balsas.lt   
2010 05 03, 17:37
Po Mėnulį vaikštinės japoniškas robotas

Image
Sxc.hu nuotr.
Japonija iki 2015 m. ketina atgabenti į Mėnulį žmogaus pavidalo robotą „Maido-kun", kuriam būtų nebaisios itin atšiaurios pasivaikščiojimų po jo paviršių sąlygos.

 

Japonijos kosmoso tyrimų agentūra JAXA jau anksčiau yra paskelbusi apie tai, kad planuoja iki 2020 m. į Mėnulį nuskraidinti jį tirsiantį robotą. Dar po 10 metų jame turėtų išsilaipinti ir pirmieji Japonijos astronautai.

reklama

 

Tačiau valstybės finansuojama Mėnulio tyrimų programa netikėtai susilaukė netikėto varžovo: privačių Japonijos kompanijų aljansas paskelbė, kad iki 2015 m. į Mėnulį bus atgabentas androidas – žmogaus pavidalo robotas, praneša „Akihabara News“.

 

Jei šį projektą lydės sėkmė, Osakoje įsikūrusi SOHLA (Space Oriented Higashiosaka Leading Association) asociacija gali pralenkti JAXA agentūrą. Manoma, kad tokiu atveju Japonijoje pagamintas androidas Mėnulyje gali nusileisti beveik tuo pat metu, kaip ir Japonijos kosmoso agentūros planuojamas pirmasis japoniškas mėnuleigis.

 

Pasak SOHLA atstovų, roboto nuskraidinimo į Mėnulį projektas susidurs su daugybe įvairaus pobūdžio kliūčių. Viena didžiausių – milžiniška tokios programos kaina. Dabartiniais skaičiavimais „Maido-kun“ pagaminimas kainuotų apie 1 milijardą jenų (maždaug 10,5 mln. JAV dolerių).

 

Tačiau, pasak projekto rengėjų, tokia investicija turėtų atsipirkti, nes programos įgyvendinimas stimuliuotų verslo plėtrą Osakos regione ir į kosmines programas įtrauktų vidutines ir netgi smulkias įmones. Šiuo metu šešios SOHLA asociacijai priklausančios kompanijos bendradarbiauja su įvairiomis Japonijos vyriausybinėmis organizacijomis, tarp jų JAXA ir Naujų energijos bei pramonės technologijų plėtros organizacija (NEDO).

 

Japonijos kosmoso tyrimų agentūra dar 2005 m. pranešė ketinanti nusiųsti į Mėnulį dvikojį robotą. Tačiau vėliau, įvertinus visus sunkumus, kurie dvikojui androidui iškiltų Mėnulio paviršiuje, buvo nuspręsta rinktis ratais judančio roboto konstrukciją.

 

SOHLA atstovai sutinka, kad ratukai praktiškesni už roboto pėdas, tačiau teigia atsižvelgiantys į viešąją nuomonę. Japonai kone dievina žmogaus pavidalo robotus, ir mintis, kad pirmasis Mėnulyje nusileidęs japoniškas robotas negalės vaikščioti kaip žmogus, daugeliui esą atrodytų tiesiog nepriimtina.

 

Tiesa, sprendžiant iš to, kad pagrindinis „Maido-kun“ projekto tikslas – stimuliuoti verslo įsitraukimą į kosmines programas ir iškelti Mėnulyje Japonijos vėliavą, galima manyti, jog moksliniai tokios ekspedicijos tikslai bus minimalūs. Kita vertus, iki 2015 –ųjų dar yra nemažai laiko, ir, prisijungus JAXA mokslininkams, „Maido-kun" galbūt bus išmokytas kai ko daugiau, nei tuščiai bastytis Mėnulio lygumomis.

 

 

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: