2008 10 07, 16:45
Investuotojų nuotaikos negerėja

Vs nuotr.Vilniaus vertybinių popierių birža (VVPB) jau antrą dieną iš eilės intensyviai krinta, o investuotojų nuotaikos negerėja. OMXV indeksas sumenko 7,98 proc. iki 266,17 punkto ribos.

Bendra VVPB apyvarta siekė 6,38 mln. litų, buvo sudaryta 2350 sandorių – tai didžiausias kada nors Vilniaus vertybinių popierių biržoje sudarytų sandorių skaičius. Brangusių ir pigusių pozicijų santykis atitinkamai buvo 6/28. Tarp aktyviausiai prekiautų akcijų išlieka TEO ir Ūkio banko.

Pirmadienis buvo ketvirta diena iš eilės, kai JAV indeksai krito: Dow Jones Industrial – 3,58 proc., Nasdaq – 4,34 proc., S&P 500 – 3,85 proc.  Pagrindinė priežastis – investuotojai netiki, kad vyriausybės veiksmai padės sustabdyti recesiją ir pakeisti situaciją bankų sektoriuje. Pigo su nafta susijusių bendrovių akcijos, kai šios žaliavos kaina nukrito žemiau nei 88 JAV doleriai už barelį.

Šiandien pagrindiniai Azijos biržų indeksai neįgavo bendros krypties. Japonijos Nikkei 225 smuko 3,03 proc. dėl tebesitęsiančio nerimo finansų sektoriuje ir pasiekė penkerių metų žemiausią tašką. Per prekybą indeksas buvo smukęs 5 proc., tačiau vėliau investuotojai pradėjo pirkti atpigusias akcijas ir taip padėjo indeksui atsitiesti. Honkongo Hang Seng indeksas smuko 4,97 proc. investuotojams reaguojant į Kinijos biržos kritimą – šios indeksas Shanghai Cimposite, nepaisant reguliuojančiųjų institucijų pastangų, krito 0,73proc.

Regione labiausiai kilo Australijos All Ordinaries indeksas – 1,17 proc. Taip investuotojai reagavo į šalies Centrinio banko sprendimą sumažinti bazinę palūkanų normą 100 procentinių punktų, nors rinkos tikėjosi dvigubai mažiau.

Prekybos pagrindinėse Europos biržose pradžioje dauguma Europos akcijų rinkų indeksų kilo po naujienos apie Australijos bazinės palūkanų normos mažinimą. Šis žingsnis įkvėpė vilties, kad šio banko pavyzdžiu gali pasekti ir kiti bankai. Tačiau vėliau, pingant bankų akcijoms, visų pagrindinių regiono akcijų biržų indeksai vėl „pasuko“ žemyn.

„Royal Bank of Scotland“ akcijų kursas krito net 30 proc., „Barclays“ – 9,3 proc., „Deutsche Bank“ – 10,5 proc. Vakar smarkiai kritęs Rusijos RTS indeksas vykstant prekybai pakilo 3,93 proc., daugiausia kylant atpigusių „Gazprom“, „Lukoil“ ir „Rosneft“ akcijų kursams.

Į viršų

Verslosavaite.lt

 

 



 

VersloSavaite.lt pasilieka teisę šalinti reklaminius, nekultūringus, įžeidžiančius ar kitaip įstatymus pažeidžiančius skaitytojų komentarus. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. Paskelbusieji netinkamus komentarus gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

 

Susiję straipsniai: