VersloSavaite.lt   
2010 05 13, 14:57
E. verslo konsultacija. Dėl ko dažniausiai žlunga e. verslo įmonės?

Tomas Būdelis
Tomas Būdelis
„Norėčiau sužinoti kokios dažniausiai pasitaikančios elektroninio verslo įmonių žlugimo priežastys ir kaip to išvengti?“, klausia Verslosavaite.lt skaitytojas. Konsultuoja IT bendrovės „Infoerdvė“ direktorius Tomas Būdelis.

 

Nepaisant to, kad elektroninis verslas vystomas dažniausiai virtualioje erdvėje, jam galioja visi tradicinio verslo principai. Apskritai įmonės ir verslai žlunga daugiausia dėl organizacinių ar finansinių problemų ir rinkos veiksnių.

reklama

 

Norint, kad verslas veiktų, vien tik turėti gerą idėją nebeužtenka. Reikalinga sistema kaip bus aptarnaujami klientai, išrašomos sąskaitos, kontroliuojamos klientų skolos, skiriamos užduotys darbuotojams ir t. t.  Nesėkmingų verslų istorijoje gausu atvejų, kai verslą įkuria žmonės,

sugebantys gerai atlikti tik vienos kažkurios rūšies darbą (konkrečios srities specialistai), tikėdamiesi, kad tiesioginių jų darbo įgūdžių užteks verslui tvarkyti.

 

Deja atsitinka taip, kad žmogus, ėmęsis verslo, labai tiksliai žino, kaip sukurti puikų produktą ar paslaugą, tačiau susiduria su daugybe smulkių uždavinių ir darbų, apie kuriuos prieš imdamasis verslo net nebuvo pagalvojęs. Tie smulkūs rutininiai darbai gana dažnai būna nelengva našta verslo savininkams, ir verslas būna pasmerktas žlugti tik dėl to, kad visų darbų padaryti nespėjama, o juos deleguoti arba nėra kam, arba trukdo įsitikinimas, kad geriausiai darbą gali atlikti tik pats.

 

Antra, kone dažniausia verslo žlugimo priežastis, yra susijusi su finansais, konkrečiai – su pinigų srautų valdymu. Dažnas atvejis, kad net ir pelningai dirbanti įmonė būna priversta bankrutuoti. Kaip tai atsitinka? Įmonė parduoda prekes ar paslaugas savo klientui, išrašo jam sąskaitą (gauna pajamas), kadangi pajamos didesnės už kaštus, fiksuojamas pelnas, atsiranda prievolė mokėti mokesčius ir t. t.

 

Jei klientai už atliktas paslaugas nesumokėjo laiku, o įmonė neturi pinigų rezervo ar kitų šaltinių, garantuojančių pastovias pinigų įplaukas, savo įsipareigojimų ji laiku padengti negali, todėl po kurio laiko bus priversta bankrutuoti.

 

Trečioji priežastis, dėl ko dažnai žlunga verslai, yra rinkos sąlygos. Net jei pradedant verslą produktas ar paslauga buvo paklausi ir įmonė buvo vienintelis gamintojas ar tiekėjas, ilgainiui vis tiek atsiranda tos prekės ar paslaugos pakaitalų, padidėja konkurencija, sumažėja pardavimai ir to verslo vystyti gali jau nebeapsimokėti.

 

Ko gero vienintelis patarimas, kaip išvengti galimų negandų pradėjus verslą, yra pasidaryti verslo planą, kuriame bus numatyta, kaip bus skirstomi darbai, kas juos atliks, taip pat kiek reikės pinigų įmonei kas mėnesį, kiek kokių prekių kas mėnesį ar kas dieną reikia parduoti ir t. t. Šalia to dar reikia nuolatos stebėti rinką, ką siūlo konkurentai, kokie yra klientų poreikiai.

 

www.infoerdve.lt

 

Užduokite savo klausimą e. verslo specialistui el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it arba užpildę šią formą.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 
 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: