

 

Užduokite savo klausimą psichologui el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it arba užpildę šią formą.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: