Gedimino Dūdos dienoraštis   
2010 09 21, 17:07
Nauja grėsmė verslui: dirbantys autoriai

Image
Sxc.hu nuotr.
Šiais metais verslui iškilo nauja grėsmės banga – būti paralyžiuotam neplanuotų mokesčių už autorines sutartis.

 

Būtina atkreipti dėmesį, kad šiais laikais pasisamdyti žmogų laikinam projektui pagal autorinę sutartį nepakanka vien įmonės vadovo ar buhalterio žinių, į šį procesą reikia įtraukti ir „Sodrą“.

 

Pagal naujas Valstybinio socialinio draudimo (VSD) įstatymo pataisas autoriui yra numatyti skirtingi mokestiniai standartai – jei autorius kur nors dirba, jį samdanti įmonė moka nuo autorinio atlygio 25 proc. „Sodrai“, jei nedirba – įmonė „Sodrai“ moka 38,7 proc. nuo pusės autorinio atlyginimo (įmoka VMI bet kuriuo atveju lieka tie patys 15 proc.). Kitaip sakant, jei autorius dirba –  jis įmonei kainuoja beveik 12 proc. brangiau nei nedirbantis.

 

Viskas būtų paprasta: dirbantis autorius – įmonė moka daugiau, autorius nedirba – moka mažiau. Problema yra ta, kad ne kiekvienas autorius atskleidžia turintis darbo santykių su kitomis bendrovėmis, nes tai tiesiogiai „kenčia“ jo autorinis atlyginimas arba iškyla dilema, ar dirbantį autorių apskritai įmonė samdys, kai aplink pilna ir nedirbančių, ir pigiau kainuojančių.

 

Tad įmonei reikėtų sužinoti, ar autorius dirba. Tačiau „Sodra“ tokių duomenų neteikia, nes tai yra privatūs asmens duomenys. Vadinasi įmonei belieka pasitikėti darbuotojo garbės žodžiu...

 

Yra ir dar vienas kuriozas: jei vis dėl to autorius niekur nedirbo tuo metu, kuomet vykdė įmonės autorinį darbą, bet po to įsidarbino, o įmonė jam autorinį atlyginimą sumokėjo jau jam įsidarbinus (juk niekas nemoka iš anksto, o geriausiu atveju per 10–14 dienų), tuomet įmonė vėl „kenčia“, nes autorinio atlyginimo išmokėjimo dieną jau dirbančio autoriaus dėka įmonei „Sodra“ priskaičiuoja papildomus beveik 12 proc..

 

Tad būkite atsargūs: autorius turi ne tik niekur nedirbti, kol užsakote iš jo autorinį darbą, bet ir įsipareigoti niekur neįsidarbinti kitur, kol nebus jam sumokėtas atlygis už Jūsų užsakytą darbą.

 

Sąlygos skamba juokingai, bet tokia mūsų įstatymo raidė...

 

Šioje skiltyje dienoraštį galite rašyti ir Jūs. Savo tekstus siųskite el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it his email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it .

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: