VersloSavaite.lt   
2018 02 08, 14:12
2017 metais Lietuvoje įsikūrė 35 „fintech“ įmonės

Image
VersloSavaite.lt nuotr.
Remiantis neseniai išleista „Lithuania Fintech Report 2017“ ataskaita, 2017 m. Lietuvoje veikė 117 finansinių technologijų („fintech“) įmonių, 35 iš kurių buvo registruotos pernai. Per pastaruosius metus šios srities įmonių skaičius šalyje išaugo beveik 43 proc.

 

Anot tiesioginių užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“, kuri prisidėjo prie ataskaitos rengimo, finansinių technologijų sektoriaus įmonės renkasi Lietuvą dėl kelių priežasčių. Dažniausiai vardijamos yra auganti profesionalų bazė, finansų segmentui palanki reguliacinė aplinka, inovatyvi bankinė infrastruktūra bei galimybė vykdyti veiklą visoje Europos Sąjungoje. 

 

Palanki reguliacija atveria Europos vartus

 

Prieiga prie ES rinkos yra vienas iš pagrindinių privalumų, kuriuos Lietuva gali pasiūlyti ne-ES šalių įmonėms. Neatsitiktinai, anot „Lithuania Fintech Report 2017“ ataskaitos, 96 % visų „fintech“ įmonių šalyje mato Europą kaip savo tikslinę rinką. Žinoma, ją galima pasiekti ir įsisteigus kitoje ES šalyje, bet Lietuvoje licencijos yra išduodamos kelis kartus greičiau, nei kitur, kas leidžia pradėti veiklą ilgai nedelsiant.

reklama

 

„Fintech“ rinka yra labai dinamiška, o žaidėjai joje – agresyvūs, tad galimybė būti pirmam yra vertinama labiau už viską“, – teigia „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Mantas Katinas. „Galime atverti ne-ES šalių „fintech“ įmonėms duris į Europos rinką greičiau nei kitos Sąjungos narės. Be to, dėl palankaus reguliacinio klimato į Lietuvą keliasi ir Europos Sąjungoje įsteigtos „fintech“ bendrovės. Šiuo metu tokių įmonių jau skaičiuojama 24“.

 

Užregistruoti įmonei prireiks trijų dienų, tuo tarpu elektroninių pinigų įstaigos ar mokėjimo įstaigos licencijos gali būti išduotos per 3 mėnesius, jeigu dokumentai yra pateikti be trūkumų. Anot Lietuvos banko, kuris ir išduoda šias licencijas, kitose ES šalyse procesas gali užtrukti daugiau nei metus.

 

Iš kitų Lietuvos privalumų verta paminėti vieną žemiausių Europos Sąjungoje pelno mokesčių, nuotolinę „Pažink savo klientą“ (angl. „Know Your Customer“) procedūrą, galimybę ne-ES šalių piliečiams teikti aplikacijas startuolių vizai bei atsivežti talentus pasitelkus ES „Mėlynosios kortelės“ galimybes.

 

„Ieškojome tobulos vietos savo ES būstinei“, teigia Prajitas Nanu, 2017 m. į Lietuvą iš Singapūro atkeliavusio momentinių perlaidų startuolio „InstaReM“ įkūrėjas. „Lietuva mus pasitiko palankia ir greita reguliacija bei puikiais tarptautinio lygio talentais. Galiu drąsiai teigti, kad naujosios kartos „fintech“ įmonėms Lietuva yra geriausia vieta įsisteigti Europoje“.

 

Verslosavaite.lt