VersloSavaite.lt   
2010 04 08, 11:56
E. verslo konsultacija. Investavimo į elektroninę komerciją modeliai

Tomas Būdelis
Tomas Būdelis
„Norime užduoti klausimą e. verslo specialistui. Mus domintų toks klausimas: galbūt galėtumėte pasakyti, kokie yra investavimo į elektroninę komerciją modeliai ir kaip jie veikia šiuolaikiniame e. verslo pasaulyje?“, klausia Verslosavaite.lt skaitytojas. Konsultuoja IT bendrovės „Infoerdvė“ direktorius Tomas Būdelis.

 

Norint tiksliai atsakyti į skaitytojo klausimą, reikėtų žinoti tikslus – ar skaitytojas domisi investavimo į e. verslą modeliais norėdamas pats investuoti, ar ketina ieškoti investuotojų, nes dėl to atsiranda kai kurių niuansų, kuriuos reikėtų apžvelgti atsikirai. Tačiau pačių investavimo modelių tai nekeičia, dėlto skaitytojo klausimą galima pakomentuoti labai bendrai.

reklama

 

Kalbant apie investavimą – verslo kūrimą, egzistuoja keli pagrindiniai modeliai: kuriamas verslas finansuojamas iš savų lėšų; perkamas verslas; verslas kuriamas su partneriais atitinkamai apsibrėžus indėlį (veikla ar lėšos), arba tik investuojami pinigai į partnerio kuriamą verslą. Tai yra klasikiniai būdai, kurie veikia ir e. versle, ir šiuo atžvilgiu  e. verslas, išskyrus terpę, kuriame jis vykdomas (internete) niekuo nesiskiria nuo kitų verslų.

 

Kalbant apie tai, kokiais tikslais verslas kuriamas, kokia verslo „išėjimo strategija“, gali būti pasirenkama iš šių dažniausiai pasitaikančių modelių:

 

-                    Vadinamasis „lifestyle“ verslas,  kurio pagrindinė paskirtis – patenkinti verslo savininko troškimą būti nepriklausomam (būti pačiu sau viršininku). Dažniausia tai būna smulkios įmonės, kuriose savininkas susikuria sau darbo vietą ir dažniausiai dirba kaip specialistas.

 

-                    Kuriama įmonė tikintis ją padaryti galinga ir stipria kompanija. Tokį verslą statantys žmonės turi apgalvoti ir nustatyti darbo procedūras, kad pasamdyti darbuotojai žinotų, ką, kada ir kaip turi daryti ir visi kasdieniai darbai bei procesai galėtų būti vykdomi be verslo kūrėjo įsikišimo. IT sektoriuje  tokios kompanijos pasižymi dar ir tuo, kad jos dažniausiai tampa dominuojančiomis savo srityje ir žinomos tarptautiniu mastu.

 

-                    Kuriama įmonė pardavimui. Paprastai bet koks verslas prasideda nuo idėjos. Tačiau verslui vien tik idėjos nepakanta – reikia, kad ta idėja taptų produktu, o dar vėliau, kai produktas sulaukia pasisekimo ir pripažinimo rinkoje, reikia pritaikyti verslo modelį (sukurti verslo sistemą) ir sukurti „savaime veikiančią sistemą“. 

 

Tačiau kiekviename šių etapų  iššūkiai, su kuriais susiduria verslo savininkai, vis didėja, todėl ypač IT rinkoje dažnai apsiribojama tuo, kad turint idėją sukuriamas produktas, suburiama keleto specialistų komanda, kuri tą produktą ištobulina iki atitinkamos kokybės ir  kompanija parduodama.

 

Tokiomis smukiomis, bet itin aukštis kokybės produktą sukūrusiomis ir palaikančiomis kompanijomis kartais susidomi lyderiaujančios atitinkamos srities korporacijos, kurios ir būna pagrindiniai tokio verslo pirkėjai.

 

Dar kalbant apie e. verslo modulius, svarbus dalykas yra pinigų uždirbimo schema. Pačios populiariausios yra kelios:

 

-                    Elektroninė parduotuvė, kur lankytojas interneto svetainėje gali nusipirkti jam reikalingas prekes. Toks verslas nieko nesiskiria nuo paprastos parduotuves, išskyrus nebent tai, kad kai kurias atvejais turint el. parduotuvę nereikia sandėlių prekėms, plius nereikia samdyti darbuotojų – pardavėjų. Čia verslo pajamas sudaro pirkėjų už prekes išleisti pinigai.

 

-                    Internetinis portalas, generuojantis pajamas iš reklamos. Paklausų turinį (informaciją) siūlantys portalai paprastai  sulaukia nemažo lankytojų srauto, be to, neretais atvejais lankytojai būna iš gana tiksliai apibrėžtos demografinės grupės. Dar pridėjus tai, kad reklamos internete efektyvumą galima daug tiksliau nustatyti nei kitose masinio informavimo priemonėse, populiarūs interneto portalai yra ypač patraukli vieta įmonėms reklamuoti savo produktą.

 

-                    Interneto portalai, generuojantys pajamas iš nario mokesčio. Konkretus pavyzdys – socialiniai arba skelbimų portalai, kur vartotojas, norėdamas prieiti prie riboto turinio, arba pasinaudoti papildomomis funkcijomis, turi nusipirkti tam tikrą paslaugų paketą.

 

Taigi reziumuojant, investavimas į e. verslą niekuo nesiskiria nuo investavimo į bet kurią kitą verslo sritį, skirtumas tik tas, kad e. verslo pinigų uždirbimo mechanizmai yra kiek kitokie nei įprastame versle.

 

www.infoerdve.lt

 

Užduokite savo klausimą e. verslo specialistui el. paštu This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it arba užpildę šią formą.

 

Verslosavaite.lt

 

 



 
 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: