VersloSavaite.lt   
2010 10 19, 10:20
Psichologo konsultacija. Kaip mesti rūkyti?

Image
Lina Jundulaitė
„Rūkau daugiau nei 20 metų ir negaliu mesti. Pradedu suprast, kad tai psichologinė problema, nes tai tarsi įprotis man. Ką patarsite daryti, kad atsisakyčiau šio žalingo įpročio?“, klausia Verslosavaite.lt skaitytojas. Konsultuoja psichologė Lina Jundulaitė.

 

Klausimas. Sveiki, rūkau jau daugiau nei 20 metų ir negaliu mesti rūkyti. Pabandau, tačiau vėl pradedu, įtakos tam turi ir bendradarbiai, ir įtemptas darbas. Taip pat negaliu atprasti nuo „rūkymo“ pertraukėlių darbo metu.

reklama

 

Bandžiau mažinti ir tada mest, bandžiau ir visokias kitas priemones, skaičiau literatūrą. Pradedu suprast, kad tai psichologinė problema, nes tai tarsi įprotis man. Ką patarsite daryti, kad atsisakyčiau šio žalingo įpročio?

 

Atsakymas. Sveiki, pirmiausia norisi pasidžiaugti, kad rūkymą jūs suvokiate, kaip psichologinę problemą (juk problemos yra tam, kad jos būtų sprendžiamos?). Tačiau norisi papildyti – rūkymas yra viena iš priklausomybės formų, o tai apima fizinę bei psichologinę priklausomybę.

 

Minėjote, kad rūkote jau daugiau nei dvidešimt metų, tad organizmas jau priprato prie įprasto rūkalų kiekio ir jei jo negauna, gali kilti ir fiziologinis poreikis, kuris papildomas psichologinių veiksnių.

 

Vienas iš tokių – rūkymo sąsajos su kuo nors – pavyzdžiui poilsiu, nerimo mažėjimu, atsipalaidavimu, pertrauka, būdas, „padedantis“ susikaupti, bendravimo būdas ir pan. Su kuo jums siejasi rūkymas?

 

Kaip mesti rūkyti yra nemažai įvairių metodų, būdų, bandymų. Tačiau vienas svarbiausių dalykų yra vidinė, iš paties žmogaus kylanti motyvacija ir užsispyrimas mesti. Jei rūkymą suprantame, kaip priklausomybę, reiktų prisiminti ir tai, kad priklausomybė išlieka viso gyvenimo metu – svarbu tik ar žmogus kontroliuoja savo priklausomybę ar priklausomybė kontroliuoja žmogų.

 

Dėl to norėtųsi jus paraginti paieškoti priežasčių, kurioms jums asmeniškai yra svarbios ir sau atsakyti dėl ko jūs norite mesti rūkyti? Jei norite mesti rūkyti dėl artimųjų ar dėl kokių kitų priežasčių iš „išorės“– tai gali būti laikina (tai gali būti papildomi veiksniai, padedantys nerūkyti, tačiau pagrindiniai veiksniai turi kilti iš jūsų paties). Svarbu, kad jūs pats rastumėte sau svarbią priežastį dėl ko galėtumėte atsisakyti rūkalų.

 

Net jei atrodo labai sunku daugiau niekada gyvenime nerūkyti, pirma sau išsikelkite siekį nerūkyti mėnesį. Toliau laikotarpius didinkite. Taip atsiras pergalės jausmas kovojant su savo priklausomybe, kuris siejasi su teigiamomis, pakiliomis emocijomis, kurios skatina ir toliau laikytis savo tikslo.

 

Kai sprendimas mesti rūkyti kyla iš vidinių motyvų, galima toliau jau ieškoti sau tinkamiausio būdo, kaip tai įgyvendinti. Tada jau praverčia viskas: literatūra, aplinkiniai (galite paprašyti jų, kad nesiūlytų rūkyti arba vietoj cigaretės jums palaikytų kompaniją užsiimant kuo kitu – vietoj cigaretės – arbatos ar sulčių gėrimas ir pan. (geriau jums pačiam sugalvoti tinkamą pakaitalą), numatykite sau kokį paskatinimą (iš sutaupytų pinigų, kurie buvo skirti rūkalams, pasilepinkite veikla, kurios sau paprastai neleidžiate ir pan.), keiskite aplinką – vietoj rūkymo pertraukėlių eikite pabendrauti su nerūkančiais kolegomis ir pan.

 

Prie viso to gali būti naudinga ir kita, papildoma pagalba, tokia kaip rūkalų pakeitimas silpnesnėmis, surūkomų cigarečių mažinimas, pleistriukai ir pan. Tačiau pasikartosiu dar kartą – be vidinės motyvacijos ir jūsų paties nusiteikimo mesti – tai bus veiksminga tik tiek, kiek jūs jiems leisite būti veiksmingiems.

 

Jei yra sunku, ar kartais dingsta motyvacija – pabendraukite su kitais žmonėmis, kurie meta ar metė rūkyti, o jei yra galimybė, galbūt ir specialistais, ypač tais, kurie orientuojasi į priklausomybių gydymą. Galbūt jie galėtų jums padėti susidaryti kokią asmeninę programą ir pan.

 

Užduokite savo klausimą psichologui el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it arba užpildę šią formą.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: