Gediminas Dūda   
2010 08 05, 15:06
Minimali alga Lietuvoje – pagrindinis ekonomikos stabdis

Image
Verslosavaite.lt nuotr.
Šiuo metu Lietuvoje minimali alga yra viena žemiausių ES – 800 Lt, turint galvoje, kad esame priversti už kasdienines paslaugas mokėti pasaulinėmis rinkos kainomis.

 

Paanalizuokime situaciją, kokios priežastys lemia tokį šalies minimalios algos dydį:

 

  • Maža rinka. Lietuvoje gyvena pakankamai mažai žmonių, kad suktų ir įsuktų ekonomikos ratą. Kita vertus, valdžios ir jos atstovaujamų interesų grupių siekis mokėti mūsų žmonėms grašius dar labiau lėtina vos judantį šalies ekonomikos vežimą.
  • Lobizmas. Iš principo lobizmas kaip priemonė verslui turėti savo balsą tarp valdžios yra pozityvi, bet Lietuvoje susiformavo iškrypęs lobizmas: interesų grupės užkišo valdžios „burną“ pinigais, o sprendimai priimami ne žmonių labui, o tų, kurie užsako muziką.
  • Jaunimo emigracija. Lietuvos ateitis, kuri turėtų formuluoti šiuolaikišką supratimą apie ekonomiką, socialinę politiką, deja, yra priversti rinktis emigracijos kelią, nes Lietuvoje nemato jokių galimybių.

 

Žinoma, priežasčių yra daug daugiau, bet, pradžiai, bent minėtoms priežastims radus tinkamus sprendimus, galėtume pajudėti iš mirties taško. Ką reikia daryti?

 

  • Mažos rinkos ekonomikos aktyvumui didinti reikalingas užsienio investicijų skatinimas bei gerų šalies pragyvenimo sąlygų sukūrimas. Suprantama, kad atėję 10 užsienio įmonių iš esmės situacijos nepakeis, tam reikalingas ir didelis šalies įmonių indėlis. Minimali alga turi būti didinama, kitu atveju jaunimo neišlaikysime, o iš trečiųjų šalių atvykusiems žmonėms Lietuva taps tik tarpine stotele į Vakarus.
  • Lobizmas turi būti vakarietiškas, o valdžia turi tarnauti žmonėms, o ne interesų grupėms. Privaloma bendru sutarimu su verslu didinti minimalią algą iki europinio lygio. Kodėl Ispanijoje minimali alga yra 1000 eurų, o maistas kainuoja tiek pat kiek Lietuvoje? Todėl, kad tiek Ispanijoje, tiek Lietuvoje žmonės perka pasaulinėmis rinkos kainomis, o atlyginimą gauną vietinės rinkos sąlygomis. Valdžia yra įpareigota užtikrinti žmonėms minimalias socialines / ekonomines pragyvenimo sąlygas, kai tuo tarpu šiuo metu labiau padeda interesų grupėms augintis milijoninius pelnus.
  • Ne gana to, kad Lietuvoje minimali alga yra tragiška, šiais metais pasigirdo siūlymų mažinti minimalią algą iki 600 Lt, neva tai paskatins verslą priimti būtent jaunus žmones į darbą. Nereikia būti ekspertu, kad suvoktume, jog jaunimas ir už 800 Lt nedirbs, nes esame ES, kurioje atviras darbo rinkos judėjimas.

 

Tad galima vienareikšmiškai teigti, kad arba didiname minimalią algą arba nedarykime nieko tuo skatindami emigraciją, visuomenės senėjimą ir biudžeto deficitą, ir iš to visas išplaukiančias pasekmes.

 

Šioje skiltyje dienoraštį galite rašyti ir Jūs. Savo tekstus siųskite el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it .

 

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: